Dustin Hoffman, de origine romana, va juca rolul unui erou roman
Dustin Hoffman s-a nascut din parinti evrei cu radacini romanesti si ucrainene. El va juca rolul lui Traian Popovici, un roman care a salvat vietile a mii de evrei din Cernauti, intr-un nou film ce va fi lansat anul viitor in cinematografe.
Dustin Hoffman a vorbit pentru prima data despre originile sale romanesti si evreiesti in 2006, potrivit The Jewish Chronicle Online.
Celebrul actor a povestit despre originea sa în cartea “Stars of David”, semnata de Abigail Pogrebin si aparuta in 2007:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Sunt un evreu ruso-roman. Imi plac heringii si vodca si simt ca asta vine din ADN-ul meu”, declarat atunci Dustin, nascut pe 8 august 1937 dintr-o mama romanca (Liliana) si un tata ucrainean (Harry Hoffman).
Compania canadiana Veni Vici Entertainment Inc. pregateste o productie bazata pe povestea lui Traian Popovici.
In film apar reuniti mai multi supravietuitori ai Holocaustului care au fost salvati de Popovici. Ei ajung in Romania pentru a participa la dezvelirea unei statui a lui Popovici. In acest timp, ei deapana amintiri si evoca faptele de curaj ale primarului precum si povestea fiecaruia dintre ei, scrie austriantimes.at.
Traian Popovici a fost fiu de preot ortodox, numit primar al orasului Cernauti in 1941. La scurt timp trupele naziste au intrat in Romania.
Prim-ministrul de atunci, Ion Antonescu, i-a dat ordin guvernatorului militar al Bucovinei sa construiasca un ghetou in Cernauti si a inceput astfel deportarea evreilor din orase. Aceasta actiune urma sa fie realizata sub conducerea Primariei.
Conditiile de viata din ghetou urmau sa fie foarte aspre: s-a interzis parasirea ghetoului dupa orele 18.00; spatiile de cazare din ghetou nu puteau adaposti mai mult de 10.000 de persoane, dar cu toate acestea aici urmau sa fie inchisi 50.000 evrei.
Popovici a refuzat sa accepte ca acea parte a populatiei orasului sa fie inchisa intre garduri cu sarma ghimpata, subliniind faptul ca populatia romaneasca nu trebuie sa sustina politica si masurile antisemite adoptate in Germania nazista. Dupa lungi dezbateri, guvernatorul regiunii i-a acceptat punctul de vedere.
Datorita faptului ca Popovici a luat apararea evreilor, adversarii sai politici l-au poreclit "jidovitul". In anul 1941, noul guvernator militar al Bucovinei, gen. Corneliu Calotescu, a anuntat decizia ca toti evreii din Cernauti sa fie deportati in Transnistria. Dupa discutii cu guvernatorul, acesta a acceptat ca Popovici sa nominalizeze 200 de evrei care sa fie exceptati.
Nemultumit de concesia modesta care i se facuse, Traian Popovici a incercat sa vorbeasca cu Antonescu insusi, de asta data argumentand ca evreii erau de importanta capitala pentru economia Cernautiului si a cerut o amanare pana cand se gasesc inlocuitori pentru ei. El a argumentat ca in situatia deportarii tuturor evreilor din oras, productia de razboi a Cernautiului ar fi grav afectata.
Ca rezultat al insistentei sale, i s-a permis sa extinda lista, care cuprindea evreii clasificati dupa profesii (mesterii din toate ramurile de industrie, medicii, arhitectii, inginerii, magistratii, avocatii etc.).
In versiunea ei finala, lista cuprindea un numar de 20.000 de evrei, ale caror vieti au putut fi salvate astfel. Acuzat de abuz in serviciu ca urmare a acordarii de permise si evreilor care nu erau necesari din punct de vedere economic, va fi indepartat la scurt timp din functia de primar, si fiind privat apoi pentru tot restul vietii de diferite drepturi.
In anul 1989, Institutul Yad Vashem de la Ierusalim, de comemorare a victimelor Holocaustului, i-a decernat avocatului Traian Popovici titlul de Drept intre popoare, distinctie acordata ne-evreilor care s-au comportat cu eroism incercand sa salveze evrei de genocidul Holocaustului, riscandu-si astfel propriile lor vieti.
Filmarile pentru noua pelicula sunt programate sa inceapa anul acesta si filmul ar trebui sa apara in 2012.