Crima de onoare - Intriga principala a telenovelei "Iubire si onoare"

Madalina Draghici

Intriga principala a telenovelei “Iubire si onoare”, telenovela care va fi difuzata din toamna la AcasaTv, se construieste in jurul crimei de onoare.

Crima de onoare este un act pe care-l savarseste familia atunci cand femeia incalca sau se presupune ca a incalcat legile islamice, ceea ce afecteaza “onoarea familiei”, iar respectiva femeie este pedepsita prin desfigurare, viol sau chiar trebuie sa plateasca cu viata.

Ideea proiectului “Iubire si onoare” s-a nascut in decembrie 2009, in momentul in care producatorul general Ruxandra Ion a citit un articol despre crima de onoare in ziarul “The Sunday Telegraph”.

“Crima de onoare este un concept cu care multe societati europene sunt familiarizate. Suedia este pe locul 2 in lume in tristul clasament realizat de Amnesty International. Crima de onoare este un fapt terifiant, ramasita a societatii medievale, care se petrece acum in multe tari din lume. In medie, 5.000 de femei sunt ucise in fiecare an de parinti, frati si rude apropiate. Imaginati-va cate femei ar mai trai daca ar fi omorate pentru ca au facut sex inainte de casatorie, pentru ca si-au inselat sotul, pentru ca au iesit pe strada neinsotite de un barbat, pentru ca s-au lasat consultate de un medic (barbat), pentru ca s-au uitat la un film care contine o secventa de dragoste/sex etc. Noi nu judecam, aratam cat putem mai bine prin ce poate trece o romanca in acea parte a lumii. Din informatiile pe care le avem de la comunitatea araba din Romania, dar si din ampla documentare pe care am facut-o, crima de onoare este un act bazat pe o interpretare eronata a Coranului”, declara Ruxandra Ion.

Maia Morgenstern marturiseste: “Proiectul in care joc este important. Aceasta incercare de transfer, de comunicare intre civilizatia europeana si orientala fara a pune semnul “egal”, fara a incerca sa favorizam o civilizatie sau alta, fara a da verdict, aceasta incercare reciproca de acceptare sau nu, de compatibiliate sau de respingere, iata obiectul, tema proiectului nostru de televizune.”

Citește și
Gina Pistol
Gina Pistol isi joaca propriul rol in telenovela "Iubire si onoare"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Costel Constantin, actorul care il interpreteaza pe Hussein bin Nasser el Jisr, conducatorul emiratului Beled el Nur din telenovela “Iubire si onoare”, considera: “Crima de onoare este un obicei stravechi din lumea araba, din nefericire este un gest violent si absolut, prin care familia trebuie sa-si omoare fata care a fost necredincioasa. Musulmanii au obiceiuri interesante, dar si lucruri mai ciudate pe care noi nu le intelegem, dar noi, ca oameni civilizati, trebuie sa intelegem felul de a fi al fiecarei culturi. Lucrurile aceastea le veti vedea urmarind povestea telenovelei “Iubire si onoare”, care e ca un drum cu cotloane, intortocheri, dar acesta e si farmecul ei.”

In ceea ce priveste crima de onoare, Madalina Draghici, protagonista telenovelei “Iubire si onoare”, spune: “Stiam ce presupune, dar am considerat-o mereu o legenda sau cel putin ceva ce nu se mai practica demult. Am fost surprinsa si ingrozita sa aflu cate femei mor anual din aceasta cauza. Aceasta realitate este expusa obiectiv in telenovela “Iubire si onoare”, iar faptul ca este un lucru dur si de neconceput nu face din noi niste judecatori sau niste oameni care vrem sa schimbam lumea, ci doar s-o expunem asa cum este”.

Pentru Radu Valcan, interpretul seicului Amir bin Hussein el Jisr, “Crima de onoare e ca orice crima, nu conteaza ca e de onoare sau de alta natura, tot crima este. Insa nu toate familiile recurg la acest gest, doar cele foarte traditionaliste si pentru care onoarea e foarte importanta. Femeile care gresesc in orice care ar aduce prejudicii numelui familiei respective sunt omorate pe diverse cai. Lumea trebuie sa inteleaga ca noi nu judecam si nu criticam traditiile lumii musulmane, doar redam o realitate care exista”, povesteste protagonistul noii productii de la AcasaTv, Radu Valcan.

Frumoasa Nicoleta Luciu, actrita care va juca rolul Sorayei, o femeie de origine araba, marturiseste ca a fost ingrozita de amanuntele pe care le-a aflat referitoare la crima de onoare: “Nu sunt eu in masura sa judec o astfel de practica, dar nu cred ca e normala. Sa ucizi in acest fel oameni mi se pare extrem de crud. Altii fura sau ucid si primesc ani de inchisoare, nu sunt ucisi. In plus, femeile ar trebui tratate doar cu dragoste, bunatate si intelegere pentru ca, la urma urmei, sunt cele care dau viata. M-a ingrozit tot ce am aflat in urma documentarii pentru rol despre crima de onoare”.

Miercuri, de la ora 22.30, la “Povestiri de noapte”, telespectatorii AcasaTv vor intra in culisele filmarilor de la “Iubire si onoare”, ce au avut loc in perioada 1-17 mai in Bodrum si vor afla direct de la actori amanunte socante despre o practica des intalnita in lumea musulmana – crima de onoare.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Nicoleta Luciu nu a fost recunoscuta de fiul ei din cauza machiajului
Nicoleta Luciu nu a fost recunoscuta de fiul ei din cauza machiajului

Nicoleta Luciu, frumoasa actrita care o va interpreta din aceasta toamna, la AcasaTV, pe Soraya, a trait o experinta inedita la debutul filmarilor pentru telenovela “Iubire si onoare”.

Gina Pistol isi joaca propriul rol in telenovela
Gina Pistol isi joaca propriul rol in telenovela "Iubire si onoare"

Gina Pistol isi va juca propriul rol in cel mai recent proiect MediaPro Pictures pentru AcasaTV, telenovela “Iubire si onoare”.

Adela Popescu se face fata rea in
Adela Popescu se face fata rea in "Iubire si onoare"

Cea mai frumoasa poveste de dragoste a acestei toamne, “Iubire si onoare”, telenovela difuzata de ACASA, aduce in prim-plan, alaturi de lumea araba, o lume mondena, spumoasa.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.