(P) Nutriția în perioada copilăriei
Primul ghid de nutriție a copiilor din România scris de dieteticieni autorizați și realizat de Asociația Dieteticienilor din România cu sprijinul Nestlé România, este disponibil pe www.nestle.ro/nutritie și poate fi consultat de părinți.
„Nutriția copiilor pe înțelesul părinților” a fost creat cu un scop precis: de a explica într-un mod accesibil și prietenos procesele care stau la baza unei nutriții echilibrate, oferind părinților sfaturi practice și bine fundamentate. Acest ghid este cu totul deosebit, fiind primul de acest fel scris exclusiv de dieteticieni autorizați. Ghidul oferă o abordare structurată și bine documentată, pornind de la înțelegerea macronutrienților și micronutrienților, până la recomandări practice pentru fiecare etapă a dezvoltării copilului – de la perioada preconcepțională, sarcină și alăptare, până la adolescență.
Dr. Laura Gavrilaș, Președinte al Asociației Dieteticienilor din România și Nutriționist-Dietetician autorizat, ne explică de ce nutriția în perioada copilăriei este atât de importantă și de ce copiii au nevoie de un regim alimentar echilibrat și sănătos pentru a se dezvolta armonios din toate punctele de vedere.
Din experiența dumneavoastră, câți (procentual) dintre părinții din România știu să le ofere copiilor lor un regim alimentar echilibrat?
Datele la care avem acces reflectă un exces cantitativ în alimentație, dar cu o calitate slabă, subliniind necesitatea unei educații nutriționale mai eficiente și accesibile pentru părinți. Chiar dacă nu există statistici oficiale care să reflecte întreaga situație, putem aprecia că o mare majoritate a părinților din România are dificultăți în a le oferi copiilor un regim alimentar echilibrat. România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă iar rata anemiei feriprive în populația pediatrică este îngrijorătare. Statistici recente arată că aproape 40% dintre copiii din țară au probleme cu greutatea. De asemenea, prevalența anemiei feriprive la nivel național, care în 2019 se situa la 27,1%, afectează în mod special populația pediatrică, în special copiii cu vârste între 1 și 4 ani, unde incidența rămâne ridicată.
Dacă ne raportăm la România, care considerați că este cea mai mare barieră a familiilor în adoptarea unei alimentații mai sănătoase?
În România, cea mai mare barieră în adoptarea unei alimentații mai sănătoase de către familii o constituie, în opinia mea, lipsa de timp și accesibilitatea redusă la alimente de calitate.
Familia, și în special figura maternă, joacă un rol esențial în implementarea și menținerea obiceiurilor alimentare ale copiilor. Există două situații principale care vin cu provocările lor specifice:
Familiile foarte ocupate: Multe familii, din cauza programului aglomerat, ajung să consume alimente ultraprocesate sau să comande mâncare, folosind dulciurile ca recompensă. Această lipsă de timp conduce la un interes scăzut pentru o alimentație sănătoasă.
Familiile cu venituri reduse și educație limitată: În aceste cazuri, accesul la alimente de calitate este restricționat, iar copii primesc adesea mese de proastă calitate
De asemenea, absența unor reglementări stricte în ceea ce privește alimentația în școli permite promovarea hranei hipercalorice, dar sărace din punct de vedere nutrițional.
Aceste bariere subliniază necesitatea unor inițiative care să sprijine familiile în adoptarea unui stil de viață sănătos și să îmbunătățească calitatea alimentației, atât acasă, cât și în mediul educațional.
Având în vedere programul extrem de strâns din școli, cu pauze de 5 minute și cursuri inclusiv de la ora 07:30, cum credeți că ar putea fi asigurat un regim alimentar echilibrat pentru copii?
Având în vedere programul extrem de strâns din școli, cu pauze de doar 5 minute și cursuri care încep devreme, asigurarea unui regim alimentar echilibrat pentru copii reprezintă o provocare semnificativă. Viața de școlar vine cu nevoi nutriționale crescute, atât din cauza perioadei de creștere, cât și a solicitărilor fizice și cognitive.
bună organizare poate face o diferență considerabilă. Este esențial ca mesele, chiar și gustările, să fie compuse din alimente nutritive, realizate din ingrediente integrale, bogate în vitamine și minerale. Calitatea nutrițională variază semnificativ; de exemplu, în cele 5 minute de pauză, se poate opta pentru ceva rapid și nesănătos precum un pachet de chips-uri sau un corn cu ciocolată sau în aceleași 5 minute să se consume un snack nutritiv alcătuit dintr-o banană, câteva nuci și un chefir.
Planificarea în avans a meselor pentru ziua următoare poate ajuta la satisfacerea nevoilor nutriționale ale copiilor. Prin pregătirea opțiunilor sănătoase din timp, se poate reduce consumul de alimente ultraprocesate, asigurând astfel că alimentația lor este variată și echilibrată. Această abordare nu doar că sprijină sănătatea copiilor, dar și dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.
Cât de esențial este ca familia să dea un exemplu pozitiv copiilor încă de la vârste foarte fragede?
Copiii copiază și imită comportamentul adultilor din jurul lor. Statutul de părinte impune responsabilitatea de a fi un exemplu, iar acest principiu se aplică și în ceea ce privește alegerile alimentare. Nu putem avea așteptări realiste ca adulții să consume cartofi prăjiți, în timp ce copiii să aleagă brocoli. Este esențial ca familia să ofere un exemplu pozitiv copiilor încă de la vârste foarte fragede. Copii pot fi parte din rutina alimentară a familiei, de la planificare și cumpărături până la preparat și gătit alături de părinți, acest lucru contribuie la crearea unui mediu în care copiii pot învăța și practica o alimentație echilibrată pe tot parcursul vieții.
Spuneți în Ghid că lactatele sunt o grupă de alimente importantă pentru copii. Să înțelegem că lactatele sunt sănătoase și nu ar trebui să luăm în considerare părerile de pe internet care susțin că nu trebui consumate de copiii mai mari și de adulți?
În Ghidul nostru subliniem importanța lactatelor ca grupă de alimente esențială pentru copii. Este important să înțelegem că lactatele sunt sănătoase și să nu ne lăsăm influențați de părerile contradictorii care circulă pe internet, susținând că acestea nu ar trebui consumate de copiii mai mari și de adulți.
Reperele privind alimentația sănătoasă provin din ghidurile oficiale ale organismelor de specialitate, iar produsele lactate sunt incluse în toate aceste recomandări, fie că vorbim despre Statele Unite, Canada, Australia sau alte țări. Cantitatea recomandată de lactate ține cont de grupa de vârstă și de necesarul energetic specific.
Produse precum laptele, brânza și iaurtul fac parte din categoria alimentelor bogate în proteine, alături de alte surse proteice precum fasolea, carnea și peștele.
Pentru copii și adolescenți, în special în anii de maximă dezvoltare osoasă, lactatele oferă nutrienți importanți pentru creștere, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina D. Deși acești nutrienți pot fi găsiți și în alte alimente, laptele, brânza și iaurtul sunt modalități fiabile și plăcute de a satisface aceste necesități nutriționale.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
01-11-2024 16:20
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.