Stirile ProTv demareaza campania „Exista viata dupa cutremur”

Rares Nastase si Mihai Dina in Chile

Incepand din 22 aprilie, Stirile Pro Tv demareaza campania „Exista viata dupa cutremur”, campanie menita sa traga un semnal de alarma in privinta situatiei dezastruoase in care se afla un numar impresionant de imobile din Romania.

In timp ce romanii se afla in orice moment in pericolul de a fi striviti pur si simplu sub daramaturi in urma unui eventual cutremur, alte tari au pus siguranta si protectia cetatenilor pe primul plan si au construit imobile care sa reziste chiar si in fata celor mai mari dezastre.

Rares Nastase va prezenta telespectatorilor ProTV o serie de reportaje spectaculoase realizate in Chile, tara unde spaima si pesimismul au fost inlocuite de actiuni menite sa asigure cetateanului siguranta si incredere. In Chile, oamenii nu mai vorbesc cu teama despre seismele care le zguduie in mod frecvent tara si asta pentru ca aici constructia de locuinte a devenit prioritate nationala, iar autoritatile au creat un sistem care permite doar ridicarea acelor imobile care respecta cele mai inalte standarde de proiectare si constructie.

Campania Stirilor ProTV „Exista viata dupa cutremur” semnaleaza situatia alarmanta in care se afla mii de imobile din Romania pentru a determina autoritatile sa treaca de la o atitudine pasiva la una activa, menita sa salveze nenumarate vieti.

Stirile Pro Tv propun si modelul pe care Romania ar trebui sa il urmeze in acest domeniu: Chile, o tara care a revolutionat de-a dreptul constructiile, astfel incat, in urma cutremurului de 8,8 grade pe scara Richter din februarie 2010, zgarie norii au ramas in picioare, iar numarul victimelor s-a ridicat la doar 700. Oricat de mare ar parea acesta, in Romania peste un milion de oameni sunt vulnerabili la cutremur.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Chile este tara care pune pret pe protectia antiseism, unde filosofia autoritatilor si a localnicilor fata de seisme se centreaza pe ideea ca pagubele materiale si umane trebuie sa fie minime. Cladirile sunt proiectate astfel incat sa reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter, constructiile se ridica in functie de tipul de sol si se lucreaza exclusiv cu muncitori calificati. La toate acestea se adauga legislatia extrem de dura si controalele riguroase, care nu permit abaterea de la reguli. In comparatie cu Romania, unde oricine isi poate modifica dupa bunul plac structura apartamentului, in Chile daramarea peretilor interiori se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Rares Nastase, cel care a realizat seria de reportaje spectaculoase in Chile, marturiseste ca: „Am auzit de la specialistii romani in constructii de multe ori expresia <Nu vreau sa ma gandesc ce se intampla la noi daca vine un cutremur mare>. Ba eu zic ca trebuie sa ne gandim foarte serios, cu un cutremur nu te poti lupta daca pleci cu un dezavantaj urias, un handicap pe care il mai si ignori: constructii nepregatite, structuri de rezistenta ce nu fac fata la un seism mare. Cutremurele nu iarta si asta trebuie sa inteleaga autoritatile noastre. Impasivitatea, indolenta, delasarea in speranta ca raul nu va veni, trebuie inlocuite cu actiune rapida, urgenta, acum. Trebuie imbunatarita legislatia, controlul, trebuie oferite solutii pentru cei care stau in cladirile subrede, oamenii trebuie informati despre riscuri, ajutati, si, de ce nu, fortati sa accepte masuri care sa le salveze viata.

In timp ce expertii in seismologie avertizeaza ca mai devreme sau mai tarziu Romania va fi lovita de un cutremur puternic, de talia celui din 1977, autoritatile se incapataneaza sa spere ca acest lucru nu se va intampla si zac impasibile. Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului, un cutremur devastator ar provoca in Romania pagube imobiliare uriase, de 105 miliarde de euro.

In Bucuresti, nu mai putin de 257 de imobile prezinta risc ridicat de prabusire, 283 vor suferi pagube majore ale structurii de rezistenta, iar alte 55 ar suferi degradari importante. Iar asta nu e tot! Tot in Capitala exista 115 cladiri care reprezinta „pericol public” pentru ca ele se pot prabusi oricand, chiar si in lipsa unui cutremur. Cine crede ca lista neagra ia sfarsit aici, se inseala: 1908 de imobile trebuie sa fie urgent expertizate, pentru ca nu sunt incadrate corect in clasa de risc seismic corespunzatoare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Reportaj Stirile ProTV din Nepal. Povestea unui tata care si-a carat fetita ranita in spate o zi intreaga pentru a o salva
Reportaj Stirile ProTV din Nepal. Povestea unui tata care si-a carat fetita ranita in spate o zi intreaga pentru a o salva

2,8 milioane de oameni au nevoie de asistenta umanitara. Au ramas pe drumuri, fara hrana si apa, in Nepal, tara devastata de doua cutremure violente.

300.000 de oameni sunt inca izolati dupa ce pamantul s-a sfaramat sub ei. Adevarul din spatele fatadelor care au rezistat
300.000 de oameni sunt inca izolati dupa ce pamantul s-a sfaramat sub ei. Adevarul din spatele fatadelor care au rezistat

Chiar si la 30 de zile de cand s-a sfaramat pamantul, 300 de mii de nepalezi sunt in continuare izolati in locuri in care nu se poate ajunge cu masina.

Ce au in comun Romania si Nepal: blocuri care se pot prabusi la un cutremur mare.
Ce au in comun Romania si Nepal: blocuri care se pot prabusi la un cutremur mare. "Aici nu avem norme de constructie"

Tragedia din Nepal ridica mari semne de intrebare privind rezistenta la seisme a constructiilor si modul de acordare a autorizatiilor. Iar situatia din aceasta tara s-ar putea repeta si la noi in cazul unui cutremur

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.