Stirile ProTv demareaza campania „Exista viata dupa cutremur”
Incepand din 22 aprilie, Stirile Pro Tv demareaza campania „Exista viata dupa cutremur”, campanie menita sa traga un semnal de alarma in privinta situatiei dezastruoase in care se afla un numar impresionant de imobile din Romania.
In timp ce romanii se afla in orice moment in pericolul de a fi striviti pur si simplu sub daramaturi in urma unui eventual cutremur, alte tari au pus siguranta si protectia cetatenilor pe primul plan si au construit imobile care sa reziste chiar si in fata celor mai mari dezastre.
Rares Nastase va prezenta telespectatorilor ProTV o serie de reportaje spectaculoase realizate in Chile, tara unde spaima si pesimismul au fost inlocuite de actiuni menite sa asigure cetateanului siguranta si incredere. In Chile, oamenii nu mai vorbesc cu teama despre seismele care le zguduie in mod frecvent tara si asta pentru ca aici constructia de locuinte a devenit prioritate nationala, iar autoritatile au creat un sistem care permite doar ridicarea acelor imobile care respecta cele mai inalte standarde de proiectare si constructie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Campania Stirilor ProTV „Exista viata dupa cutremur” semnaleaza situatia alarmanta in care se afla mii de imobile din Romania pentru a determina autoritatile sa treaca de la o atitudine pasiva la una activa, menita sa salveze nenumarate vieti.
Stirile Pro Tv propun si modelul pe care Romania ar trebui sa il urmeze in acest domeniu: Chile, o tara care a revolutionat de-a dreptul constructiile, astfel incat, in urma cutremurului de 8,8 grade pe scara Richter din februarie 2010, zgarie norii au ramas in picioare, iar numarul victimelor s-a ridicat la doar 700. Oricat de mare ar parea acesta, in Romania peste un milion de oameni sunt vulnerabili la cutremur.
Chile este tara care pune pret pe protectia antiseism, unde filosofia autoritatilor si a localnicilor fata de seisme se centreaza pe ideea ca pagubele materiale si umane trebuie sa fie minime. Cladirile sunt proiectate astfel incat sa reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter, constructiile se ridica in functie de tipul de sol si se lucreaza exclusiv cu muncitori calificati. La toate acestea se adauga legislatia extrem de dura si controalele riguroase, care nu permit abaterea de la reguli. In comparatie cu Romania, unde oricine isi poate modifica dupa bunul plac structura apartamentului, in Chile daramarea peretilor interiori se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Rares Nastase, cel care a realizat seria de reportaje spectaculoase in Chile, marturiseste ca: „Am auzit de la specialistii romani in constructii de multe ori expresia <
In timp ce expertii in seismologie avertizeaza ca mai devreme sau mai tarziu Romania va fi lovita de un cutremur puternic, de talia celui din 1977, autoritatile se incapataneaza sa spere ca acest lucru nu se va intampla si zac impasibile. Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului, un cutremur devastator ar provoca in Romania pagube imobiliare uriase, de 105 miliarde de euro.
In Bucuresti, nu mai putin de 257 de imobile prezinta risc ridicat de prabusire, 283 vor suferi pagube majore ale structurii de rezistenta, iar alte 55 ar suferi degradari importante. Iar asta nu e tot! Tot in Capitala exista 115 cladiri care reprezinta „pericol public” pentru ca ele se pot prabusi oricand, chiar si in lipsa unui cutremur. Cine crede ca lista neagra ia sfarsit aici, se inseala: 1908 de imobile trebuie sa fie urgent expertizate, pentru ca nu sunt incadrate corect in clasa de risc seismic corespunzatoare.