Cuvintele incrucisate implinesc, in decembrie, 100 de ani de existenta

cuvinte incrucisate

Cuvintele incrucisate, un joc apreciat in lumea intreaga, implinesc in luna decembrie 100 de ani de existenta, informeaza site-ul publicatiei franceze Le Nouvel Observateur.

Pe 21 decembrie 1913, un violonist american a publicat prima grila de cuvinte incrucisate. De atunci, acest joc a cunoscut un veritabil triumf in lumea intreaga.

Motivele succesului deosebit pe care l-au avut cuvintele incrucisate in ultimul secol sunt analizate in acest articol aparut pe site-ul nouvelobs.com. Istoric - Avand ideea de a include casute negre intr-un patrat, un violonist american de origine britanic, Arthur Wynne, poate fi considerat ca fiind adevaratul inventator al cuvintelor incrucisate. El a propus prima lui grila in Germania, fara a avea insa succes.

Pe 21 decembrie 1913, Arthur Wynne a publicat-o in ziarul american New York World (in suplimentul acestuia, intitulat Fun), insa fara acele patrate negre, pe care le-a introdus mai tarziu. Succesul a venit imediat. La inceput, in Anglia (Morley Adams, in 1924, in Sunday Express - unde a infiintat prima agentie de cuvinte incrucisate), apoi in Franta, in acelasi an (pe prima pagina a ziarului Dimanche-Illustré, apoi in alte publicatii, precum Le Gaulois si l'Excelsior).

Tristan Bernard a consolidat succesul jocului, introducand mici desene in grilele sale, sub forma unor casute negre. Cand contineau prea multe indicii, grilele sale erau insotite de explicatii. Recorduri - Cotidianul francez Le Nouvel Observateur a publicat in 1989 o grila 7x7 (7 randuri si 7 coloane) fara nicio casuta neagra. In 2010, Claude Coutanceau a creat o grila de 9x9 fara nicio casuta neagra si fara niciun cuvant care sa se repete.

Citește și
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

Revista l'Impossible a publicat o grila 8x8 fara nicio casuta neagra, creata de Jean-Jacques Salgon. In 1997, Didier Clerc si Pierre-Claude Singer au construit o grila de 160.000 de patrate si 50.139 de cuvinte, care a fost inclusa in Cartea Recordurilor Guinness.

Misterul casutelor negre - In timp ce scoala anglosaxona dispune de numeroase casute negre in pozitii simetrice, scoala franceza le plaseaza acolo unde este nevoie, incercand sa limiteze numarul acestora. Cu cat grilele sunt mai dificile, cu atat este nevoie de mai putine casute negre, pentru a permite cat mai multe cuvinte incrucisate. In ziare, unde grilele se adreseaza unui cititor grabit, chestiunea gradului de dificultate nu poate fi pusa.

Nopti fara somn - Cosmarul oricarui pasionat de cuvinte incrucisate - cuvintele din doua litere, care apar mult prea des. Unele dintre aceste persoane spun ca dispun de peste 400 de definitii pentru aceste cuvinte scurte, insa cel mai mare cosmar al lor este "definitia care nu vine", cuvantul negasit din cauza caruia linia ramane alba.

De mult ori definitia le vine in minte dimineata, dupa o noapte aproape alba, dupa ce subconstientul si-a facut treaba. Spionaj - Cu putin timp inainte de Debarcarea din 1944, cateva grile aparute in Daily Telegraph contineau anumite coduri care trebuiau sa fie secrete - Utah, Omaha, Neptun, Mulberry, Overlord, Juno, Gold, Sword - care au creat panica in randul militarilor din trupele Aliatilor.

Grilele de cuvinte incrucisate au inceput sa fie astfel considerate niste cutii postale ale spionilor. Autorul lor, Leonard Dawe, a fost anchetat si arestat. Leonard Dawe era un profesor sever, cu o moralitate rigida, cunoscut pentru talentul sau de fotbalist si criticat adeseori pentru faptul ca juca meciuri de fotbal pastrandu-si ochelarii pe nas.

A fost acuzat ca a publicat intr-o grila codul secret "Dieppe" (sub definitia "Port francez"), cu doar cateva zile inainte de raidul Aliatilor in acest oras francez (un adevarat dezastru militar).

Profesorul britanic a explicat ca grilele sale erau prea vechi pentru ca el sa fi putut sa cunoasca numele de cod date plajelor pe care au debarcat Aliatii si a fost apoi eliberat. In 1984, Ronald French a dezvaluit ca in epoca era elevul lui Leonard Dawe si ca el a fost acela care i-a sugerat profesorului sau sa introduca in grile acele cuvinte, pe care le auzise pronuntate de soldatii britanici.

"Spionul" avea pe atunci varsta de 14 ani. Pompei, prima grila - Primele cuvinte incrucisate apar pe un zid din orasul antic Pompei. Este vorba de un patrat magic, ale carui cuvinte se citesc in toate directiile: de la dreapta la stanga, de la stanga la dreapta, de sus in jos, de jos in sus. Sensul lor nu se schimba, intrucat ordinea cuvintelor conteaza prea putin in latina. Sensul aproximativ al acestei fraze este urmatorul: "Muncitorul Arepo foloseste rotile ca forma de munca".

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Un koala a urcat într-o mașină atras de aerul condiționat. Reacția câinelui din vehicul
Un koala a urcat într-o mașină atras de aerul condiționat. Reacția câinelui din vehicul

Un simpatic ursuleț koala a găsit ocazia să se răcorească într-o mașină cu aer condiționat, în apropiere de orașul australian Adelaide.

MESAJE 8 MARTIE. Ce URARI de 8 Martie puteti sa le faceti femeilor din viata voastra
MESAJE 8 MARTIE. Ce URARI de 8 Martie puteti sa le faceti femeilor din viata voastra

Pe 8 martie este Ziua Femeii, motiv pentru care am decis sa va ajutam cu cateva idei de MESAJE de 8 MARTIE si URARI de 8 MARTIE pentru femeile speciale din viata voastra.

Care e cel mai ciudat lucru pe care l-ați găsit în toaleta unui bărbat? Fotografii virale
Care e cel mai ciudat lucru pe care l-ați găsit în toaleta unui bărbat? Fotografii virale

Ultimul trend pe rețelele sociale este ca femeile să posteze fotografii cu lucruri bizare pe care le găsesc în toaletele bărbaților, iar rezultatele sunt ... absolut hilare.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale
Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale

Românii vor putea intra fără buletin în Bulgaria imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră vor continua timp de cel puțin șase luni.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.