Plutonierul Capsuna si cainele Costel, admirati de politisti. MAI difuzeaza seria Brigada Diverse


Ultimul update: Duminica 24 Martie 2013 07:16
Data publicarii: Joi 21 Martie 2013 11:04
Categorie: Stiri Mondene
Brigada Diverse

Conform unui comunicat al MAI, Directia Informare si Relatii Publice a Ministerului Afacerilor Interne organizeaza, incepand cu data de 23 martie, "un eveniment in premiera", intitulat „Gala filmului politist romanesc”.

Deschiderea Galei va avea loc vineri, 22 martie a.c., incepand cu ora 14.00, la Centrul Cultural al M.A.I. - Sala Nichita Stanescu, in cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne, actori, regizori, parteneri si sustinatori ai Galei, precum si jurnalisti.

Pe parcursul a 10 saptamani, in fiecare sambata, de la ora 17.00, vor fi difuzate publicului larg, in regim gratuit, filme politiste de referinta din cinematografia romaneasca, dupa cum urmeaza:

22 martie - Cu mainile curate, 1972, regia Sergiu Nicolaescu
23 martie - Reconstituirea, 1969, regia Lucian Pintilie
30 martie - BD - in actiune, 1970, regia Mircea Dragan
6 aprilie - Ultimul cartus, 1973, regia Sergiu Nicolaescu
13 aprilie - Oul de cuc, 2010, regia Ioan Carmazan
20 aprilie - BD - in alerta, 1970, regia Mircea Dragan
27 aprilie - Politist, adjectiv, 2009, regia Corneliu Porumboiu
11 mai - Un comisar acuza, 1974, regia Sergiu Nicolaescu
18 mai - BD - La munte si la mare, 1971, regia Mircea Dragan
25 mai - Revansa, 1978, regia Sergiu Nicolaescu
1 iunie - Actiunea Zuzuc, 1983, regia Gheorghe Naghi

"Gala Filmului Politist Romanesc este organizata ca un eveniment de relatii publice, avand ca scop promovarea filmului politist romanesc." - se arata in comunicatul MAI.

Seria "Brigada Diverse" este formata din 3 filme si, conform Wikipedia, Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste a comandat realizarea a doua filme cu militieni (primele doua din seria Brigada Diverse) pentru a repara imaginea dura a unui plutonier de militie din filmul «Reconstituirea», regizat de Lucian Pintilie. Initial erau programate sa fie realizate doar doua filme din colectia Brigada Diverse, dar ca urmare a marelui succes pe care l-au avut primele serii la public, a fost filmata si o a treia.

Dupa cum este specificat pe genericul de inceput, acest film a fost realizat cu sprijinul Inspectoratului General al Militiei, fiind folositi pe post de consultanti colonelul Valeriu Buzea si capitanul George Sandu.

Potrivit sursei citate, criticul Tudor Caranfil a dat filmului doua stele din cinci si a facut urmatorul comentariu: „Comedie realizata cu complicitatea „organelor” de Militie, pentru evidente tinte mediatice. Intriga rudimentara e sustinuta intr-un abundent dialog regulamentar, animat de actori cu „carlige estradistice”. Cand nu are dialog, Puiu Calinescu strecoara cateva demonstratii antologice de pantomima. Ca atractii, mai citam: Banica lansandu-se in cantece de chef („Eu sunt Fane incurca-Lume” de Ion Cristinoiu care a asigurat muzica intregului triptic) si colectia de masti a lui Bob Calinescu.”

La randul sau, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, doctor in cinematografie si profesor asociat la UNATC, considera "Brigada Diverse intra in actiune" drept un film cu caracter politic si propagandistic al epocii comuniste. In cartea sa, „Filmul surd in Romania muta” (Ed. Polirom, Iasi, 2011), seria „Brigada Diverse” ar fi fost realizata la initiativa autoritatilor politice ca o contrapondere la filmul Reconstituirea (1970). Actiunea filmului are loc in „socialismul consolidat” in care nu exista „crime teribile, hotii de mare anvergura, comploturi antistatale, pentru simplul motiv ca asa ceva nu se poate intampla in Republica Socialista Romania, unde covarsitoarea majoritate a cetatenilor muncesc cinstit”.

Astfel, mai spune Cristian Tudor Popescu, din cauza lipsei marilor infractiuni, Brigada Diverse este fortata sa se ocupe cu mici gainarii, iar raufacatorii nu au nicio sansa de scapare in fata militienilor inteligenti. Ofiterii si subofiterii de militie din film sunt prezentati ca „oameni inteligenti, educati, culti, cu simtul umorului, corecti prin vocatie si aparatori ai cetatenilor onesti”, ei fiind interpretati de actori simpatizati de public; autoritatile politice ar fi dorit astfel sa faca uitata imaginea militienilor din viata reala, considerate de jurnalist a fi „brute microcefale, corupti si rai, comportandu-se discretionar si mitocaneste cu cetatenii”.

In cele trei filme, membrii Brigazii Fapte Diverse sunt capitanul Panait (Toma Caragiu), plutonierul Capsuna (Sebastian Papaiani), sergentul-major Cristoloveanu (Dumitru Furdui) si cainele lup Costel.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO