Manelistul Dani Mocanu, condamnat la șase luni de închisoare cu executare

Dată publicare: 29-04-2021 20:59
Dată actualizare: 01-05-2021 21:27


Manelistul Dani Mocanu a fost condamnat, joi, de către Judecătoria Pitești, la șase luni de închisoare cu executare. 

Decizia nu este însă definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile.

Acestuia i se impută infracțiunea de incitare la ură sau discriminare pentru o melodie postată pe YouTube.

Instanța a decis ca pe lângă detenție, Mocanu să plătească și o amendă de 15 mii de lei, iar platformei Youtube i-a cerut să șteargă videoclipul.

"Condamnă pe inculpatul, M.D., la pedeapsa de 250 de zile amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de incitare la ură sau discriminare (...), cuantumul unei zile amendă fiind de 60 lei, în total 15.000 de lei. Constată că infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta a fost comisă în timpul termenului de supraveghere stabilit prin S.P. nr. x Judecătoriei Piteşti, astfel cum a fost modificată prin D.P. nr. x a Curţii de Apel Piteşti, revocă amânarea aplicării pedepsei de 6 luni închisoare (...), aplică inculpatului această pedeapsă şi dispune executarea ei. (...) Contopeşte pedeapsa amenzii aplicată prin prezenta cu pedeapsa de 6 luni închisoare (...), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa închisorii de 6 luni, precum şi pedeapsa amenzii în întregime, în total o pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare şi amenda în cuantum de 15.000 lei (250 de zile amendă). În baza art. 88 alin. 3 C.pen, pedeapsa închisorii se va executa în stare de detenţie", se arată în minuta deciziei.

În rechizitoriu, procurorii au menționat: „În data de 27.04.2019, inculpatul a încărcat pe platforma online Youtube un videoclip filmat și montat anterior, prin intermediul căruia a instigat publicul larg, la ură și discriminare împotriva femeilor. La finalul lunii noiembrie 2019, videoclipul înregistra peste 18 milioane de vizualizări şi a generat venituri de aproximativ 34.000 $, ce au constat în drepturi de publicitate aferente videoclipului”.

În iulie 2019, o melodie a lui Dani Mocanu a fost reclamată la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CND), pentru versurile instigatoare la violenţă asupra femeilor.

Potrivit reclamanților, piesa reprezintă „discriminare pe criteriul sex şi instigare la violenţă şi are ca efect crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare şi ofensatoare la adresa femeilor“.

Până la momentul redactării acestei știri, piesa în cauza, intitulată ”Curwa”, se află încă pe platformă, reușind să strângă în total peste 22,6 milioane de vizualizări.

Versurile melodiei sunt disponibile AICI.


VIDEO PROTVPLUS.RO