(P) Postul intermitent și beneficiile asupra sănătății

dr.max
StirilePROTV

Vorbim în acest articol despre beneficiile potențiale ale postului intermitent. Postul intermitent înseamnă să nu mănânci o perioadă de timp în fiecare zi.

Unele abordări populare ale postului intermitent includ:

  • postul alternativ de zile: mănânci o dietă normală într-o zi și fie postești complet, fie iei o masă mică (mai puțin de 500 de calorii) în ziua următoare. Unele studii sugerează că postul în zile alternative este la fel de eficient ca o dietă tipică hipocalorică pentru pierderea în greutate. Acest lucru pare rezonabil, deoarece reducerea numărului de calorii pe care le consumi ar trebui să ajute la pierderea în greutate.
  • postul 5:2. Mănânci o dietă normală cinci zile pe săptămână și postești două zile pe săptămână.
  • postul zilnic cu restricții de timp. Mănânci normal, dar numai într-o fereastră de opt ore în fiecare zi. De exemplu, sari peste micul dejun, dar mănânci prânzul și cina până la ora 20.00.

Poate postul intermitent să îmbunătățească sănătatea? Pierderea în greutate și activitatea fizică ajută la scăderea riscului de boli legate de obezitate, cum ar fi diabetul, apneea de somn și unele tipuri de cancer. Pentru aceste boli, postul intermitent pare să fie la fel de benefic ca orice alt tip de dietă care reduce numărul total de calorii. Unele cercetări sugerează că postul intermitent poate fi mai benefic decât alte diete pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea condițiilor asociate cu inflamația, cum ar fi:

  • boala Alzheimer;
  • artrita;
  • astmul;
  • scleroza multiplă;
  • accident vascular cerebral.

Este important de reținut că postul intermitent poate avea efecte secundare neplăcute, dar acestea dispar, de obicei, în decurs de o lună. Efectele secundare pot include:

  • foame;
  • oboseală;
  • insomnie;
  • greață;
  • dureri de cap.
Beneficiile postului intermitent

Postul intermitent este sigur pentru mulți oameni, dar nu este pentru toată lumea. Renunțarea la mese poate să nu fie cea mai bună modalitate de a gestiona greutatea în caz de sarcină sau alăptare. În caz de pietre la rinichi, reflux gastroesofagian, diabet sau alte probleme medicale, discută cu medicul înainte de a începe postul intermitent. Iată care ar putea fi beneficiile postului intermitent:

Citește și
p
(P) Gestiunea bankroll-ului la poker vs. gestionarea unui buget personal
Pierderea în greutate

Postul intermitent poate contribui la pierderea în greutate pentru persoanele supraponderale sau obeze. Cercetătorii au analizat datele din 27 de studii și au constatat că acest tip de dietă a ajutat participanții să piardă până la 13% din greutatea lor. Cu toate acestea, faptul că acele studii au fost pe termen scurt înseamnă că nu este clar dacă postul intermitent este durabil și poate ajuta la pierderea kilogramelor pe termen lung.

Reducerea tensiunii arteriale

Postul intermitent poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale ridicate pe termen scurt. A avea o tensiune arterială normală este important, nivelurile nesănătoase pot afecta inima, creierul, rinichii și ochii. Dar, până în prezent, cercetările arată că aceste beneficii pentru tensiunea arterială durează doar cât timp cineva ține postul intermitent. Odată ce dieta s-a încheiat și oamenii au revenit la o alimentație normală, valorile tensiunii arteriale au revenit la nivelurile inițiale.

Inflamație redusă

Postul intermitent și restricția calorică generală pot reduce nivelurile de inflamație.

Scăderea colesterolului

Colesterolul LDL poate crește riscul de boli de inimă sau de accident vascular cerebral. Cercetătorii au observat, de asemenea, că postul intermitent a redus prezența trigliceridelor, grăsimi care se găsesc în sânge și care pot duce la accident vascular cerebral, atac de cord sau boli de inimă. Cu toate acestea, nu toți cercetătorii sunt de acord că postul intermitent reduce semnificativ nivelul colesterolului.

Stimularea funcției cerebrale

Există studii care susțin că postul o dată la două zile poate îmbunătăți memoria. Studii recente au demonstrat că o astfel de dietă ar putea proteja împotriva dezvoltării unei tulburări neurologice.

Protecția împotriva cancerului

O dietă de post ar putea reduce riscul de cancer prin încetinirea capacității celulelor canceroase de a se adapta și de a se răspândi și prin îmbunătățirea efectelor tratamentului împotriva cancerului. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări pentru a se trage o concluzie în acest sens. Desigur, este important ca persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului să se consulte cu echipa de îngrijire a sănătății înainte de a face schimbări în dieta lor.

Un somn mai bun pe timp de noapte

Dieta poate avea un impact asupra stării de veghe și a somnolenței. Unii adepți ai postului intermitent raportează că reușesc să doarmă mai bine ca urmare a faptului că urmează acest mod de alimentație. De ce? O teorie este că postul intermitent reglează ritmul circadian, care determină tiparele de somn. Un ritm circadian reglat înseamnă că vei adormi ușor și te vei trezi odihnit, deși cercetările care susțin această teorie sunt limitate. Cealaltă teorie se axează pe faptul că dacă iei ultima masă mai devreme în timpul serii înseamnă că vei fi digerat mâncarea până în momentul în care te vei culca. A merge la culcare cu stomacul plin (mai ales dacă acea ultimă masă a implicat alimente grele sau condimentate) poate interfera cu digestia sau îți poate da arsuri la stomac, ceea ce poate face dificilă adormirea.

Cercetările privind postul intermitent nu sunt finalizate. Este important să te consulți cu medicul dacă intenționezi să începi o asemenea dietă, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu boli cronice sau grave.


Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

Healthline, „10 evidence-based health benefits of intermittent fasting”: https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting

Everyday Health, „12 possible health benefist of intermittent fasting”: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/possible-intermittent-fasting-benefits/ 

 
Articol recomandat de sport.ro
Relație bazată pe "practici sadomasochiste". Starul francez Dimitri Payet, acuzat de Larissa Ferrari. Dezvăluirile sunt șocante
Relație bazată pe "practici sadomasochiste". Starul francez Dimitri Payet, acuzat de Larissa Ferrari. Dezvăluirile sunt șocante

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Gestiunea bankroll-ului la poker vs. gestionarea unui buget personal
(P) Gestiunea bankroll-ului la poker vs. gestionarea unui buget personal

Este pokerul un joc de noroc sau un joc de abilități? Depinde de perspectivă! Cert este că pokerul, unul dintre cele mai cunoscute jocuri de cărți la nivel internațional, se arată apreciat pentru complexitatea sa gata de descoperit în spatele regulilor si

(P) Sănătatea mintală și tehnologia: Experții în sănătatea mintală Alina Robu și Diana Nemes explică ce este NeuroFeedback
(P) Sănătatea mintală și tehnologia: Experții în sănătatea mintală Alina Robu și Diana Nemes explică ce este NeuroFeedback

Cu toții vrem vieți mai bune și mai liniștite. Acest lucru este acum posibil mai rapid, cu mai puțin efort și cu efecte ireversibile.

(P) Ce să faci când sarcina întârzie. Cum ajută tratamentul de fertilizare in vitro
(P) Ce să faci când sarcina întârzie. Cum ajută tratamentul de fertilizare in vitro

Pentru multe cupluri, visul de a deveni părinți este însoțit de un drum lung și plin de provocări. Atunci când sarcina întârzie, intervin întrebările, îngrijorările și nevoia de soluții medicale.

Recomandări
Baza Mihail Kogălniceanu devine epicentrul militar al NATO în România. Cu sau fără americani
Baza Mihail Kogălniceanu devine epicentrul militar al NATO în România. Cu sau fără americani

România va continua extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu, care va deveni epicentrul militar al țării noastre, cu sau fără militarii americani. Uriașa investiție aparține exclusiv României și va reprezenta una dintre capabilitățile cheie ale NATO.

Donald Trump, mesaj dur către Vladimir Putin: „Încetează focul, stai la masa negocierilor şi semnează un acord!”
Donald Trump, mesaj dur către Vladimir Putin: „Încetează focul, stai la masa negocierilor şi semnează un acord!”

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat „foarte dezamăgit” de Rusia, în timp ce continuă să facă presiuni pentru un acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Sky News.  

Cheltuielile militare globale au atins sume record în 2024. Cât au plătit SUA, Rusia sau Ucraina
Cheltuielile militare globale au atins sume record în 2024. Cât au plătit SUA, Rusia sau Ucraina

Cheltuielile militare mondiale au ajuns la 2718 miliarde de dolari în 2024, o creștere de 9,4% față de 2023. Cele mai mari cinci ţări din punct de vedere al cheltuielilor militare sunt Statele Unite, China, Rusia, Germania şi India.