(P) Poliția Română încheie seria campaniilor de educație rutieră cu un mesaj adresat părinților și copiilor
Campania națională de educație rutieră având ca temă siguranța rutieră este cea de-a șasea campanie din cadrul proiectului pentru „Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic”.
Proiectul „Educație rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, cod MySMIS: 125179, a început la data de 1 iulie 2020 și se va încheia la data de 30 iunie 2023.
În accidentele rutiere cu pietoni produse în ultimii 4 ani, la nivel național, au fost implicați 2.262 de copii, dintre care 483 au decedat, 1.121 au fost răniți grav, iar 658 au suferit răni ușoare, traversarea neregulamentară fiind principala cauză a producerii acestor accidente, urmată de abaterile bicicliștilor și de utilizarea necorespunzătoare a părții carosabile de către pietoni.
Din datele statistice, rezultă că 95% din accidentele rutiere sunt cauzate de erori umane și doar 5% au cauze tehnice. Din păcate, în fiecare an, 120 de copii mor din cauza nerespectării regulilor pietonale.
Sub sloganul „SIGURANȚA TA ESTE CEL MAI DE PREȚ CADOU”, campania își propune să aducă în atenția publicului riscurile la care sunt expuși copiii atunci când folosesc drumurile publice în calitate de pietoni, evidențiind prin gravitatea faptelor, urmările pe care le poate avea implicarea unui copil într-un accident, mai ales la nivel afectiv.
Indirect, prin intermediul campaniei, se subliniază importanța copiilor în cadrul familiei, evidențiind repercusiunile - suferința pe care o resimte orice părinte al cărui copil este vătămat grav din cauza trecerii străzii printr-un loc nemarcat.
Materialele campaniei transmit, într-un mod simplu, cele trei reguli de traversare a străzii într-un mod corect, cu scopul de a diminua riscurile la care sunt expuși pietonii.
Regula presupune că fiecare copil se va opri la marginea bordurii trecerii pentru pietoni, va asculta traficul pentru a stabili dacă se apropie o mașină în viteză și se va asigura mereu privind în ambele părți.
În momentul în care copilul a remarcat că a fost văzut de șofer și că mașina aflată în proximitatea trecerii pentru pietoni a oprit, se poate efectua traversarea străzii. Cele trei reguli de traversare corectă a străzii sunt adresate în cadrul campaniei într-un mod ușor de înțeles, pentru a putea fi aplicate de orice categorie de public, dar mai ales de către copii.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, astfel încât, un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expune dacă încalcă regulile de circulație.
Valoarea totală a proiectului este de 31.405.057,98 lei. Valoare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, este de 20.063.345,58 lei. Valoarea asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată, este de 3.540.590,42 lei. Valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, 7.801.121,97 lei.
Mai multe informații sunt disponibile pe: www.politiaromana.ro.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Date contact:
Comisar - șef de poliție Catană Florin – Manager de proiect
Telefon - 021.208.25.25
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.