TIFF 2013: Ce filme poti vedea la cel mai important si asteptat eveniment cinematografic din Romania

TIFF

Iunie la Cluj inseamna film. Festivalul International de Film Transilvania (TIFF 2013), cel mai important si asteptat eveniment cinematografic din Romania debuteaza pe 31 mai.

Pana pe 9 iunie 190 de filme din 53 de tari vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile la Festivalul International de Film Transilvania. Peste 700 de invitati sunt asteptati in acest an la Cluj. Imaginea festivalului ajuns la cea de-a 12 editie este actrita Luminita Gheorghiu, elogiata de presa internationala pentru rolul din Pozitia copilului (r. Calin Netzer), filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2013. Actrita va fi distinsa cu Premiul de excelenta in cadrul galei de inchidere TIFF.

Alaturi de ea, de imaginea festivalului din acest an s-a ocupat regizorul Cristi Puiu care a distribuit-o in toate cele trei lungmetraje ale sale: Marfa si banii (2001), Moartea domnului Lazarescu (2005) si Aurora (2010).


Cele mai asteptate momente/ evenimente din acest an la TIFF


-Festivalul este deschis in acest an cu o comedie marca Pedro Almodóvar, Los amantes pasajeros / Amantii pasageri, ce va putea fi vazuta in premiera absoluta in Romania, intr-o proiectie unica, pe 31 mai 2013, de la ora 20:45, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Actiunea filmului se petrece intr-un avion, de la defectarea acestuia si pana la aterizarea de urgenta, timp in care pasagerii "dezbracati de iPhone-uri, filmulete, Internet si iPad-uri, sunt condamnati sa fie ei insisi, inconjurati de necunoscuti", potrivit lui Almodovar.

Citește și
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

 

 

-Sambata, 1 iunie 2013, de la 21.30 are loc o proiectie-eveniment cu filmul mut Blancanieves, intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropierea Clujului, Castelul Banffy de la Bontida. Pentru cei care au fost cuceriti de The Artist, castigatorul Oscarului in 2011, Blancanieves / Alba ca Zapada (2012), in regia lui Pablo Berger este un "must see". Filmul este este o reinterpretare stilizata a basmului fratilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la inceputul secolului XX. Actiunea se muta din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, in anii '20. Alba ca Zapada, numita Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfana de mama a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) si calatoreste cu un grup de matadori pitici. In ciuda masinatiunilor puse la cale de mama sa vitrega, sursa pasiunilor si tensiunilor distrugatoare din poveste - interpretata memorabil de Maribel Verdú (Labirintul lui Pan si Y tu mamá también) -, Carmen calca pe urmele tatalui ei si intra in arena.

 

 

- Printre proiectiile-eveniment ale celei de-a 12-a editii TIFF mentionam o versiune restaurata a unuia dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei, Heaven’s Gate (r. Michael Cimino), un documentar despre celebra operatiune de salvare a unui alpinist, in Himalaya, la care a luat parte romanul Horia Colibasanu, The Ridge (r. Migueltxo Molina, Pablo Iraburu), Sound City, debutul regizoral extrem de apreciat al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana si solistul Foo Fighters, Earth/ Pamant (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko, cu acompaniament live al ethno-chaos-band-ului DakhaBrakha, Balkan Melodie, in regia lui Stefan Schwietert, povestea lui Marcel Cellier, cel care a calatorit in Estul Europei pentru a gasi muzicieni si ritmuri putin cunoscute in Occident si l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir, sau Exploratorul, un documentar rememorand expeditia Belgica.

 

-Una dintre cele mai asteptate categorii ale festivalului este Supernova care reuneste, in mod traditional, filmele care au impresionat juriile, critica si publicul in marile festivaluri ale lumii, de la Cannes, Berlin si Venetia la Pusan, Toronto si Sundance. Aici cinefilii nu trebuie sa rateze proiectia Pietà, in regia lui Kim Ki-duk, distins cu Leul de Aur la Venetia si propus de Coreea de Sud la Oscardar nici Gloria, filmul pentru care actrita Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminina la Festivalul de la Berlin. De neratat este si Much Ado About Nothing (r. Joss Whedon), una dintre cele mai surprinzatoare adaptari moderne dupa o piesa de William Shakespeare, dar si titlurile - Après mai (r. Olivier Assayas), Laurence Anyways (r. Xavier Dolan), Like Someone in Love (r. Abbas Kiarostami) si Foxfire (r. Laurent Cantet).



 

-Povestea legendara a exploratorului Thor Heyerdahl si a calatoriei sale epice din 1947, cand a traversat Oceanul Pacific pe o pluta din lemn de balsa, este subiectul filmului Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg), proiectat in inchiderea festivalului, duminica 9 iunie, in Ursus Open Air. Filmul a fost nominalizat in 2013 la Oscar si la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film strain.
 

 

 -Renumitii cineasti Jirí Menzel si Stephen Frears vor fi distinsi cu Premiul pentru Intreaga Cariera / Lifetime Achievement Award. Pablo Berger, regizorul filmului Blancanieves (10 premii Goya), David Lambert, regizorul si scenaristul filmului Hors les Murs, actrita Franziska Petri (Betrayal), producatoarea Lynda Myles (The Commitments, The Snapper, The Van, Killing Me Softly), directorul de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradise, de Ulrich Seidl, Erin Brockovich, Sweet November), regizorul Sebastian Lelio (Gloria, La Sagrada familia) si Cristi Puiu, membru al juriului competitiei sunt cativa dintre invitatii de marca ai festivalului.

-Pentru iubitorii de muzica The Tiger Lillies, DakhaBakhra, Sofa Surfers, Ioan Pop si Grupul Iza sunt cateva dintre numele care vor incanta publicul la TIFF 2013.

-Programul complet al festivalului precum si toate noutatile celei de-a 12-a editii vor putea fi gasite pe www.tiff.ro.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Săptămâna viitoare românii au întâlnire cu cei mai iubiți comedianți ai momentului, la Săriții – Impro Show
Săptămâna viitoare românii au întâlnire cu cei mai iubiți comedianți ai momentului, la Săriții – Impro Show

Unii dintre cei mai iubiți comedianți din țară promit spectactorilor prezenți săptămâna viitoare la Sala Palatului o seară memorabilă, în care este absolut imposibil ca cineva să nu râdă.

Céline Dion, apariţie surpriză la prezentarea de modă Elie Saab din Arabia Saudită. Ce ținută a purtat. VIDEO
Céline Dion, apariţie surpriză la prezentarea de modă Elie Saab din Arabia Saudită. Ce ținută a purtat. VIDEO

Cântăreaţa Céline Dion, care a avut o prestaţia sa impresionantă de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, şi-a făcut apariţia, miercuri, la prezentarea de modă Elie Saab din Riad.

Till Lindemann, solistul celebrei trupe Rammstein, concert la București. Interzis persoanelor sub 18 ani
Till Lindemann, solistul celebrei trupe Rammstein, concert la București. Interzis persoanelor sub 18 ani

Till Lindemann anunță turneul său „Meine Welt” pentru sfârșitul anului 2025: un turneu solo în 17 țări din Europa, unde va prezenta un spectacol nou.

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major
Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major

Contraofensiva lansată de forțele lui Putin în regiunea rusă Kursk, care se află sub controlul armatei ucarinene, nu dă rezultatele așteptate de Moscova.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.