”colectiv” a fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

colectiv film documentar
Facebook.com

"colectiv", în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film.

Ceremonii s-a desfăşurat online, din cauza pandemiei, şi a fost dominată de filmul danez "Another Round", de Thomas Vinterberg.

Documentarul "colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

"Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc", a declarat regizorul Alexander Nanau, într-o intervenţie virtuală în cadrul galei, după anunţarea premiului, potrivit Agerpres.

Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat un alt film românesc, "Acasă", de Radu Ciorniciuc.

Citește și
colectiv
Filmul "colectiv" a fost desemnat cel mai bun documentar la Festivalul de la Zurich

Cea de-a 33-a ediţie a Galei Premiilor EFA a fost organizată la Berlin, fără public, şi a fost transmisă pe pagina de internet a Academiei Europene de Film (EFA). Nominalizaţii au fost prezenţi virtual la ceremonie.

"colectiv" este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, în secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional", anterior numită "Cel mai bun film străin". Este prima oară când un documentar este propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film.

Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2019 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

Cel mai bun film european din 2020 a fost aleasă producţia daneză "Another Round", în regia lui Thomas Vinterberg.

"Filmul european este ceva special. Niciunul dintre filmele mele nu ar fi putut fi făcut fără finanţarea publică din ţara mea (Danemarca - n.r.) şi din Europa. Nu ar fi fost posibil să fac acest film în afara acestui continent", a afirmat Thomas Vinterberg după anunţarea premiului, de asemenea printr-o intervenţie virtuală.

"Another Round" a mai fost premiat şi pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor (Mads Mikkelsen) şi cel mai bun scenariu (Thomas Vinterberg şi Tobias Lindholm).

Filmul este povestea a patru prieteni, toţi profesori de liceu, care testează o teorie conform căreia vieţile lor pot fi îmbunătăţite prin menţinerea unui nivel constant de alcool în sânge.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost câştigat de actriţa germană Paula Beer, pentru rolul din filmul "Undine" (r. Christian Petzold).

Premiul pentru descoperirea europeană a anului a ajuns la filmul "Sole", al regizorului italian Carlo Sironi.

La ediţia din acest an a fost introdus un premiu nou, pentru un mod inovator de a povesti, care a fost câştigat de Mark Cousins, pentru seria documentară "Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema".

Un alt premiu nou anunţat în cadrul galei este 'LUX - Premiul Publicului'. Este un premiu acordat de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas. Noul premiu este o contopire a două trofee deja existente - Premiului LUX al Parlamentului European şi Premiul Publicului acordat de EFA.

Cele trei filme nominalizate pentru acest premiu, al cărui câştigător va fi desemnat ulterior prin votul publicului şi al membrilor Parlamentului European, sunt "colectiv", de Alexander Nanau, "Another Round", de Thomas Vinterberg, şi "Corpus Christi", de Jan Komasa

Citește și...
Documentarul Colectiv, propunerea României la premiile Oscar 2021
Documentarul Colectiv, propunerea României la premiile Oscar 2021

Documentarul care surprinde primul an de la tragedia petrecută în clubul ''Colectiv'' este propunerea României la premiile Oscar de anul viitor.

Filmul
Filmul "colectiv" a fost desemnat cel mai bun documentar la Festivalul de la Zurich

Filmul "colectiv/ Collective", regizat de Alexander Nanau, a fost desemnat cel mai bun documentar internaţional la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Film de la Zurich, potrivit zff.com.

Reacţia publicului de la Veneţia la documentarul
Reacţia publicului de la Veneţia la documentarul "Colectiv". Când a izbucnit în lacrimi

Documentarul „Colectiv" a fost prezentat miercuri la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în afara competiției.

”colectiv”, primul documentar românesc selectat la Festivalul Internațional de la Veneția
”colectiv”, primul documentar românesc selectat la Festivalul Internațional de la Veneția

”colectiv”, un film documentar realizat de către Alexander Nanau, marchează o premieră pentru istoria recentă a cinematografiei românești.

Recomandări
Cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, în România. A fost urmat de o replică. FOTO și VIDEO
Cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, în România. A fost urmat de o replică. FOTO și VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs, marți seara, în județul Arad, fiind resimţit în mai multe oraşe din ţară, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului.

Sindicate: 86,93% dintre grevişti continuă protestul. ”Ministerul Educaţiei a provocat confuzie prin altă raportare”
Sindicate: 86,93% dintre grevişti continuă protestul. ”Ministerul Educaţiei a provocat confuzie prin altă raportare”

Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest.

Cutremur în Arad. Intervenţie a pompierilor după cutremur la tencuieli şi elemente căzute de pe clădiri. Primele imagini
Cutremur în Arad. Intervenţie a pompierilor după cutremur la tencuieli şi elemente căzute de pe clădiri. Primele imagini

Pompierii au intervinit, marţi seară, după ce în municipiul Arad localnici de pe mai multe străzi au raportat că elemente de construcţie şi tencuieli au căzut de pe faţadele unor clădiri în urma cutremurului de 5,2 pe Richter.