(P) Sfaturi de întreținere a unei centrale termice

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
Centrală termică

La fel ca orice alt aparat, centrala termică trebuie să fie montată și întreținută corespunzător, pentru a funcționa la parametri optimi și pentru a preveni eventualele defecțiuni ale întregului sistemului de încălzire.

Din fericire, regulile de întreținere a unei centrale termice sunt simple și la îndemâna oricui și sunt valabile indiferent ce tip de centrală ai cumpărat sau ce model. Desigur, ca să ai siguranța unui produs de calitate, ar fi indicat să alegi o centrală de la un producător de renume, precum Ariston, care oferă garanție și o rețea mare de parteneri care te pot ajuta cu un montaj profesional.

Este foarte important să alegi o centrală de capacitate potrivită cu suprafața locuinței tale, iar montajul să fie realizat corect. Îți prezentăm în continuare cele mai importante sfaturi pentru întreținerea unei centrale termice, de care ar fi bine să ții cont încă din prima zi de utilizare.

1. Nu suprasolicita centrala

 

Când alegi modelul de centrală termică, trebuie să ții cont de suprafața locuinței tale, astfel încât capacitatea centralei să fie cea potrivită. O centrală care are o capacitate mică nu va putea încălzi eficient o casă mare, iar dacă va fi suprasolicitată este posibil să sistemul de încălzire să aibă probleme. Ține cont de numărul de camere, de suprafața lor, dar și de necesarul de apă caldă pe care trebuie să ți-l asigure centrala.

2. Citește cartea tehnică a centralei

 

Este bine să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare și toate recomandările menționate în cartea tehnică a centralei. În acest fel, vei afla și care sunt cele mai frecvente erori care pot să apară și ce trebuie să faci în fiecare situație în parte, deoarece unele pot fi remediate foarte simplu, fără să fie nevoie să chemi un specialist.

3. Pregătește centrala pentru sezonul rece

 

Ca să nu ai surprize neplăcute în mijlocul iernii, pregătește centrala în fiecare primăvară sau vară pentru următorul sezon rece. Asta presupune realizarea unei revizii anuale și a verificărilor obligatorii prin lege, care se efectueaza la fiecare doi ani.

Curățarea și revizia anuală a centralei trebuie realizată de o echipă autorizată, aceste operațiuni fiind recomandate de toți producătorii de centrale pentru a beneficia de un echipament eficient și cu o durată lungă de viață. Verificarea Tehnică Periodică (VTP) este o operațiune obligatorie, conform prescripțiilor tehnice ISCIR. Expertiza trebuie să fie realizată de către un specialist autorizat ISCIR, care va verifica randamentul sistemului de încălzire și va regla arderile. Această procedură îți oferă siguranță, iar neefectuarea acesteia o dată la doi ani poate duce la sistarea furnizării cu gaz.

4. Folosește funcția auto

 

Centralele termice moderne dispun de o funcție „auto”, care permite protejarea echipamentului de încălzire, dar și eficientizarea costurilor, mai ales în sezonul rece. Cu ajutorul unui termostat atașat la centrala termică, te poți bucura de o temperatură ambientală constantă, deoarece senzorul va detecta schimbările survenite și va porni sau va opri automat centrala.

5. Ia măsuri împotriva depunerilor de pe conducte

 

Este indicat să folosești produse pentru tratarea apei, care protejează instalația împotriva coroziunii, a depunerilor de mâl sau de calcar. Dacă apa este foarte calcaroasă, atunci trebuie să folosești și un filtru dedurizator sau filtru decantor, care va preveni blocarea sau chiar stricarea instalației termice.

6. Verifică periodic presiunea din instalație

 

Presiunea trebuie să fie constantă și să corespundă cu recomandările menționate de producător. În caz contrar, instalația poate fi suprasolicitată sau nu va mai funcționa eficient. Ca regulă generală, presiunea trebuie să fie cuprinsă între 1,5 - 2 bari.

7. Instalează un stabilizator de tensiune

 

Acest aparat este esențial pentru a preveni defectarea centralei, în cazul în care apar oscilații de tensiune în rețeaua de curent electric. Montează un stabilizator de tensiune la priza centralei, astfel încât instalația să nu mai fie afectată de oprirea sau pornirea bruscă a curentului.

Respectând aceste recomandări te vei putea bucura de o centrală care îți va încălzi eficient locuința, va consuma puțin combustibil, va avea o durată de viață îndelungată și îți va putea oferi confortul de care ai nevoie, la costuri cât mai mici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO