Angelina Jolie se retrage: mai are Hollywood-ul nevoie de ea? Cate filme cu adevarat bune a facut si ce gol lasa in urma

Angelina Jolie - 4

De cateva zile, presa straina scrie randuri intregi despre o posibila retragere a actritei Angelinei Jolie.

Zilele trecute, actrita care a implinit 39 de ani pe 4 iunie, a dat de inteles intr-un interviu oferit in turneul de promovare pentru Maleficent, ca ar vrea sa renunte la actorie. Aceasta mai pregateste un ultim rol de exceptie, cel al Cleopatrei, dupa care s-ar putea retrage definitiv in spatele camerelor, ca regizor de film. Ramane de vazut daca va fi o decizie finala.

Dar intrebarea este, mai are nevoie Hollywood-ul de Angelina Jolie sau nu va mai fi la fel niciodata fara ea? Cate filme cu adevarat bune a facut si ce gol lasa in urma ei in Cetatea Filmului?

Angelina Jolie, Sophia Loren a generatiei sale

Citește și
jolie
Picioarele Angelinei Jolie, motiv de ingrijorare pentru admiratori. Fanii cred ca actrita a slabit enorm de mult
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Angelina Jolie este o adevarata regina, si nu neaparat a filmelor, ci a Hollywood-ului. Are toate ingredientele pentru a fi in centrul atentiei, iubita si populara: a avut o tinerete zbuciumata, si-a socat fanii cu iesiri bizare in public si gesturi exagerate, a facut filme de larg consum, in care si-a format statutul de eroina de actiune, dar si filme unde a demonstrat ca stie sa joace si roluri emotionante, ce ii puneau in valoare talentul (de ex:"Changeling", pentru care a obtinut o nominalizare la Oscar, un film in care este cutremuratoare, in opinia mea).

Apoi, dupa viata de adolescenta rebela, si-a intalnit marea dragoste, Brad Pitt, alaturi de care are o familie numeroasa si fericita. Si brusc, fata rea a Hollywood-ului a devenit un model pentru milioane de femei. Din rebela care isi tatua numele iubitilor, a devenit imaginea umanitara, a altruismului si a vedetei care pune actiunile caritabile pe primul loc, care se implica in problemele sociale globale si care adopta copii din tari sarace. Deseori a fost comparata cu Sophia Loren, ca magnetism si aparitie, si nu este deloc exagerata comparatia.

In ultimii 15 ani, Jolie a fost permanent in topul celor mai bine platite actrite din lume, dar si celor mai bogate vedete. Cu cateva pauze, in care s-a implicat in diverse actiuni caritabile, a continuat sa faca filme si sa fie in primele staruri din lume.

Ea exercita o carisma fenomenala asupra publicului, care, in ciuda tuturor controverselor, de fapt, a iubit-o mereu. Noul ei film, Maleficent, o productie colosala Disney, se confrunta cu aceeasi problema: criticii nu prea sunt innebuniti dupa el (pe Rotten Tomatoes filmul are un scor de doar 50%), insa fanii au dat navala in cinematografe sa o vada. Astfel, Maleficent este filmul cu cel mai bun debut din cariera ei, ajungand in primul weekend la 176 de milioane de dolari in SUA.

Cate filme bune a facut de fapt Angelina Jolie?

Daca ne uitam putin peste filmele din cariera ei, observam ca majoritatea n-au fost chiar bine primite de critici, ci din contra. Insa, de multe ori, au avut incasari foarte bune sau au devenit populare in randul cinefililor. Angelina Jolie, fiica actorului Jon Voight, a aparut in lumina reflectoarelor in 1995, cu filmul "Hackers", apoi a urmat rolul din "Gia",care i-a adus Globul de Aur pentru portretizarea fotomodelului Gia Carangi, ce a murit la 26 de ani, bolnava de SIDA. Dar adevarata lovitura a dat-o in 1999, cand a aparut in drama Girl, Interrupted, ce i-a adus premiul Oscar pentru rol secundar. Filmul a primit recenzii mixte, insa interpretarea actritei, in rolul unei sociopate internate la nebuni dupa ce este acuzata de crima, a adus-o in atentia celor de la Hollwyood. A urmat in 2000 celebrul "Gone in 60 Seconds", un film extrem de popular in cultura urbana.

Insa, 2001 este anul care i-a schimbat cariera, dupa ce a primti rolul Larei Croft in Tomb Raider, film inspirat de celebra serie de jocuri video. Angelina Jolie reusea ceva ce acum i-ar fi fost imposibil: devenea o super eroina, cap de afis in propriul film si un simbol pentru cinematografia moderna. Azi, daca ar fi trebuit sa accepte acelasi rol, probabil ca ar fi fost in umbra unui personaj masculin central, tinand cont de cum evolueaza moda blockbusterelor, dominate in continuare de eroi masculini, secondati de cele feminine. "Tomb Raider" i-a adus atunci popularitatea la nivel global si a transformat-o intr-un sex simbol, chiar daca filmul a fost pus la zid de critici: toti barbatii o visau in acel costum mulat de latex, iar femeile erau invidioase pe formele voluptoase.

De atunci, Angelina Jolie a devenit probabil cea mai populara si celebra actrita de la Hollywood, iar in 2005 a reusit o noua lovitura, cu "Mr.&Mrs. Smith", unul dintre cele mai profitabile filme din cariera ei. Actrita n-a castigat doar faima si bani, ci un sot, Brad Pitt, devenind cel mai mediatizat cuplu de pe planeta.

 

Daca analizam filmele ei, observam ca doar cateva au trecut testul criticilor si au obtinut recenzii favorabile. Pana acum, cel mai bine primite filme in randul specialistilor, raman "Gia" (procent de 92% pe Rotten Tomatoes, agregator care aduna recenzii de film di intreaga lume), cele doua animatii "Kung Fu Panda", "A Mighty Heart" (procent de 79%), "Sky Captain and the World of Tomorrow" (procent de 72%), "Wanted" (procent de 71%) si "Changeling" (procent de 63%). In rest, multe dintre filmele in care a jucat, inclusiv "Original Sin", "Alexander", "The Tourist" sau "The Bone Collector" nu au fost deloc bine primite. Jolie, cu cateva exceptii, a preferat roluri de actiune, in care este o eroina dura si nevoita sa faca destul de multe cascadorii periculoase si a avut curajul de prea putine ori sa preia si roluri complexe si solicitante.

Ce gol lasa in urma ei la Hollywood si cine o poate inlocui

Raman la parerea ca Angelina Jolie va fi mereu in centrul atentiei si va atrage ca un magnet fani, nu pentru fimele ei, ci pentru modul in care a stiut sa se impuna ca un star de cinema unic, a carei frumusete iti taie respiratia. Insa, cel mai important, vedeta a stiut sa se reinventeze constant, iar acum planuieste o noua etapa in cariera ei: vrea sa lase actoria pentru regie.

Jolie a debutat deja ca regizoare cu "In The Land of Blood and Honey", o drama cutremuratoare despre atrocitatile din Bosnia si Herzegovina, primita bine de critici. La finalul acestui an, ea revine cu al doilea film in calitate de regizor, "Unbroken", povestea incredibila a lui Louis Zamperini, un atlet care a luptat in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si care a supravietuit prabusirii bombardierului sau in Oceanul Pacific, impreuna cu alti doi camarazi. Jolie a spus la filmari ca asta a fost cel greu lucru din viata ei. "Voiam sa regizez din nou, dar nu eram sigura ce. Trebuia sa fie ceva care sa-mi placa. Este cel mai dificil lucru pe care l-am facut", a explicat vedeta.

Ei bine, eu sunt curioasa ce poate demonstra ca regizoare si cred ca are mai multa viziune decat in postura de actrita. La fel ca si in cazul lui Ben Affleck, consider ca sunt cativa actori mai talentati in spatele camerei de filmat decat in fata ei. Publicul isi va gasi repede o obsesie, iar cea mai plauzibila pare Jennifer Lawrence, actrita cu cea mai rapida ascensiune, noua Meryl Streep, asa cum a fost numita.

Angelina Jolie nu este cea mai talentata actrita din lume, dar recunosc ca o privesc cu placere. Si uneori, asta conteaza mai mult, pentru ca fanii vor sa isi vada starurile lor preferate in film. Ea are forta de a ridica un film prost, cum a facut-o si in ultima ei productie, recent lansata, "Maleficent". Filmul are multe puncte slabe, dar aproape ca sunt mai ingaduitoare pentru ca interpretarea ei este ireprosabila. Iar Hollywood-ul nu este perfect si de multe ori are nevoie de aceste staruri “salvatoare”, care iti pot ridica filmul si il pot transforma in succes. Iar Angelina Jolie este imaginea succesului.

Personal, nu simt ca este o actrita innascuta, insa forta si personalitatea ei te fac sa nu iti poti lua ochii de la ea si in mod inexplicabil, vrei sa o vezi tot mai mult, o calitate pe care doar cateva staruri de cinema au avut-o in istorie, ca Sophia Loren, Audrey Hepburn sau Elizabeth Taylor. Nu stiu daca Hollywood-ul mai are nevoie de Angelina Jolie, insa ii va fi simtita lipsa...

Autor: Adela Ghidoveanu / Editor www.procinema.ro

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Angelina Jolie a sugerat ca ar vrea sa puna capat carierei de actrita. Dezvaluirile facute in ultimul interviu
Angelina Jolie a sugerat ca ar vrea sa puna capat carierei de actrita. Dezvaluirile facute in ultimul interviu

Angelina Jolie a dat de inteles ca se pregateste sa puna punct carierei de actrita.

Picioarele Angelinei Jolie, motiv de ingrijorare pentru admiratori. Fanii cred ca actrita a slabit enorm de mult
Picioarele Angelinei Jolie, motiv de ingrijorare pentru admiratori. Fanii cred ca actrita a slabit enorm de mult

Este considerata una dintre cele mai elegante femei din lume si una dintre cele apreciate actrite de la Hollywood, insa admiratorii si si-au exprimat ingrijorarea fata de modul in care a slabit.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.