Festivalul Cinepolitica. Cristian Tudor Popescu, despre propaganda si manipulare in filmul romanesc
Scriitorul si filmologul Cristian Tudor Popescu este unul dintre invitatii speciali ai editiei de anul acesta a Festivalului International de Film Cinepolitica (2 - 7 aprilie, Cinema Studio si Elvira Popescu).
El le va vorbi cinefililor despre propaganda si manipulare la inceputurile cinematografului romanesc, intr-o conferinta care va avea loc vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.
Pasionat de subiect, Cristian Tudor Popescu a vizionat sute de filme de arhiva si a publicat o carte pe aceasta tema, „Filmul surd in Romania muta” (Ed. Polirom, 2011). El preda, totodata, cursul „Tehnici de manipulare si propaganda in cinematografie si televiziune” la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”. Prezentarea din cadrul Cinepolitica va fi insotita de fragmente din filme romanesti de arhiva, in special din perioada comunista.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Conferinta va fi urmata, la ora 21.00, de proiectia filmului „Rasuna valea”, regizat de Paul Calinescu in 1950. Primul film romanesc de propaganda realizat dupa instaurarea comunismului, „Rasuna valea” glorifica munca voluntara a brigadierilor de pe santierul Bumbesti-Livezeni si ii prilejuieste marelui actor Radu Beligan al doilea rol important de cinema, cel al unui „element decadent”, satirizat conform cerintelor epocii.
Un al treilea program special la Cinepolitica, pe langa Propaganda si manipulare si Insuportabila memorie, este "Drumul libertatii", cu filme despre oameni care fug spre o lume care pare mai buna, dar care isi gasesc cu greu calea odata ajunsi acolo.
„Ilegal”/ „Illégal”, de Olivier Masset Depasse, filmul care a reprezentat Belgia la Oscar in 2010, este bazat pe evenimente reale. Tania este din Rusia si traieste ilegal in Belgia cu fiul ei Ivan, de 13 ani. Mereu pe pozitie de aparare, ea se teme de controalele politiei, pana in ziua in care este arestata. Mama si fiu sunt separati, iar Tania este dusa intr-un centru de detentie. Ea ar face orice pentru a-si regasi fiul, dar nu va reusi sa evite amenintarile cu deportarea.
„Noaptea fara luna”/ „Nata pa hënë”, in regia lui Artan Minarolli, membru al juriului Cinepolitica, este povestea Rudinei, o fata de 16 ani, si a bunicului ei, un personaj sever si enigmatic, care isi parasesc satul pentru a emigra clandestin in Vest. In tren, unde o intreaga populatie de calatori impartaseste aceeasi aspiratie, Rudina cunoaste un tanar pe nume Gjergj. impreuna, pierd trenul si sunt nevoiti sa strabata tara pe jos, pentru a ajunge intr-un final la plaja de unde toti albanezii spera sa evadeze.
Filmul a fost proiectat in numeroase festivaluri si premiat la MedFilm, Roma, Trenton (SUA) si Napoli.
Festivalul Cinepolitica se deschide pe 2 aprilie, la ora 20.00, cu „Bella addormentata”/ „Frumoasa adormita”, de Marco Bellocchio.
Biletele se vor pune in vanzare la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiectiile sale la pretul de 10 lei.
Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program
Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte).
Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC).
Sursa: Pro TV
Etichete: filme, film, cristian tudor popescu, festivaluri,
Dată publicare:
28-03-2013 13:02