Scandal regal. Filmul despre Grace Kelly, care deschide Festivalul de la Cannes, criticat aspru de Printul Albert de Monaco

Grace of Monaco

Printul Albert al II-lea de Monaco si cele doua surori ale sale, printesele Caroline si Stéphanie, au criticat filmul "Grace of Monaco", un lungmetraj despre viata mamei lor, Grace Kelly.

Printul Albert, suveranul principatului Monaco, si cele doua surori ale sale au afirmat recent ca filmul "Grace of Monaco", care va fi proiectat in deschiderea Festivalului de la Cannes, pe 14 mai, este bazat pe "referinte istorice eronate si indoielnice".

"Trailerul pare o farsa si confirma natura complet fictiva a acestui film. Familia princiara nu doreste sa fie asociata in niciun fel cu acest film care nu reflecta realitatea si regreta ca istoria sa a fost folosita incorect, in scopuri pur comerciale", a afirmat familia princiara monegasca, intr-o declaratie de presa. In declaratia de presa se mai spune ca regizorul filmului "Grace of Monaco", Olivier Dahan, a refuzat sa tina cont de observatiile venite din partea Palatului regal, ceea ce "pune sub semnul intrebarii intregul scenariu si personajele din film".

Pe de alta parte, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, a aparat dreptul la "licenta poetica" pe care il promoveaza "acest eveniment cinematografic". "Cannes apara dreptul la licenta poetica. Acest lungmetraj nu este un film biografic in sensul strict al termenului, de la viata catre moarte, ci expresia dreptului oricarui artist la licenta poetica", a declarat vineri Thierry Frémaux pentru AFP.

Filmul urma sa fie lansat in cinematografe in luna noiembrie, insa a fost selectat pentru a fi proiectat in deschiderea Festivalului International de Film de la Cannes, pe 14 mai, in afara competitiei oficiale. Conform revistei Variety, producatorul Harvey Weinstein intentioneaza sa nu acorde drepturile de distributie a filmului in Statele Unite, dupa ce s-a declarat nemultumit de varianta finala a acestuia.

Citește și
star wars
Distributia filmului Star Wars VII anuntata in sfarsit in mod oficial. Cine sunt actorii noi si ce vedete revin in franciza
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Filmul suprinde viata lui Grace Kelly (interpretata de actrita Nicole Kidman), devenita printesa de Monaco, dupa sase ani de la nunta care a transformat-o dintr-o regina a Hollywood-ului in membra uneia dintre cele mai iubite familii regale ale Europei.

Povestea din lungmetrajul lui Olivier Dahan acopera doi ani din mariajul lui Grace de Monaco cu printul Rainier (Tim Roth), explorand atat relatia din spatele usilor inchise, cat si imaginea publica a celor doi. "Grace de Monaco", al carei scenariu este semnat de Arash Amel, nu este insa o biografie a printesei Grace.

Actiunea peliculei se deruleaza in 1962, in momentul in care presedintele francez Charles De Gaulle a cerut principatului monegasc sa aplice reforme in politica sa fiscala. In acea perioada, Grace Kelly, una dintre muzele lui Alfred Hitchcock, renuntase deja la cariera de actrita pentru a se consacra exclusiv obligatiilor aduse de statutul ei de printesa de Monaco. Filmul va prezenta numeroasele "manevre politice" intreprinse de printesa Grace pentru a ajuta principatul in aceasta chestiune delicata.

Grace Kelly, care a jucat in filme clasice precum "Sa prinzi un hot/ To Catch a Thief" (1955) si "Inalta societate/ High Society" (1956), dar si in pelicule semnate de Alfred Hitchcock, cum ar fi "Fereastra din spate/ The Rear Window" si "Cu C de la Crima/ Dial M for Murder", a devenit printesa Grace de Monaco in urma casatoriei cu printul Rainier de Monaco, in 1956.

Grace Kelly a murit intr-un accident de masina in 1982. Printul Albert a urcat pe tronul principatului Monaco dupa moartea tatalui sau, Rainier, in 2005.

Olivier Dahan este regizorul filmului "La vie en rose/ La Môme" din 2007, care i-a adus frantuzoaicei Marion Cotillard premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, pentru interpretarea celebrei cantarete Edith Piaf.

Nicole Kidman a devenit cunoscuta in 1995, cu filmul "Pe viata si pe moarte", in regia lui Gus Van Sant. A castigat aprecierea criticilor pentru rolul Isabelei Archer din filmul "Portretul unei doamne" (1996), o adaptare a romanului lui Henry James. Kidman a jucat in filme cu buget mare, precum "Pacificatorul" (1997), alaturi de George Clooney si Marcel Iures, dar si in comedii romantice, precum "Ce vraji au mai facut fetele" (1998), alaturi de Sandra Bullock. in 1999, Kidman a jucat in "Cu ochii larg inchisi", in regia lui Stanley Kubrick, iar in 2001, a interpretat rolul curtezanei din musicalul "Moulin Rouge!", care i-a adus Globul de Aur si o nominalizare la premiul Oscar pentru cea mai buna actrita. Actrita australiana a castigat Globul de Aur, premiul BAFTA si premiul Oscar pentru rolul din filmul "Orele" (2002).

Nicole Kidman, in varsta de 46 de ani, a mai jucat recent in "Baiatul cu ziarele/ The Paperboy" (2012), cu Zac Efron si John Cusak, si in "Legaturi suspecte/ Stocker" (2013).

Cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfasura in perioada 14 - 25 mai.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Filme de foarte scurt metraj vor putea fi vizionate la Timisoara. Cand are loc Festivalul „Tres Courts”
Filme de foarte scurt metraj vor putea fi vizionate la Timisoara. Cand are loc Festivalul „Tres Courts”

 Festivalul International al Filmelor de Foarte Scurt Metraj „Tres Courts” ajunge la Timisoara, la inceputul lunii mai.

Distributia filmului Star Wars VII anuntata in sfarsit in mod oficial. Cine sunt actorii noi si ce vedete revin in franciza
Distributia filmului Star Wars VII anuntata in sfarsit in mod oficial. Cine sunt actorii noi si ce vedete revin in franciza

Dupa luni intregi de asteptare si speculatii, producatorii au anuntat marti seara distributia noului "Star Wars: Episode VII", regizat de J.J. Abrams, care va fi lansat pe 18 decembrie 2015.

Actrita Lupita Nyong'o, castigatoare a unui Oscar, desemnata de Revista People cea mai frumoasa persoana din lume
Actrita Lupita Nyong'o, castigatoare a unui Oscar, desemnata de Revista People cea mai frumoasa persoana din lume

Lupita Nyong'o, care a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar, cu interpretarea personajului Patsey din filmul "12 ani de sclavie", a fost desemnata cea mai frumoasa persoana din lume de editorii revistei People.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.