CNA recomanda ca programele TV si radio, inclusiv publicitatea, sa aiba un sunet uniform

Televizor

CNA a decis, marti, sa recomande uniformizarea volumului sunetului in programele de radio si televiziune, astfel incat sa fie eliminat discomfortul creat telespectatorilor si ascultatorilor, resimtit in special la difuzarea publicitatii.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) vrea sa elaboreze un standard pentru nivelul tariei sunetului, prin care sa se asigure o uniformizare a volumului acestuia in programele de radio si televiziune, prin punerea in aplicare a Recomandarii European Broadcasting Union (EBU) 128-2011.

In acest sens, in sedinta de marti, Consiliul a adoptat o recomandare la propunerea "Grupului de lucru Loudness", constituit din initiativa CNA si coordonat de Sotir Caragata, director al Directiei Secretariat General din CNA. Grupul Loudness este format din reprezentanti ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de productie si ai mediului universitar si din trei reprezentanti ai CNA (Sotir Caragata, Petre Dinca si Cristian Ivanciovici). Sotir Caragata a declarat, in sedinta de marti, ca Grupul Loudness a fost constituit pentru a analiza problemele generate de lipsa de uniformitate a volumului sonor din programele audiovizuale si pentru a identifica solutii pentru remedierea acestora.

El a facut referire la numeroasele reclamatii primite de CNA din partea telespectatorilor, care sunt nemultumiti de faptul ca sunetul nu este uniform in programele de la televiziune si radio.

Membrii Grupului Loudness au avut trei intalniri de lucru la sediul CNA, in perioada 8 aprilie - 20 mai, adoptand in cadrul intalnirii din 20 mai o propunere de recomandare, care a fost analizata in sedinta de marti de membrii CNA.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Recomandarea a fost adoptata marti de membrii CNA, cu cateva modificari la propunerea Narcisei Iorga, care a cerut eliminarea oricaror termene de punere in aplicare a acestei recomandari. Iorga a atras atentia ca CNA nu detine echipamentele si nu poate masura taria sunetului in programele difuzate de posturile de televiziune si radio. Prin documentul adoptat, CNA recomanda radiodifuzorilor, distribuitorilor de servicii de programe si furnizorilor de programe ca taria sonora medie sa fie stabilita la valoarea de - 23 LUFS.

Taria sonora medie se masoara in conformitate cu prevederile Recomandarii EBU R128, se precizeaza in documentul adoptat de CNA. Totodata, CNA recomanda radiodifuzorilor si distribuitorilor de servicii de programe sa efectueze reetalonarea lanturilor de transmisie cu semnal de aliniere conform normelor ITU-R BS645, EBU R68-2000 si EBU Tech Doc 3304, cu urmatorii parametri tehnici de nivel: -18dBFS / -4VU / 0,775V / 0 dBu/ -6DIN / 4BBC. Reetalonarea lanturilor de transmisie trebuie efectuata anual, indiferent de mediul de transmisie utilizat. Recomandarea se aplica radiodifuzorilor si distribuitorilor de servicii de programe aflati sub jurisdictia Romaniei. Pe masura implementarii acestei recomandari, radiodifuzorii si distribuitorii de servicii vor notifica CNA, semnaland eventualele probleme de implementare. Ulterior, Grupul de lucru Loudness va elabora un bilant al situatiei si il va prezenta membrilor CNA.

Caracterul de recomandare - si nu de norma obligatorie - facuta statiilor radio-TV si distribuitorilor de servicii este determinat atat de necesitatea asigurarii, in timp, a unor dotari tehnice pentru realizarea setului de masuri tehnice propuse si, mai ales, de lipsa unei prevederi legale, in acest sens. EBU a studiat caracteristicile de nivel ale semnalelor audio utilizate in productia, distributia si transmisia programelor care se difuzeaza.

In acest context, EBU considera ca operarea asupra nivelului semnalului audio trebuie sa se faca pe baza determinarii tariei sonore a acestuia. Pe langa valoarea medie a tariei sonore a unui program ("Programme Loudness"), EBU recomanda ca decriptorii "Gama Tariei Sonore" ("Loudness Range") si "Nivelul Precis al Varfului Maxim" ("Maximum True Peak Level") sa fie folositi pentru nominalizarea semnalelor audio, pentru incadrarea in limitele tehnice ale unui lant de semnal complet, precum si pentru satisfacerea nevoilor estetice ale fiecarui program/ statie in functie de specificul programului si de publicul tinta caruia ii este dedicat.

EBU recomanda ca "Nivelul Tariei Sonore a Programului sa fie normalizat la un nivel tinta de - 23 LUFS. Deviatia permisa de la nivelul tinta va trebui, in general, sa nu depaseasca -/ 1 LU pentru acele programe pentru care o normalizare exacta la nivelul tinta nu este practic realizabila (de exemplu, pentru programe/ transmisii in direct)". EBU recomanda si ca semnalul audio sa fie de regula evaluat in ansamblul sau, fara sa se acorde o atentie speciala elementelor componente - specifice, cum ar fi vocea, muzica si efectele sonore. Masuratoarea trebuie sa fie facuta cu un echipament de masurare a tariei sonore, in conformitate cu indicatiile EBU, iar masuratoarea trebuie sa includa o metoda de evaluare.

CNA a primit in ultimii ani mai multe reclamatii privind sonorul, care se modifica in special in timpul difuzarii spoturilor publicitare. Potrivit unei reclamatii, "volumul sonorului in timpul spoturilor publicitare este cu aproximativ 20-30% mai mare decat in timpul emisiunilor/ filmelor difuzate". "(...) in ultimii ani, sonorul reclamelor a devenit mult mai mare, astfel incat e deranjant. Este clar o strategie de marketing pentru a atrage atentia la spoturile publicitare. Nu mi se pare normal ca, la fiecare 20 de minute, sa trebuiasca sa dau mai incet sonorul pentru ca incepe brusc televizorul sa urle si apoi, cand se termina, sa dau mai tare pentru ca nu se mai aude nimic", spune un telespectator intr-o sesizare transmisa CNA si prezentata in intalnirea de luni.

Pe de alta parte, o telespectatoare spune ca este hipoacuzica si trebuie sa dea mai tare sonorul la televizor pentru a asculta emisiunile in limba romana. "Dar cand se anunta publicitatea, sonorul cu partea muzicala este mult mai puternic, ceea ce ma determina sa reduc din telecomanda volumul pentru a nu-i deranja pe vecini", spune aceasta, solicitand CNA sa impuna televiziunilor sa reduca numarul decibelilor "la partile muzicale dintre emisiuni si in special la anuntarea publicitatii".

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Comedia păzește România!
Brigada Nimic - un nou serial, din 20 mai, la PRO TV și pe VOYO
Comedia păzește România! Brigada Nimic - un nou serial, din 20 mai, la PRO TV și pe VOYO

Un nou serial începe luni, 20 mai, la PRO TV și pe VOYO. Brigada Nimic este o comedie savuroasă în care patru polițiști luptă împotriva lumii interlope din București.

Madonna a căzut în dizgrația fanilor. Motivul pentru care artista a fost dată din nou în judecată
Madonna a căzut în dizgrația fanilor. Motivul pentru care artista a fost dată din nou în judecată

Cântăreața Madonna este dată din nou în judecată de fani pentru un concert la care a întârziat.

Controversa din jurul portretului prințului Louis, publicat atunci când a împlinit vârsta de șase ani | FOTO
Controversa din jurul portretului prințului Louis, publicat atunci când a împlinit vârsta de șase ani | FOTO

William și Kate, prințul și prințesa de Wales, au publicat, marți, o nouă fotografie a prințului Louis pentru a marca cea de-a șasea aniversare a acestuia.  

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.