"Boema" si "O scrisoare pierduta", pe scena Operei Nationale Bucuresti, la inceput de an 2013


Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2013 07:00
Data publicarii: Marti 08 Ianuarie 2013 11:55
Categorie: Stiri Mondene
Opera Nationala

Opera Nationala Bucuresti ofera publicului doua reprezentatii speciale, "Boema", de Giacomo Puccini, si "O scrisoare pierduta", de Dan Dediu, sambata, respectiv duminica.

Cele doua reprezentatii speciale sunt incununate de doua debuturi importante. Astfel, pentru prima oara pe scena ONB, tenorul Razvan Sararu va interpreta rolul principal masculin, Rodolfo, din opera "La Bohème", de Giacomo Puccini, sambata, de la ora 19.00.

Alaturi de Razvan Sararu, din distributie fac parte solisti si colaboratori ai ONB: Tina Munteanu, Dorina Chesei, Vicentiu taranu, Marius Bolos, stefan Schuller, Paul Basacopol, Ionut Gavrila, Adrian Ionescu, Constantin Negru. Conducerea muzicala ii apartine dirijorului Vlad Conta.

Pe ritmuri de bolero, de pesrev turcesc, de bossa-nova si de fanfara moldoveneasca, personajele lui Ion Luca Caragiale urca pe scena Operei Nationale Bucuresti in spectacolul "O scrisoare pierduta", de Dan Dediu, care va avea loc duminica, 13 ianuarie 2013, de la ora 19.00.

Tanara soprana Tina Munteanu debuteaza in singurul rol feminin din spectacol, Zoe Trahanache.

"Zoe este femeia care incearca (si reuseste) sa echilibreze intr-un mod fericit pasiunile personale si convenientele sociale atat de restrictive in epoca respectiva. Dan Dediu a oferit acestui personaj o muzica speciala, in care exploatarea particularitatilor vocale este dublata de un hipnotism seductiv, ceea ce face din interpretarea rolului o adevarata provocare", a declarat Tina Munteanu.

Personajul este caracterizat de compozitorul operei, Dan Dediu, ca fiind "platosa mandra de bolero, ascunzand insa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist".

Transpunere muzicala a celebrei comedii a lui Ion Luca Caragiale, sub conducerea muzicala a dirijorului Tiberiu Soare, recenta productie este pusa in scena de Stefan Neagrau, autorul libretului si initiatorul proiectului, iar decorurile apartin Vioricai Petrovici. Distributia spectacolului ii reuneste pe solistii si colaboratorii ONB Stefan Popov, Andrei Lazar, stefan Schuller, Florin Diaconescu, Vasile Chisiu, Daniel Pop, Liviu Indricau, Razvan Georgescu, Monica Petrica, Raul Oprea.

Absolventa a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sectia Canto clasic, soprana Tina Munteanu este solista a Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti, iar, din 2008, este colaboratoare permanenta a Operei Nationale Bucuresti.

Repertoriul artistei cuprinde roluri ca Tatiana din "Evgheni Oneghin" (P.I. Ceaikovski), Mimi si Musetta din "La Bohème" (Giacomo Puccini), Nedda din "I Pagliacci" (Ruggero Leoncavallo), Contesa din "Le Nozze di Figaro" (Wolfgang Amadeus Mozart), Micaela din "Carmen" (Georges Bizet), Rosalinda din "Liliacul" (Johan Strauss-fiul).

Palmaresul sopranei cuprinde distinctii importante, printre care se numara premiul pentru excelenta oferit de Fundatia Ateneul Roman la Festivalului Concurs de Lied (Brasov, 2006), premiul special al juriului la Concursul International de Canto "Hariclea Darclée" (Braila, 2005), premiul special "George Enescu" oferit de Societatea "George Enescu" (SUA, 1999).

Solist al Teatrului National de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta, tenorul Razvan Sararu a urmat cursuri de maiestrie cu personalitati ale scenei lirice, printre care Virginia Zeani, Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause, George Crasnaru. A colaborat, de asemenea, cu numeroase ansambluri din tara si din strainatate, precum Filarmonica "George Enescu", Orchestra Nationala Radio, Filarmonica de Stat Iasi, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Filarmonica din München, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Bremen.

Repertoriul sau cuprinde roluri ca Mario Cavaradossi din "Tosca", Pinkerton din "Madama Butterfly", Rodolfo din "La Bohème" (Giacomo Puccini), Turiddu din "Cavalleria rusticana" (Pietro Mascagni), Don José din "Carmen" (Georges Bizet) etc.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO