Primul film interactiv din lume, interzis de comunisti, in proiectie la Bucuresti si Cluj
"Kinoautomat", primul film interactiv din lume, interzis de regimul comunist din Cehoslovacia pentru ca oferea posibilitatea de "a alege", va fi prezentat in premiera in Romania, la Cluj-Napoca si Bucuresti, joi, respectiv sambata.
"Kinoautomat" s-a dovedit a fi un film aproape profetic, vorbind despre democratie cu un an inainte ca Cehoslovacia sa fie ocupata de comunisti. La scurt timp dupa, filmul a fost interzis.
Patruzeci de ani mai tarziu, mecanismul perfect functional al proiectului realizat de Raduz Cincera este readus in salile de cinema. Dupa ce a fost prezentat publicului in Londra, Basel si Praga, "Kinoautomat" vine in Romania pentru doua proiectii: la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca, joi, de la ora 20.00, si la Cinemateca Eforie din Bucuresti, sambata, de la ora 20.00.
"Kinoautomat", filmul adus in Romania de Centrul Ceh din Bucuresti, este proiectul care a revolutionat relatia spectatorului cu pelicula de pe ecran.
"Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucuram ca putem sa-l aducem si in Romania, unde speram ca publicul va umple salile de cinema", spune René Kubasek, directorul Centrului Ceh.
"Kinoautomat"este primul film interactiv din lume, conceput de Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expozitia Mondiala din 1967, din Montreal. In noua momente ale filmului, actiunea se opreste si un moderator roaga publicul sa aleaga cu ajutorul unor telecomenzi intre doua scene, apoi scena aleasa continua, conform voturilor audientei.
Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: "«Kinoautomat», din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expozitiei mondiale si cehii ar trebui sa-i faca un monument lui Raduz Cincera, cel care l-a conceput".
Filmul "Un om si casa sa/ Clovek a jeho dum" este o comedie neagra, creata de membri ai "noului val" cehoslovac de film din anii 1960: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladimar Svitacek si Miroslav Hornicek. Incepe cu o scena in care apartamentul lui Petr Novak este in flacari. Indiferent de deciziile care sunt luate, actiunea se termina intotdeauna cu incendierea apartamentului, facand din film - asa cum intentiona Cincera - o satira a democratiei.
Filmul este dublat in limba engleza, iar pretul unui bilet este de 5 lei.