De la "Casa betiva" la casa cu susul in jos: Cele mai ciudate constructii din lume. FOTO
Arhitectura poate capata accente neobisnuite si uneori incredibile.
Daca pana nu demult Turnul din Pisa era modelul de constructie nonconformista, desi creatorii sai au vrut sa stea drept, nu inclinat, acum avem nenumarate motive sa ramanem muti de uimire.
Noi iti prezentam 10 dintre cele mai frumoase si inedite cladiri din lume. Daca ai alta parere, nu ezita sa scrii in sectiunea "Comentarii".
1. Krzywy Domek – Polonia
Constructia Casei "cocosate" a inceput in ianuarie 2003 si pana la finele aceluiasi an cladirea era deja terminata. Interesant este ca arhitectura a fost inspirata si de desenele lui Jan Marcin Szancer, un artist foarte cunoscut si apreciat in Polonia, care se ocupa, printre altele, de ilustrarea cartilor pentru copii.
2. Wonderworks (SUA)
Cladirea din Florida, cu rol de muzeu si parc de distractii, darama conceptul de arhitectura clasica la propriu! Designul sau exterior neobisnuit exprima intru totul experientele pe care vizitatorii le traiesc inauntru: o calatorie printr-un uragan, in care vantul bate cu 40 de kilometri pe ora, cutremure cu o magnitudine de 5,2 sau o incursiune in povestea Titanicului.
3. Habitat 67 (Canada)
Cladirea a gazduit Expo 67, una dintre cele mai mari expozitii din lume. Constructia este formata din 354 de cuburi, care alcatuiesc 146 de locuinte separate.
4. Casele cubice (Olanda)
Ideea caselor in forma de cub a aparut in anii ’70, cand arhitectul Piet Blom a realizat cateva in orasul Helmond. Oficialii din Rotterdam i-au cerut apoi lui Blom sa se gandeasca cum poate construi locuinte deasupra unui pod, iar el a venit cu aceste cuburi uriase.
5. Tančící dům (Cehia)
Designul controversat al Casei dansatoare a facut ca la mijlocul anilor '90 sa curga multa cerneala in presa, fiind poreclita chiar "Casa betiva". Pe acoperisul sau se gaseste un restaurant frantuzesc, care ofera o priveliste unica asupra intregului oras, in timp ce interiorul este ocupat de cateva multinationale.
6. Casa agresoare (Austria)
Creatia sculptorului Erwin Wurm, cladirea se afla in Museumsquartier, din Viena, chiar deasupra Muzeului de Arta Moderna si nu oricum, ci cu susul in jos.
7. Ripley’s Building (Canada)
Daca o vezi pentru prima data, te intrebi daca nu cumva are loc o alunecare de teren si nu-ti dai seama sau daca nu cumva tocmai a avut loc un cutremur si autoritatile nu au apucat sa repare cladirea. Evident, nu este niciuna dintre variantele de mai sus. Constructia a fost realizata in amintirea cutremurului din 1812, de peste 8 pe scara Richter.
8. La Pedrera (Spania)
Casa Milà, cunoscuta mai mult sub denumirea La Pedrera, cladirea este opera arhitectului Antonio Gaudí, al carui design original nu a fost urmat intocmai. Si asta pentru ca edilii orasului de la acea vreme (1905 – 1912) i-au amendat pe proprietari, fiindca nu au respectat normele din constructii si i-au pus sa darame anumite detalii care nu erau in conformitate cu legea. Acum, La Pedrera face parte din Patrimoniul UNESCO.
9. Muzeul Guggenheim din Bilbao (Spania)
Liniile muzeului sunt realizate de asa natura, incat sa para intamplatoare si sa capteze cat mai multa lumina. Arhitectii o numesc "cea mai impresionanta cladire a timpurilor noastre". Muzeul a fost construit pentru revitalizarea imaginii orasului Bilbao si a intregii Tari a Bascilor.
10. Turnul Da Vinci sau Turnul rotitor (Dubai)
Inca in stadiul de constructie, Turnul rotitor are un design unic, ce permite fiecarui etaj sa se roteasca independent si sa modifice in acest mod intreaga arhitectura a cladirii. Turnul va avea circa 420 de metri inaltime, 80 de etaje si va fi prima constructie realizata din produse prefabricate.