Politicienii europeni se intrec la urmaritori falsi pe Twitter. Victor Ponta e in top 5
Suntem pe locul 5 in Uniunea Europeana. Doar ca, asa cum se intampla de obicei, nu e vorba de un top foarte onorant. Mai precis, este topul guvernantilor europeni cu urmaritori falsi pe Twitter.
In ultima vreme s-a raspandit si printre politicieni moda de a comunica pe retele sociale. Si cum esential in acest caz e sa ai cat mai multi urmaritori, fie ei pe Facebook sau Twitter, cantitatea primeaza adesea asupra calitatii. Asa incat un procent important din miile, zecile de mii sau sutele de mii de urmaritori ai unui politician risca sa fie falsi, adica conturi fictive din retele sociale. Ziaristii de la cotidianul italian Il Tempo s-au gandit sa afle precis si cam cati si au ales ca obiect de studiu sefii de guverne din tarile Uniunii Europene. Iar in topul urmaritorilor falsi pe Twitter, premierul nostru a reusit sa ajunga destul de aproape de podium, pe locul 5.
Ideea le-a venit jurnalistilor italieni cand au constatat ca Matteo Renzi (foto jos), proaspatul premier al tarii lor, are aproape un milion de urmaritori pe Twitter, o cifra enorma, la care te-ai astepta din partea unei vedete internationale, nu a unui politician. Nici Inna nu se apropie de o asemenea cifra (doar 670.000 de urmaritori).
Asa incat cei de la Il Tempo au apelat la un serviciu de depistare a conturilor false de Twitter, numit Fakers, si au verificat urmaritorii tuturor prim-ministrilor europeni care au contrui personale pe Twitter. Rezultatele: pe locul 1 in topul falsilor fani este polonezul Donald Tusk, 62% din urmaritorii sai sunt de fapt conturi fictive. Matteo Renzi se afla pe locul 2 (43% falsi), pe 3 este premierul belgian Elio di Rupo (38%), pe 4 presedintele Frantei (37%) iar pe 5 Victor Ponta (31%), aproape la egalitate cu premierul estonian Andrus Ansip.
9 pasi simpli prin care poti sa te stergi de pe Internet
Pe de alta parte, nu ne putem compara cu alte tari europene ca numar de urmaritori ai sefului Guvernului. Victor Ponta are doar 8.300, in vreme ce italianul Renzi are peste 930.00, David Cameron si Francois Hollande – peste 600.000 fiecare – iar spaniolul Mariano Rajoy, aproape jumatate de milion. Iar ca influenta in retelele sociale, ziaristii italieni spun, potrivit datelor obtinute de la Klout, Victor Ponta este la acelasi nivel cu premierul luxemburghez si un pic peste cel leton (care, e drept, are doar 5% din urmaritori falsi).
Desigur, e posibil ca unii din politicienii enumerati mai sus sa isi fi cumparat fani, dar e putin probabil. Nu pentru ca ar fi scump – 200.000 de urmaritori falsi costa doar 1.000 de dolari – ci pentru ca in general urmaritorii falsi apar de la sine.
Cu cat un cont de Twitter are mai multi urmaritori, cu atat creste procentul celor fictivi. Presedintele american Barack Obama are 42 de milioane de urmaritori, dar in 2012 site-ul Mashable a calculat ca 70% dintre ei sunt falsi sau inactivi. Si imediat au aparut acuzatiile ca si-a cumparat fani ca sa devina mai popular decat e. Asa cum probabil se va intampla si in cazul premierilor din lista de mai sus, inclusiv cel roman.
Deci, ce inseamna pana la urma aceste cifre? Pe scurt, ca pentru politicieni trecerea in online, un mediu aproape imposibil de controlat, e un risc. Cand si-au facut conturi de Twitter, mai mult ca sigur ca nici Ponta, nici Renzi, nici Tusk nu se gandeau ca vor risca sa fie acuzati ca si-au cumparat fani. Premierul britanic David Cameron a simtit pe pieala lui riscurile implicate de comunicarea pe Twitter chiar saptamana trecuta, cand a ajuns sa fie luat in bataie de joc chiar si de vedete pentru o postarea a sa.
Cum a fost umilit premierul britanic pentru ca s-a luat prea tare in serios pe Twitter
Sursa: Il Tempo
Etichete: premier, twitter, retele sociale, victor ponta, sefi de stat,
Dată publicare:
12-03-2014 15:14