Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi
Actriţa Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
Vedeta a luat această decizie, după 21 de ani de servicii loiale şi după mai bine de 60 de misiuni pe teren, pe motiv că dorește să se implice „şi altfel” în probleme umanitare mai ample.
„După 20 de ani de muncă în cadrul sistemului ONU, simt că a sosit momentul să lucrez diferit, intrând direct în contact cu refugiaţii şi cu organizaţiile locale şi sprijinind acţiunile lor pentru găsirea de soluţii”, a declarat Angelina Jolie, citată de comunicatul UNHCR.
Jolie nu a dat detalii cu privire la viitoarele sale angajamente umanitare.
„Ştiu că îi va rămâne dragă inimii cauza refugiaţilor şi sunt sigur că va aduce aceeaşi pasiune şi atenţie în cadrul unui efort umanitar mai larg. Angelina Jolie este un partener umanitar important al UNHCR de foarte mult timp. Îi suntem recunoscători pentru deceniile sale de servicii, pentru angajamentul său şi pentru diferenţa pe care a făcut-o pentru refugiaţi şi pentru persoanele nevoite să fugă", a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.
UNHCR colaborează cu Angelina Jolie din 2001, iar în 2012 a fost numită trimis special.
„În ultimii 21 de ani, doamna Jolie a lucrat neobosit, fiind martoră la poveştile de suferinţă, dar şi de speranţă şi rezistenţă”, spune organizaţia ONU.
Angelina Jolie a efectuat peste 60 de misiuni pe teren de-a lungul anilor, punându-şi celebritatea în slujba cauzei refugiaţilor.
Recent, ea a călătorit în Yemen şi Burkina Faso împreună cu UNHCR pentru a se întâlni cu persoane strămutate care îndură „două dintre cele mai subfinanţate şi mai puţin mediatizate situaţii de urgenţă din lume”, se arată în comunicat.
În aprilie, la puţin timp după ce forţele ruse s-au retras din regiunea Kiev, Angelina Jolie şi-a făcut apariţia surpriză la Liov. Atunci, actrița s-a întâlnit cu mai mulţi copii ucraineni internaţi într-un spital din oraş şi a discutat cu voluntarii şi oficialii de acolo.
Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate a continuat să crească, atingând pragul de 100 de milioane la jumătatea anului 2022.
Peste 53 de milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din propriile ţări, iar 32,5 milioane au fost nevoiţi să le părăsească pentru a încerca să se stabilească în altă parte.