Primul avion doborat de americani cu arme ca in Star Wars
Statele Unite ale Americii au testat cu succes o arma laser si au reusit sa doboare un aparat de zbor in plina cursa. Acesta a luat foc dupa ce a fost tintit de noua arma si a cazut in ocean.
Laserul antiaerian a doborat o drona (aparat de zbor fara pilot) care se deplasa cu o viteza de aproape 500 de kilometri pe ora, in largul coastelor Califoniei. Laserul a fost montat pe o nava de razboi si a “tras” de la o distanta de doua mile departare de avion.
Raza invizibila nu poate fi observata decat in momentul in care isi atinge tinta, pe care o aprinde. Detaliile testului reusit au fost facute publice cu un film alb negru, fara sonor, care a fost postat pe internet, special pentru a fi prezentat la un festival aerian international.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sistemul american distruge tintele deoarece produce o raza de 50 de kilowati si poate fi folosit pe o racheta sau de pe un soclu amplasat pe uscat sau pe o nava.
Laserul a fost inventat in 1960, prin obtinerea unei raze dintr-o reactie chimica. Pentru ca nu era practic in operatiuni militare, s-a apelat la “laserul solid”, mai mic si compact, care e generat prin sticla sau material ceramic. Pana de curand, puterea acestora era infima, dar acum a putut fi crescuta.
In ciuda rezultatelor bune, mai e mult de lucru pana sa se ajunga la arme extrem de eficiente. Drona doborata nu avea blindaj si nu zbura cu viteza mare.
Si mai sunt aspecte care trebuie rezolvate sau imbunatatite. Daca vremea este urata, iar cerul este innorat, raza laser este incetinita cu mult pana sa ajunga la tinta. De asemenea, daca ajunge la tinta si aceasta are o suprafata care reflecta lumina, raza este respinsa.
Pentru a construi arma folosita in acest test au fost utilizate sase lasere foarte puternice care provin din industria auto. Producatorii sustin ca o astfel de arma SF ar putea ajunge pe front, in mainile soldatilor, abia in 2016.