(P) Operația: singurul tratament corespunzător pentru cataractă

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
cataracta
StirilePROTV

Cataracta este cauza cea mai frecventă de pierdere a vederii la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani. Vorbim de o afecțiune oculară care apare datorită opacifierii cristalinului din ochi și poate duce până la orbire.

Cataracta este cauza cea mai frecventă de pierdere a vederii la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani. Vorbim de o afecțiune oculară care apare datorită opacifierii cristalinului din ochi și poate duce până la orbire.

Cristalinul opacifiat nu mai permite focalizarea luminii pe retină, iar din acest motiv vederea pacienților devine neclară, contrastele se pierd, lumina devine deranjantă, iar vederea pe timp de noapte îngreunată. În lipsa unui tratament adecvat ochiul netratat riscă să dezvolte și alte complicații.

Cataracta poate să apară și ca urmare a unor boli, cum ar fi diabet zaharat, tratament îndelungat cu steroizi, sau inflamații, traumatisme ale ochiului.

Anumiți factori predispun la apariția bolii, cum ar fi:

• vârsta înaintată

• expunerea excesivă la raze ultraviolete,

• alte boli oftalmologice: glaucomul, uveita cronică, retinita pigmentară sau dezlipirea de retină,

• ereditatea.

Cataracta se tratează doar prin operatie, iar în cadrul intervenției chirurgicale medicul oftalmolog înlocuiește cristalinul opacifiat cu unul artificial.

„În țările din Vest pacienții se operează foarte repede, însă la noi, situația economică îi împiedică pe mulți să acționeze la timp. Mulți dintre pacienți consideră că la vârsta lor de 68, 75, 78 de ani nu li se mai justifică efortul financiar. Este important de punctat că datorită acestei boli scade calitatea vieții: pacientul devine sedentar, nu mai vede, nu mai are cum să se miște liber, nu mai alocă atenție detaliilor vestimentare sau a igienei pentru că pur și simplu nu le vede. Este foarte important ca pacientul să se programeze la medic încă de la primele simptome. Intervenția chirurgicală trebuie făcută cât mai repede, pentru a se evita complicațiile postoperatorii și suferința corneei”, explică dr. Oana Rusu, director medical la Q Vision.

Operația de cataractă este o operație de rutină, durează câteva minute și se face cu anestezie locală. Intervenția se efectuează fără internare, nu este dureroasă, iar pacientul își poate relua activitatea chiar din a doua zi.

La clinica de oftalmologie Q Vision din Cluj operațiile se efectuează cu ultrasunete, cu implant de cristalin foldabil, iar incizia este de aproximativ 2 mm, acesta vindecându-se de la sine, nefiind necesară o cusătură chirurgicală.

Pe tot parcursul intervenției chirurgicale, pacientul este monitorizat permanent de un medic anestezist.

„Datorită tehnicii de ultimă generație pe care Clinica Q Vision o folosește, cea de facoemulsificare cu ultrasunete și implant de cristalin artificial foldabil, operația de cataractă este ușor de suportat de pacient, durează puțin, se face cu anestezie locală, fără internare și are o rată ridicată de succes. În zilele noastre operația de cataractă se face în momentul în care apare disconfortul vizual.”, mai spune dr. Oana Rusu.

Cristalinul artificial care se implantează este cu valabilitate nelimitată, acesta nu se mai strică, iar prețul variază în funcție de calitate și performanță.

Cristalinele articifiale sunt de mai multe feluri:

o există cristaline artificiale multifocale, care compensează nevoia de a mai purta ochelari, asigurând pacientului o vedere clară de la orice distanță;

o cristalinele torice se folosesc dacă pacientul are astigmatism, pentru corectarea acestora;

o dacă este necesar corectarea astigmatismului și a miopiei sau a hipermetropiei se folosesc cristaline multifocale torice;

o cristalinele monofocale pot conține un filtru galben împotriva efectelor negative ale luminii albastre asupra retinei. Aceste cristaline nu suplinesc ochelarii prescriși.

Vederea pacientului după operație va fi mai clară chiar din a doua zi, iar acesta se va îmbunătății treptat, odată ce creierul învață să interpreteze imaginile primite.

În cazul în care pacientul se operează la ambii ochi, la un interval de timp scurt, îmbunătățirea vederii este și mai accentuată, imaginile devin mai clare, pacientul vede la distanță, distinge detalii, nu îl deranjează lumina, nici cea artificială, nu cea naturală. În situația în care pacientul are și alte afecțiuni oculare pe lângă cataractă, efectele benefice depind de stadiul bolii pe care îl mai are.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO