PREMIILE OSCAR 2013. Recordurile spectaculoase atinse de actorii si filmele nominalizate la Oscar

premiile oscar

Istoria galei Oscar, a carei a 85-a editie va avea loc duminica seara, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizata de multe detalii notabile sau insolite, informeaza presa internationala.

Prestigioasele trofee decernate de Academia de film americana nu se vor mai numi, anul acesta, "Academy Awards" ("Premiile Academiei"), ci pur si simplu "Oscaruri".

3,85 este greutatea, in kilograme, a unei statuete Oscar, care are o inaltime de 34 de centimetri.

3.400 este numarul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre, care anul trecut fusese redenumit Hollywood and Highland Center), unde gala premiilor Oscar este organizata in fiecare an, incepand din 2002.

1929 este anul primei editii a premiilor Oscar, la doi ani dupa infiintarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

1.500 este numarul jurnalistilor si angajatilor din mass-media acreditati la Oscar.

300 este numarul fericitilor castigatori, alesi prin tragere la sorti, ai locurilor de langa covorul rosu pe care vor defila celebritatile.

24 este numarul categoriilor de premii - cu exceptia celor pentru intreaga cariera -, insa pot exista mai multi castigatori in cadrul unei singure categorii.

37 este recordul selectiilor la categoria cel mai bun film strain, detinut de Franta. 13 este recordul de premii Oscar obtinute la categoria "cel mai bun film strain", detinut de Italia. Franta se situeaza pe locul al doilea, cu 12.

19 este recordul de nominalizari la Oscar, deloc de invidiat, detinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obtinut niciodata acest trofeu.

Muzicianul John Williams aduna 47 de nominalizari la Oscar. Doar Walt Disney a obtinut mai multe - 59, dintre care un record de patru in acelasi an. Podiumul este completat de Woody Allen, care a obtinut pe parcursul carierei sale 23 de nominalizari.

Kathleen Kennedy si Steven Spielberg sunt producatorii cu cele mai multe nominalizari la Oscar ("la categoria cel mai bun film"), fiecare cu opt nominalizari.

Persoana care a castigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive si 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a castigat cele mai multe premii ale Academiei intr-un an - 4. De asemenea, femeia care a castigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu 8.

Meryl Streep este actrita cu cele mai multe nominalizari la Oscar - 17. Ea este urmata in top de Katharine Hepburn si Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Katharine Hepburn este actrita care a castigat cele mai multe trofee pentru rol principal - 4. Spencer Tracy, Fredric March, Gary Cooper, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Tom Hanks,
Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis si Sean Penn detin recordul de trofee pentru rol principal masculin, cate 2.

12 este recordul nominalizarilor la categoria celui mai bun regizor, detinut de William Wyler.

John Ford detine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obtinute pentru regie - 4.

Kathryn Bigelow este prima femeie premiata cu Oscar pentru regie - in 2010, pentru "The Hurt Locker".

14 este recordul nominalizarilor obtinute de un film, detinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) si "Titanic" (1998).
11 este recordul premiilor Oscar obtinute de un film, detinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" si "Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui".

"The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) este si filmul cu cele mai multe premii in toate categoriile la care a fost nominalizat - 11.

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar - "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun rol principal masculin", "cel mai bun rol principal feminin", "cel mai bun scenariu adaptat/ original": "It Happened One Night" (1934), "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), "Tacerea mieilor/ The Silence of the Lambs" (1991).

10 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut vreodata un premiu Oscar: Tatum O'Neal, in 1974. O'Neal detine recordul si pentru cel mai tanar castigator de Oscar in toate categoriile. Justin Henry este cel mai tanar nominalizat la premiul Oscar - la varsta de 8 ani, pentru rolul din filmul "Kramer contra Kramer" (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai in varsta nominalizata la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din "Titanic" (1997), in timp ce cel mai in varsta castigator al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, in 2012, pentru rolul din "The Beginners").

6 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut un premiu Oscar onorific - Shirley Temple, in 1935, in timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai in varsta premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, in 2010.

Anul acesta este marcat de doua premiere: cea mai in varsta si cea mai tanara nominalizata in categoria "rol principal feminin" - Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru "Beasts of the Southern Wild", si Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru "Amour".

"Avatar" si "Up" au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, in 2009, in timp ce "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.

CITESTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT:

- PREMIILE OSCAR 2013. Recordurile spectaculoase atinse de actorii si filmele nominalizate la Oscar

- CASTIGATORI OSCAR 2013. Cupluri de actori care au castigat in trecut premiul Oscar

- OSCAR 2013: Adele, Norah Jones si Barbra Streisand, cateva dintre numele legendare care vor canta

- PREMII OSCAR 2013. Cum arata lupta pentru cel mai bun film: LINCOLN si ARGO sunt favorite

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Steven Spielberg, către Denis Villeneuve: ”Dune 2 este unul dintre cele mai strălucite filme SF pe care le-am văzut”
Steven Spielberg, către Denis Villeneuve: ”Dune 2 este unul dintre cele mai strălucite filme SF pe care le-am văzut”

Steven Spielberg a avut numai cuvinte de laudă pentru filmul ”Dune: Partea a doua” în timp ce a stat de vorbă cu Denis Villeneuve în cel mai recent episod al podcastului "Director's Cut" al DGA.

Rihanna a întors toate privirile în California. Ce ținută a purtat la un eveniment caritabil | GALERIE FOTO
Rihanna a întors toate privirile în California. Ce ținută a purtat la un eveniment caritabil | GALERIE FOTO

Rihanna a întors toate privirile când și-a făcut apariția marți la un eveniment caritabil din West Hollywood, California, scrie Daily Mail.

Formația de blues-rock AXIS revine la București cu un concert de excepție, pentru promovarea albumului ”Electric Peace”
Formația de blues-rock AXIS revine la București cu un concert de excepție, pentru promovarea albumului ”Electric Peace”

Formația de blues-rock AXIS - formată din Silviu, Dejan şi Ranko - revine pe 30 martie 2024 la Bucureşti într-un concert de excepție la The PUB Universităţii!

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.