Cei mai buni ani pentru muzica din Romania. Cati bani castiga Alexandra Stan, Inna sau Dan Balan

Ultima actualizare: 02-11-2012 13:01

In ultimii doi ani, Romania a inregistrat cel mai mare succes muzical din Europa. Inna a dat tonul si a fost urmata de Eduard Maya, Dan Balan, Alexandra Stan sau Fly Project.

Impresarii vorbesc despre multa munca si un format occidental cu care nu dai gres: curentul "pop-corn". Artistii, in schimb, spun cu modestie ca la mijloc este si foarte mult noroc. Indiferent de reteta, primele locuri din topurile internationale sunt ocupate acum de romani.

La 22 de ani, Alexandra Stan are concert dupa concert. Este in topurile din Germania, Franta, Grecia, Marea Britanie, Spania si Rusia.

Afara este foarte cunoscuta si apreciata. In discotecile din Cehia, de pilda, melodia "Mr Saxobeat" se difuzeaza si de 4 ori pe seara.

Succes are si Eduard Maya, care abia mai ajunge acasa prin Romania.

"Am fost in New York, Miami, Las Vegas... in mai multe orase si aceasta este primul meu concert in Europa dupa multe luni", a spus Eduard Maya.

La fel de buni, spun fanii, sunt si Inna sau Dan Balan, artisti care au trecut de mult granitele cu piesele lor. Sunt la fel de cunoscuti ca Beyonce ori Lady Gaga.

Dar in spatele unei melodii de succes se ascunde o munca imensa.

"A trebuit sa marim echipa, sa ne gasim un stilist, un make up artist, am schimbat oameni ca proiectul sa merga tot mai bine si oamenii sa vada un artist complet", a recunoscut Inna.

Impresarii din showbiz spun ca industria lor nu se bazeaza deloc pe noroc, desi artistii sustin ca iti trebuie si sansa ca sa razbesti.

"E un lung sir de privatiuni, mers la sala, la repetitii, stat in studio si lucrat in variante la o piesa pana ea ajunge sa fie de succes. Conteaza foarte mult atitudinea, sigur si vocea, dar cand ajungi pe scena publicul vrea un personaj", a explicat Emil Burloi, impresar.

Iar pentru asta e nevoie de un marketing bun, un format muzical international, bani si timp investiti pe termen lung. Asteptarea merita. Odata lansati in strainatate, artistii pot avea incasari fabuloase. Odata cu ei, castiga si impresarii si casele de discuri.

"Poate castiga de 2, 3 poate de 5 ori mai mult ca in Romania, se incadreaza undeva intre 3000 si 20.000 de euro", a spus Dana Adam.

Onorarii in euro care difera in functie de tara, concert si public.

Spre exemplu, baietii de la Fly Project au ajuns sa fie apreciati in egala masura si in public si la petrecerile private. Potrivit estimarilor, incasarile din showbiz se ridica acum in Romania la zeci de milioane de euro.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO