A început Festivalul de Film de la Cannes. Cu ce producții se prezintă România
După doi ani, celebrităţile şi strălucirea, revin pe Croazetă. Marți începe cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.
Dar încă trebuie purtată mască pe covorul roşu și nu sunt permise îmbrăţişările. Nici filmele Netflix.
Pelicula care a inaugurat cele aproape două săptămâni de proiecții a fost musicalul "Annette". Iar pe covorul roșu a pășit și actrița Jodie Foster, care va primi un premiu onorific.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Invitată la ceremonia de deschidere, actrița Jodie Foster va primi un Palme d'Or onorific. Au trecut 45 de ani de când a luat marele trofeu de la Cannes, pentru rolul din „Taxi Driver”.
Astfel, covorul roșu a fost întins pe treptele Palais des Festivals, care redevine - aşa cum îl ştiam - un templu al cinema-ului. Pandemia a schimbat totul în ultimele 16 luni. Anul trecut, festivalul a fost anulat. Iar anul acesta a fost mutat, din luna mai, în iulie.
Pelicula fantastică spune povestea unui comedian şi a unei cântăreţe de operă a căror viaţă e dată peste cap de naşterea primului lor copil, Annette, o fetiţă cu un destin de excepţie.
În contrast, la conferinţa de presă la care a fost prezentat juriul festivalului s-a vorbit mai puţîn despre filme şi mai mult despre injustiţie şi discriminare, dar şi despre cum ar putea fi acestea combătute.
Spike Lee, president of the jury/director: „Lumea asta e condusă de gangsteri. "Agentul Orange", omul lui din Brazilia şi Putin. Asta e. Sunt gangsteri şi vor face tot ce vor. Nu au moralitate, nu au scrupule şi asta e lumea în care trăim. Trebuie să ridicăm vocea împotriva unor gangsteri ca ei.”
Membrii juriului au vorbit şi despre egalitate de șanse, în condiţiile în care, anul acesta, pentru prima oară în istoria festivalului, patru dintre cei 24 de cineaşti care concurează pentru Palme d'Or sunt femei.
Maggie Gyllenhaal: „Cred că, atunci când femeile ţin cont de dorințele lor şi se exprimă cu adevărat, chiar şi înăuntrul unei culturi foarte masculine... facem filme diferit. Spunem poveşti diferit.”
Chiar palatul a fost transformat în spital pentru bolnavii de Covid. Iar lunile trecute devenise un "Vaccinodrome", un centru pentru vaccinare în masă.
Participanţii trebuie, totuşi, să poarte mască de protectie, să fie vaccinaţi anti-COVID ori să se testeze pentru SARS-COV2 la fiecare 48 de ore.
„E important să fim rezonabili şi precauţi, pentru că n-am învins încă pandemia”, a subliniat directorul Festivalului de film.
Thierry Fremaux, Director, Cannes Film Festival: “Când eşti pe stradă la Cannes nu este nevoie să porţi mască. Când intri în ceea ce numim ‘bula Festivalului’, când te afli pe covorul roşu, trebuie să porţi mască. Bine, sus, pe trepte, vor putea să-şi scoată masca pentru fotografii. Dar nu vor fi îmbrăţişări...”.
Fără producții Netflix
Nu e loc pentru producţiile Netflix, la Cannes. Pentru că festivalul cere ca fiecare film din competitie sa fie difuzat în rețeaua de cinematografe din Franța. Când a fost întrebat de ce a ales să nu includă vreo producție a gigantului de streaming, directorul festivalului, Thierry Fremaux, a răspuns:„Daţi-mi un nume de regizor descoperit pe o astfel de platformă. Încă nu, după 5, 10 ani... Tocmai am sărbătorit anul trecut 125 de ani de cinema”.
Festivalul se deschide cu proiecţia filmului romantic muzical "Annette", regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.
24 de filme selectate în competiţia oficială concurează pentru marele trofeu, Palme d'Or.
România este reprezentată la Cannes de "La civil", regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu - în competiţia Un Certain Regard; de scurtmetrajul "Interfon 15", de Andrei Epure - în competiţia secţiunii Semaine de la Critique; şi de lungmetrajul "Întregalde", de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului.