Nunta regală. Cum au ajuns miresele să poarte rochie albă în ziua nunții
Cum ar fi fost dacă Meghan Markle se prezenta în fața altarului cu o roche roșie-cafenie, accesorizată cu blană de nurcă și brodată cu aur, cu poale grele decorate cu bijuterii de familie?
Deși în 2018 aceasta ar părea o alegere șocantă, înainte de secolul al XX-lea, astfel de ținute reprezentau standardul pentru miresele bogate din Europa, scrie CNN.
Până de curând, rochiile albe scoase, parcă, din basme, pe care miresele le poartă o singură dată, după care le pun de-o parte, nu au reprezentat un obicei. Astfel, miresele din toate clasele sociale purtau în ziua nunții rochii colorate.
De-a lungul secolelor, puține figuri feminine din istorie au purtat rochii albe în drumul spre altar, una dintre ele fiind Maria a II-a Scoției, în 1556. Obiceiul a prins, însă, rădăcini abia în 1840, când regina Victoria s-a căsătorit cu prințul Albert într-o rochie albă de mătase, decorată cu dantelă.
Renunțând la rochia cu blană, la broderia de aur și la culorile aprinse, care erau emblematice în rândul aristocraților din respectiva perioadă, Victoria a ajuns la biserică cu trăsura purtând o rochie albă, simplă, decorată cu dantelă Honiton și a schimbat la coroana din aur cu una din flori de portocal și mirt.
De ce a ales Regina Victoria să poarte o rochie albă?
Prin opțiunea sa, tânără regină regentă, care la data căsătoriei avea 20 de ani, a vrut să transmită poporului că va conduce țara cu bun simț și prudență, la fel cum s-a înfățișat la altar în ziua nunții ei.
Conșientă că se va vorbi despre rochia sa în întreaga lume, Victoria a ales ca rochia să conțină dantelă confecționată manual în sătucul Beer, în semn de susținere a schimburilor comerciale cu dantelă, care înregistraseră un declin. În opinia sa, culoarea albă scotea cel mai bine în evidență priceperea producătorilor de dantelă.
După cum era de așteptat, rochia Regina Victoria a fost discutată luni la rând, scrie CNN. Veștile despre rochia simplă și încântătoare s-au răspândit până în colonii, aceasta ajungând subiect de discuție atât în rubricile ziarelor, cât și în revistele pentru femei.
Hainele albe, „moft” al bogaților
Rochia albă nu a câștigat popularitate pentru că simboliza puritatea sufletului, ci pentru că ilustra statutul social al unei persoane. Majoritatea femeilor schimbau jurămintele în rochii pe care le dețineau deja, pentru că foarte puține persoane își permiteau să întrețină materiale de culoare albă - cei din clasele superioare. La finalul secolului al XIX-lea, nu existau curățătorii chimice sau spălătorii automate, ceea ce făcea foarte dificilă întreținerea hainelor deschise la culoare
Totodată, oamenii considerau că sunt șanse mai mari ca o rochie albă să fie murdărită și distrusă după o singură purtare, întrucât mireasa trebuia să danseze, să mănânce și să servească desert. Astfel, nicio femeie din clasa muncitoare nu și-ar fi permis să își cheltuie banii pe o ținută pe care să o poarte o singură dată.
A căpătat popularitate după al Doilea Război Mondial
Datorită prosperității de care clasa de mijloc s-a bucurat după Primul Război Mondial, oamenii din această categorie au început să copieze vestimentația celor bogați. Astfel, pe femei a început să le tenteze ideea de a cumpăra o rochie pe care să o poarte doar în ziua nunții. Când și Hollywoodul a început să se promoveze imaginea mireselor îmbrăcate în alb, obiceiul rochiei albe de mireasă a prins rădăcini.
Chiar și așa, au existat personalități publice care s-au „răzvrătit”. Spre exemplu, Brigitte Bardot a purtat la nunta sa o rochie roz din bumbac, iar Elizabeth Taylor a purtat alb la doar două din cele opt nunți. Totodată, Keira Knightley a mers la altar într-o rochie de un gri pal, iar Sarah Jessica Parker optat pentru o rochie neagră.
Chiar și astăzi, femeile din diferite culturi poartă diverse culori în ziua nunții. De exemplu, în China și India, rochiile roșii sunt purtate ca simbol al succesului și norocului. În Malaysia, femeile se îmbracă în mov sau violet.
Din punct de vedere vestimentar, Meghan Markle s-a prezentat drept o figură netradițională, optând pentru cocuri dezordonate, genți practice, comentează CNN. Este o femeie sigură de convingerile sale, căreia nu îi este teamă să evite protocolul pentru a începe propriile tradiții, iar istoria o va aminti pentru asta.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: CNN
Etichete: Meghan Markle, William prinț de Wales, rochie de mireasa, nunta regala,
Dată publicare:
18-05-2018 21:35