(P) iPhone 16 vs iPhone 15: ce le diferențiază?

freepik
freepik

Apple tocmai ce a prezentat noul model de bază iPhone 16 și există o serie de schimbări importante față de modelele anterioare, inclusiv un design actualizat, o serie de butoane noi, precum și o autonomie mai bună a bateriei.

Totuși, sunt toate acestea suficiente pentru a justifica un upgrade în raport cu încă remarcabilul iPhone 15? Probabil, dar pentru a răspunde cât mai clar, iată care sunt diferențele principale dintre noul iPhone 16 și iPhone 15.

Apple tocmai ce a prezentat noul model de bază iPhone 16 și există o serie de schimbări importante față de modelele anterioare, inclusiv un design actualizat, o serie de butoane noi, precum și o autonomie mai bună a bateriei. Totuși, sunt toate acestea suficiente pentru a justifica un upgrade în raport cu încă remarcabilul iPhone 15? Probabil, dar pentru a răspunde cât mai clar, iată care sunt diferențele principale dintre noul iPhone 16 și iPhone 15.

Performanță și software

Gama iPhone 16, inclusiv modelele iPhone 16 Pro și Pro Max, dispune de un nou cip Apple A18, construit pe baza tehnologiei de a doua generație. Niciun alt telefon nu a fost construit folosind un procesor atât de avansat la momentul lansării. iPhone 15 funcționează cu cipul A16 Bionic. Noul procesor este, de asemenea, primul construit de la zero în ceea ce privește optimizările AI. Apple a ratat entuziasmul pentru AI anul trecut, dar a investit pe deplin în acest aspect anul acesta.

Și vorbind de AI,iPhone 16 are, de asemenea, 8 GB de memorie RAM, în creștere față de cei 6 GB RAM de pe iPhone 15. Majoritatea sarcinilor AI par să necesite memorie RAM suplimentară și acesta este probabil motivul principal pentru upgrade. În schimb, nu există modificări ale nivelurilor de stocare, astfel încât poți alege între 128 GB, 256 GB sau 512 GB de spațiu de stocare intern, la fel ca în cazul vechiului model.

Citește și
A murit omul de afaceri Sever Mureșan. Ce decizie a luat familia înainte de decesul fostului milionar
Camera foto

Toate versiunile iPhone 16 - modelul de bază, iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max - au parte de un nou control fizic al camerei, plasat sub butonul de pornire. Acest nou buton poate fi controlat prin atingerea cu degetul, deci nu poate fi declanșat accidental în buzunar. Îl poți personaliza pentru a opera împreună cu diverse aplicații foto, inclusiv cele terțe. Iar, atunci când intri într-o aplicație foto, o apăsare pe jumătate îți va permite să blochezi expunerea sau focalizarea, în timp ce o apăsare completă va captura o imagine sau va începe o înregistrare video.

În ceea ce privește hardware-ul camerei foto, iPhone 15 a fost primul model de bază al brandului care a primit o cameră principală de 48 MP, un upgrade uriaș atât în ceea ce privește detaliile, cât și imaginile în condiții de lumină slabă, în comparație cu camera de 12 MP utilizată la modelele anterioare. iPhone 16 păstrează același sistem cu cameră dublă, camera principală de 45 MP având aceleași caracteristici - deschidere f/1.6 și capacitatea de a oferi o calitate aproape perfectă la un zoom de 2X prin senzorul crop, în timp ce camera ultra-wide păstrează senzorul de 12 MP, dar utilizează o diafragmă mai rapidă, de f/2.2 față de f/2.4 înainte.

Design și calitatea displayului

iPhone 16 păstrează dimensiunea și aspectul general ale modelului anterior, astfel că avem același format de 6,1 inchi ca și până acum, o ramă din aluminiu cu margini ușor curbate și un finisaj de sticlă mată pe spate. Ceea ce se schimbă cu siguranță, însă, este stilul camerei. Apple adoptă o nouă dispunere verticală a camerelor. Motivul schimbării este unul practic. Noul format video 3D necesită ca lentilele camerei să fie dispuse liniar pentru a funcționa.

În ceea ce privește ecranul, majoritatea specificațiilor rămân neschimbate. Vei observa deja cunoscutul display OLED, iar luminozitatea maximă este la fel ca înainte, de 2.000 nits maxim, în timp ce luminozitatea minimă a scăzut la 1 nit, ceea ce reprezintă o îmbunătățire considerabilă dacă folosești telefonul noaptea în pat. De asemenea, beneficiezi de o nouă generație de sticlă de protecție a ecranului Ceramic Shield care este mai rezistentă decât înainte.

Durata de viață a bateriei și încărcarea

Apple ne informează că iPhone 16 are o autonomie de 22 de ore de redare video, comparativ cu 20 de ore pe iPhone 15. Aceasta este o îmbunătățire satisfăcătoare, dar pentru alte sarcini, cum ar fi redarea audio, Apple menționează același număr de 80 de ore pentru ambele modele. Poți obține o încărcare mai rapidă dacă folosești MagSafe, care suportă acum 25W, față de 15W înainte. Ar trebui să conectezi încărcătorul wireless la o sursă de alimentare cu o putere de cel puțin 30W pentru a beneficia de acest aspect. Din păcate, viteza de încărcare prin cablu pare să rămână aceeași, de 20W.

Punctele forte ale noului model, în comparație cu iPhone 15, sunt culorile mai vibrante, încărcarea wireless mai rapidă, capacitățile macro ale camerei foto și mica îmbunătățire a duratei de viață a bateriei. Dar cea mai importantă caracteristică a noului iPhone 16 este cu siguranță Apple Intelligence, care nu va fi susținută pe modelele mai vechi. Ținând cont de aceste aspecte, decizia de a face upgrade îți aparține.

Articol recomandat de sport.ro
Trauma căpitanului adversarei de joi a FCSB-ului: a supraviețuit accidentului care i-a ucis doi colegi și a mutilat altul
Trauma căpitanului adversarei de joi a FCSB-ului: a supraviețuit accidentului care i-a ucis doi colegi și a mutilat altul

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Clinici de FIV din România – Sprijin total pentru viitorii părinți și răspunsuri despre nașterea în siguranță
(P) Clinici de FIV din România – Sprijin total pentru viitorii părinți și răspunsuri despre nașterea în siguranță

Una dintre clinicile cunoscute în România pentru sprijinirea viitorilor părinți în procesul de fertilizare in vitro (FIV) este Embryos din București. Această clinică este renumită în România, specializată în tratamente de fertilitate, ce includ și FIV.

(P) Implanturile mamare: Soluția pentru mărirea, remodelarea și reconstrucția sânilor cu Dr. Cristian Nițescu
(P) Implanturile mamare: Soluția pentru mărirea, remodelarea și reconstrucția sânilor cu Dr. Cristian Nițescu

Implanturile mamare au evoluat semnificativ în ultimele decenii și reprezintă astăzi o soluție populară și sigură pentru femeile care își doresc să îmbunătățească forma, dimensiunea și aspectul general al sânilor.

(P) De ce este important să joci responsabil în cazinouri
(P) De ce este important să joci responsabil în cazinouri

Popularitatea cazinourilor online în România este o realitate pe care nu o putem contesta. Numărul de persoane care joacă la cazinouri online este într-o continuă creștere, motiv pentru care este foarte important să discutăm despre jocul responsabil.

Recomandări
Desfășurare de forțe în Constanța. Traficanții care au introdus în țară tone de cocaină au fost arestați
Desfășurare de forțe în Constanța. Traficanții care au introdus în țară tone de cocaină au fost arestați

Desfășurare de forțe la malul mării. Doi indivizi suspectați de trafic internațional de droguri de mare risc au fost arestați preventiv, după ce polițiștii au descoperit o cantitate impresionantă de cocaină în Portul Constanța.

Casa Verde 2024. Începe procesul de înscriere pentru Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul și ghid pentru cei interesați
Casa Verde 2024. Începe procesul de înscriere pentru Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul și ghid pentru cei interesați

Programul Casa Verde 2024 pentru persoanele fizice va începe vineri, 27 septembrie. Au mai rămas doar câteva zile până la startul înscrierilor pentru programul Casa Verde finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.  

PIB a crescut de 2,5 ori din 2008 până azi dar numărul salariaților e la fel. Câți români duc, de fapt, în spate economia
PIB a crescut de 2,5 ori din 2008 până azi dar numărul salariaților e la fel. Câți români duc, de fapt, în spate economia

De la un PIB de circa 139 de miliarde de euro în 2008 (înainte de recesiunea severă din 2009 - an electoral) România a ajuns la unul de peste 350 de miliarde de euro. Din păcate creșterea fulminantă nu s-a tradus în noi locuri de muncă.