PREMIILE OSCAR 2013. Recordurile spectaculoase atinse de actorii si filmele nominalizate la Oscar

premiile oscar

Istoria galei Oscar, a carei a 85-a editie va avea loc duminica seara, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizata de multe detalii notabile sau insolite, informeaza presa internationala.

Prestigioasele trofee decernate de Academia de film americana nu se vor mai numi, anul acesta, "Academy Awards" ("Premiile Academiei"), ci pur si simplu "Oscaruri".

3,85 este greutatea, in kilograme, a unei statuete Oscar, care are o inaltime de 34 de centimetri.

3.400 este numarul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre, care anul trecut fusese redenumit Hollywood and Highland Center), unde gala premiilor Oscar este organizata in fiecare an, incepand din 2002.

1929 este anul primei editii a premiilor Oscar, la doi ani dupa infiintarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Citește și
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

1.500 este numarul jurnalistilor si angajatilor din mass-media acreditati la Oscar.

300 este numarul fericitilor castigatori, alesi prin tragere la sorti, ai locurilor de langa covorul rosu pe care vor defila celebritatile.

24 este numarul categoriilor de premii - cu exceptia celor pentru intreaga cariera -, insa pot exista mai multi castigatori in cadrul unei singure categorii.

37 este recordul selectiilor la categoria cel mai bun film strain, detinut de Franta. 13 este recordul de premii Oscar obtinute la categoria "cel mai bun film strain", detinut de Italia. Franta se situeaza pe locul al doilea, cu 12.

19 este recordul de nominalizari la Oscar, deloc de invidiat, detinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obtinut niciodata acest trofeu.

Muzicianul John Williams aduna 47 de nominalizari la Oscar. Doar Walt Disney a obtinut mai multe - 59, dintre care un record de patru in acelasi an. Podiumul este completat de Woody Allen, care a obtinut pe parcursul carierei sale 23 de nominalizari.

Kathleen Kennedy si Steven Spielberg sunt producatorii cu cele mai multe nominalizari la Oscar ("la categoria cel mai bun film"), fiecare cu opt nominalizari.

Persoana care a castigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive si 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a castigat cele mai multe premii ale Academiei intr-un an - 4. De asemenea, femeia care a castigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu 8.

Meryl Streep este actrita cu cele mai multe nominalizari la Oscar - 17. Ea este urmata in top de Katharine Hepburn si Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Katharine Hepburn este actrita care a castigat cele mai multe trofee pentru rol principal - 4. Spencer Tracy, Fredric March, Gary Cooper, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Tom Hanks,
Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis si Sean Penn detin recordul de trofee pentru rol principal masculin, cate 2.

12 este recordul nominalizarilor la categoria celui mai bun regizor, detinut de William Wyler.

John Ford detine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obtinute pentru regie - 4.

Kathryn Bigelow este prima femeie premiata cu Oscar pentru regie - in 2010, pentru "The Hurt Locker".

14 este recordul nominalizarilor obtinute de un film, detinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) si "Titanic" (1998).
11 este recordul premiilor Oscar obtinute de un film, detinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" si "Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui".

"The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) este si filmul cu cele mai multe premii in toate categoriile la care a fost nominalizat - 11.

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar - "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun rol principal masculin", "cel mai bun rol principal feminin", "cel mai bun scenariu adaptat/ original": "It Happened One Night" (1934), "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), "Tacerea mieilor/ The Silence of the Lambs" (1991).

10 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut vreodata un premiu Oscar: Tatum O'Neal, in 1974. O'Neal detine recordul si pentru cel mai tanar castigator de Oscar in toate categoriile. Justin Henry este cel mai tanar nominalizat la premiul Oscar - la varsta de 8 ani, pentru rolul din filmul "Kramer contra Kramer" (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai in varsta nominalizata la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din "Titanic" (1997), in timp ce cel mai in varsta castigator al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, in 2012, pentru rolul din "The Beginners").

6 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut un premiu Oscar onorific - Shirley Temple, in 1935, in timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai in varsta premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, in 2010.

Anul acesta este marcat de doua premiere: cea mai in varsta si cea mai tanara nominalizata in categoria "rol principal feminin" - Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru "Beasts of the Southern Wild", si Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru "Amour".

"Avatar" si "Up" au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, in 2009, in timp ce "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.

CITESTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT:

- PREMIILE OSCAR 2013. Recordurile spectaculoase atinse de actorii si filmele nominalizate la Oscar

- CASTIGATORI OSCAR 2013. Cupluri de actori care au castigat in trecut premiul Oscar

- OSCAR 2013: Adele, Norah Jones si Barbra Streisand, cateva dintre numele legendare care vor canta

- PREMII OSCAR 2013. Cum arata lupta pentru cel mai bun film: LINCOLN si ARGO sunt favorite

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
"Extraordinar!". John Malkovich a cucerit din nou publicul din Timișoara. Spectacolul cu care a impresionat

Actorul John Malkovich, de două ori nominalizat la Oscar, a urcat, joi seară, din nou pe scena Teatrului Național din Timișoara. Spectacolul s-a jucat cu sala plină! Au fost deja două reprezentații și mai urmează una, pentru care biletele s-au epuizat rap

Actorul John Malkovich a adunat din nou ropote de aplauze în România, de data aceasta la Timișoara. Spectator: ”Extraordinar”
Actorul John Malkovich a adunat din nou ropote de aplauze în România, de data aceasta la Timișoara. Spectator: ”Extraordinar”

Actorul John Malkovich - de două ori nominalizat la Oscar - a urcat joi seară, din nou, pe scena Teatrului Național din Timișoara. Spectacolul s-a jucat cu casa închisă.

Săptămâna viitoare românii au întâlnire cu cei mai iubiți comedianți ai momentului, la Săriții – Impro Show
Săptămâna viitoare românii au întâlnire cu cei mai iubiți comedianți ai momentului, la Săriții – Impro Show

Unii dintre cei mai iubiți comedianți din țară promit spectactorilor prezenți săptămâna viitoare la Sala Palatului o seară memorabilă, în care este absolut imposibil ca cineva să nu râdă.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.