Leia, noua printesa Disney. Ce inseamna tranzactia de peste 4 miliarde de dolari pentru Star Wars
Anuntul cum ca studiourile Disney au achizitionat compania de productie Lucasfilm si franciza "Razboiul stelelor i-a luat prin surpindere pe fanii seriei.
Reprezentantii studiourilor Disney au anuntat, marti, ca vor cumpara compania de productie cinematografica infiintata de George Lucas, creatorul francizei "Razboiul stelelor", pentru suma de 4,05 miliarde de dolari.
"Aceasta tranzactie combina un portofoliu de continuturi de clasa mondiala, ce include «Razboiul stelelor», una dintre cele mai mari francize de divertisment familial din toate timpurile, cu creativitatea unica a grupului Disney, pe mai multe platforme", a declarat intr-un comunicat de presa patronul grupului Disney, Robert Iger.
Trecerea companiei Lucasfilm in subordinea grupului Disney marcheaza totodata retragerea lui George Lucas, in varsta de 68 de ani, de la conducerea companiei pe care a creat-o in 1971.
Odata cu franciza "Razboiul stelelor", ale carei sase filme au generat incasari de peste 4,4 miliarde de dolari pe plan mondial, grupul Disney a achizitionat una dintre cele mai puternice marci din cinematografie, profitabila pe toate suporturile, conform strategiei grupului: cinema, televiziune, media interactive, parcuri tematice.
George Lucas a fost unul dintre "pionierii" acestor produse in Statele Unite.
Totodata, Disney a anuntat, odata cu achizitionarea companiei Lucasfilm, ca va lansa un al saptelea film din aceasta serie in 2015, ce va fi urmat de alte doua productii, la un interval de "doi sau trei ani" intre ele.
Niciun detaliu nu a fost dezvaluit despre identitatea regizorului noului film, nici despre actorii din distributie, insa Disney a precizat ca George Lucas va fi implicat in productie, in calitate de "consultat creativ".
Odata cu Lucasfilm, Disney a achizitionat si franciza "Indiana Jones" si unul dintre liderii mondiali in efecte speciale si in postproductie, care a lucrat la fracize si filme de succes, precum "Piratii din Caraibe", "Star Trek", "Deasupra tuturor", "Avatar" si "Avengers".
Achizitionarea companiei Lucasfilm marcheaza pentru Disney continuitatea unei politici foarte agresive in domeniul achizitionarii de continuturi, ilustrata in ultimii ani prin achizitionarile succesive a companiei Pixar (specializata in filmele de animatie) si a diviziei de super-eroi ai grupului Marvel (Iron Man, Captain America, Thor...), surse inepuizabile de filme, seriale televizate, jocuri video si produse derivate.
"Razboiul stelelor", una dintre cele mai profitabile francize din cinematografie
Seria "Razboiul stelelor", care a obtinut un statut de serie cult inca de la lansarea primului film, in 1977, este una dintre cele mai profitabile francize din istoria cinematografiei, cu incasari cumulate de peste 4,5 miliarde de dolari pe plan mondial, potrivit AFP.
Doar James Bond si Harry Potter au oferit cinematografiei francize mai profitabile, tanarul vrajitor britanic adunand - dar in opt filme, comparativ cu sase cat are franciza "Razboiul stelelor" - aproape 7,7 miliarde de dolari in box office-ul mondial.
In acelasi timp, primele 22 de filme "James Bond" au generat incasari de peste 3 miliarde de dolari in toata lumea, aceasta serie fiind pe locul al treilea in clasamentul celor mai de succes francize cinematografice, potrivit Box Office Mojo.
Nascuta din imaginatia lui George Lucas, franciza "Razboiul stelelor" a marcat, in 1977, nasterea unui nou gen in cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, in care se va remarca si Steven Spielberg.
Cei doi cineasti, care au facut parte din acelasi grup de tineri regizori cu referinte mai degraba televizuale decat cinematografice, urmau sa colaboreze, de altfel, apoi, la o alta saga de succes mondial, formata din cele patru filme "Indiana Jones".
Dupa succesul filmului "Razboiul stelelor", care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis sa incredinteze regia urmatoarelor filme din serie altor cineasti.
Astfel, "Imperiul Contraataca" (1980) a fost regizat de Irvin Kershner si "Intoarcerea lui Jedi" (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.
La sfarsitul anilor '90, cineastul producator a adaugat francizei sale alte trei filme noi, ale caror actiuni se desfasoara din punct de vedere cronologic inainte de primul film din 1977 - "prequels", in jargonul hollywoodian.
Aceasta noua trilogie - "Star Wars Episodul I - Amenintarea fantomei" (1999), "Razboiul stelelor: Atacul clonelor" (2002) si "Star Wars: Episodul III - Razbunarea Sith" (2005) - a fost in intregime regizata de George Lucas.
Lucasfilm, "masina de vise" a cineastului George Lucas
Compania Lucasfilm era "masina de vise" a creatorului francizei "Razboiul stelelor", devenit celebru pentru aceasta saga science-fiction, dar si pentru expertiza lui in materie de efecte speciale.
Infiintata de George Lucas in 1971, pentru a produce primul sau film, "THX 1138" - mult mai indraznet decat peliculele sale ulterioare -, compania Lucasfilm a insotit intreaga cariera a acestui cineast-producator.
Cu sediul la San Francisco si detinuta in proportie de 100% de George Lucas pana la achizitionarea ei de catre studiourile Disney, Lucasfilm s-a diversificat de-a lungul anilor in postproductia de film si in efectele speciale, devenind unul dintre liderii mondiali din acest domeniu, prin intermediul filialei sale Industrial Light & Magic (ILM).
Lucasfilm poseda in plus licenta pentru numeroase produse derivate extrem de profitabile, dar si studiouri de animatie.