VIDEO. Vezi cum se inrudeste Casa Regala a Romaniei cu cea a Marii Britanii

×
Codul embed a fost copiat

Fiecare nunta, botez sau inmormantare din viata unei familii regale este in acelasi timp un eveniment de stat si unul de familie, iar ceremoniile de astazi de la Londra nu fac exceptie.

 LIVE ACUM: KATE SI WILLIAM SE CASATORESC ASTAZI. IMAGINI IN DIRECT DIN LONDRA

LIVE ACUM: STIRILE PROTV SPECIAL, ANDREEA ESCA SI CRISTIAN LEONTE COMENTEAZA EVENIMENTUL ANULUI. AMALIA ENACHE RELATEAZA DIN LONDRA

INFORMATII ACTUALIZATE PERMANENT DESPRE NUNTA SECOLULUI. CLICK AICI PENTRU LIVE TEXT!

Pe lista invitatilor, printre celelalte capete incoronate, apare la loc de cinste si numele Majestatii Sale regele Mihai I de Romania, insotit de Altetele Lor Regale, principesa Margareta si principele Radu. Nimic mai firesc, daca ne gandim ca regele Mihai este var si cu regina Elisabeta a II-a si cu printul consort Phillip.

Citește și
Andreea Esca
Andreea Esca si Cristian Leonte prezinta editia dedicata nuntii regale

Povestea legaturii speciale dintre regii nostri si cei ai Marii Britanii incepe insa cu aproape un secol in urma, gratie unui personaj exceptional din toate punctele de vedere. La nastere, a primit numele de Marie Alexandra Victoria, printesa de Edinburgh, dar noi o stim, ca de altfel o lume intreaga, drept regina Maria a Romaniei.
Cei care au avut privilegiul de a-i fi contemporani spuneau despre prima regina a Romaniei Mari ca era o un amestec perfect intre rigoarea anglo-saxona si melancolia slava. Evident, Maria le avea in sange pe amandoua. Bunicul sau din partea mamei era tarul Alexandru al-II-lea al Rusiei, iar bunica sa dinspre tata era nimeni alta decat regina Victoria a Marii Britanii. Regatul Unit ii datoreaza "bunicii Europei" patru suverani, printre care si actuala regina Elisabeta si evident urmasii ei, printul Charles si mirele de astazi, printul William.

Cand a venit asadar pe lume, la 29 octombrie 1875, intr-un conac romantic din sudul Angliei, micuta Marie Alexandra Victoria pornise din start intr-o calatorie de care putini au parte in viata.

La doar 16 ani, jocul aliantelor matrimoniale dintre casele regale a logodit-o cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Print german si nepot al Kaizerului, el era si mostenitorul tronului Romaniei. Lor le datoram trei generatii ale Casei noastre Regale: Carol al-II-lea, Mihai I si principesa Margareta.

Pe cupa de argint oferita mirilor de Primaria Bucurestiului dupa nunta din ianuarie 1893 scrie „Bine ai venit, mireasa de Dumnezeu aleasa, spre a patriei cinstire". Cuvinte profetice, care isi vor dovedi puterea doua decenii mai tarziu.

Cum se intampla adesea la casatoriile aranjate, mariajul cu Ferdinand n-a fost cel mai fericit din lume. Treptat insa printul german si printesa anglo-rusa au invatat sa traiasca impreuna. Au adus pe lume trei baieti si trei fete. Primul a fost viitorul rege Carol al II-lea, urmat de Elisabeta, Marioara, Nicolae, Ileana si Mircea. Ultimul, din pacate, a murit la doar 3 anisori, de febra tifoida, in timpul Primului Razboi Mondial.

Tragedia care ii lovise familia n-a impiedicat-o pe Maria sa-si indeplineasca indatoririle oficiale, ba dimpotriva. Intre timp, sotul sau devenise regele Ferdidand I, iar ea regina si impreuna aveau sa devina primii suverani ai Romaniei Mari. Dupa doi ani de neutralitate, tara intra in razboi de partea Antantei, desi avea pe tron un rege de neam german. Cat despre Maria, un diplomat francez isi amintea ca regina i-ar fi spus la un moment dat ca n-o definesc culorile neutre. Si asa a si fost. Cel dintai sfatuitor al sotului ei, Maria i-a fost alaturi lui Ferdinand in timpul retragerii in Moldova. A imbracat fara rezerve si haina de infirmiera, ingrijind sute de soldati raniti in luptele de la Marasesti, Marasti si Oituz.

Iar cand diplomatia prim-ministrului Ionel Bratianu a inceput sa bata pasul pe loc, Maria a plecat la Cogresul de Pace de la Paris. In doar cateva zile, sarmul si darzenia reginei-soldat din Carpati i-a fermecat pe puternicii lumii. Era inceputul unei perioade de glorie pentru Ferdinand si Maria, dar si pentru Romania. Intr-o era in care dinastiile Habsburgilor, Hohenzollernilor si Romanovilor isi pierdeau imperiile seculare unul dupa altul, Occidentala urmarea uimit fastuoasa incoronare de la Alba Iulia, iar presa straina publica numere intregi dedicate Romaniei dodoloate si regilor ei de poveste.

Cu o tara a carei suprafata se dublase in urma razboiului, cu o economie aflata in plin avant si cu resurse naturale vizate de marile puteri, suveranii Romaniei Mari aveau toate usile deschise. In primul rand la Londra, acasa la verii Mariei. Relatiile dintre cele doua case regale aveau sa ramana calde, pentru multa vreme. Dovada si imaginile in care Ferdinand si Maria sunt in vacanta in Egipt, alaturi de regele George al V-lea si de sotia sa.

Influenta evidenta a noii Romanii i-a permis Mariei sa teasa o adevarata panza de aliante matrimoniale in Balcani. Carol, aparent cumintit dupa aventura cu Zizi Lambrino, a fost casatorit cu printesa Elena a Greciei. In contrapartida, cea mai mare fiica a Mariei, printesa Elisabeta, l-a luat de barbat pe proaspatul ei cumnat, regele Greciei. Iar sora ei Marioara a devenit regina Iugoslaviei.

Din pacate, prestigiul international, fastul primirilor oficiale si vizitele de familie nu puteau decat sa aline durerea pe care ca parinti Ferdinand si Maria o resimteau din cauza fiului lor cel mare. Fuga lui Carol din Moldova, in plin razboi, casatoria morganatica cu Zizi Lambrino, nestatornicia celui care urma sa mosteneasca tronul, erau destule motive de ingrijorare. Cand Ferdinand a murit, iar primul lor nascut Carol a refuzat coroana, Maria a devenit pivotul casei regale. I-a stat alaturi nepotului sau, proaspatul rege Mihai, in cei trei ani ai Regentei.

Chiar si dupa venirea la tron a lui Carol al II-lea si zig-zagul sau politico-strategic intre Londra si Berlinul lui Hitler, casa regala a Romaniei a avut parte de aceleasi onoruri. Asa s-a intamplat cand Carol al II-lea si Marele Voievod de Alba Iulia, viitorul rege Mihai I au vizitat Marea Britanie, Germania si Cehoslovacia.

A urmat insa al doilea razboi mondial si verii buni din Londra si Bucuresti au ajuns de o parte si de alta a baricadei, odata cu tarile lor. Abia dupa abdicarea lui Carol al II-lea, indepartarea maresalului Antonescu de catre regele Mihai si intoarcerea armelor impotriva Germaniei, legatura dintre cele doua familii regale a revenit la normalitate.

In 1947, cand comunistii sprijiniti de sovietici si tolerati de aliatii occidenali il izolasera aproape complet, regele Mihai a fost invitat la nunta verisoarei sale, printesa mostenitoare Elisabeta a Marii Britanii. Daca la Bucuresti comunistii urmareau fiecare pas al regelui, in Marea Britanie oamenii de rand si-au donat cupoanele care le asigurau hrana si imbracamintea pentru ca viitoarea lor regina sa aiba cu ce sa-si cumpere o fabuloasa rochie de mireasa demna de o suverana.

Pe langa prima iesire oficiala din tara de cand devenise rege, Mihai a avut sansa sa-si intalneasca la Londra, aleasa inimii, printesa Ana de Bourbon Parma. O poveste de dragoste, la fel de vie si acum, dupa 6 decenii de incercari.

Ce nu stiau proaspetii logodnici era ca dupa nicio luna comunistii aveau sa-l forteze pe regele Mihai sa abdice si sa-si paraseasca tara pentru un exil de 60 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Kate vs Lady Di. Cum judeca problema virginitatii Casa Regala
Kate vs Lady Di. Cum judeca problema virginitatii Casa Regala

Pe vremuri o mare chestiune la Curtea Regala, intrebarea daca o viitoare printesa mai este sau nu virgina a ramas acum in trecut. Virginitatea miresei regale nu mai constituie o piatra de capatai. Nu a fost insa la fel acum 30 de ani.

Andreea Esca si Cristian Leonte prezinta editia dedicata nuntii regale
Andreea Esca si Cristian Leonte prezinta editia dedicata nuntii regale

O lume intreaga asteapta cu sufletul la gura cel mai spectaculos eveniment al anului, nunta printului William cu Kate Middleton, care va avea loc pe 29 aprilie la Londra.

Kate si printul ar fi semnat un acord prenuptial. Vezi la cine raman copiii
Kate si printul ar fi semnat un acord prenuptial. Vezi la cine raman copiii

Doar o zi ne mai desparte de cea mai asteptata nunta a deceniului, cea a Printului William cu Kate Middleton. Mirii si-au petrecut seara la Westminster Abbey, unde au repetat ceremonia de schimbare a juramintelor.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.