(P) Despre ISO/IEC 27001 și importanța protejării informației într-o companie

securitate informatică promo

În era digitală actuală, protejarea informațiilor importante de business este esențială pentru succesul unei companii.

 

ISO/IEC 27001 este un standard internațional pentru managementul securității informațiilor, ce oferă un cadru pentru identificarea, evaluarea și gestionarea riscurilor legate de securitatea informației.

Acest articol discută despre utilizarea ISO/IEC 27001 și despre rolul crucial al controalelor de securitate pentru asigurarea unui mediu digital sigur.

Ce este ISO/IEC 27001?

ISO/IEC 27001 este un standard recunoscut la nivel internațional ce stabilește cerințe pentru managementul securității informațiilor. Acest standard poate fi considerat un instrument util pentru orice organizație ce dorește să își îmbunătățească modul în care gestionează informația. Aplicarea unui sistem de management al securității informației și certificarea conform ISO/IEC 27001 oferă organizațiilor un avantaj competitiv important.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

De ce securitatea informației?

Iată câteva motive pentru care îmbunătățirea securității informației ar trebui să fie un obiectiv pentru orice organizație.

Protecția datelor sensibile. În orice companie există informații sensibile. Fie că este vorbal de contracte, date financiare, planuri sau informații cu caracter personal acestea trebuie protejate accesului neautorizat, pierderii sau distrugerii.

Gestionarea riscurilor.Aplicarea de controale adecvate în domeniul securității ajută organizațiile să identifice și să trateze riscuri precum cele legate de infestarea cu malware, phishing-ul, atacurile de tip DDOS, furtul de informație sau neconformarea legală.

Conformitatea cu reglementările. În multe industrii există cerințe stricte privind protecția datelor, iar un sistem de management are printre altele drept scop identificarea cerințelor de reglementare și asigurarea conformității.

Încrederea clienților și partenerilor. Demonstrarea conformității cu ISO/IEC 27001 prin obținerea unei certificări transmite un semnal clar clienților și partenerilor că organizația acordă o atenție serioasă securității datelor și că investește în protejarea informațiilor pe care aceștia i le pun la dispoziție.

Continuitatea afacerii. Printre altele ISO/IEC 27001 include și controale ce vizează managementul continuității, un aspect cheie în situația unor incidente grave precum dezastre naturale sau atacuri cibernetice majore.

Creșterea competitivității. Obținerea certificării ISO/IEC 27001 poate reprezenta un avantaj pentru organizație prin deschiderea accesului la piețe și parteneri de afaceri noi.

Controalele de securitatea informației

Controalele de securitatea informației definite de către ISO/IEC 27001 se împart în mai multe categorii – controale organizaționale, controale privind resursele umane, controale privind securitatea fizică și controale tehnologice.

Printre cele mai importante controale putem enumera – clasificarea informației, controlul accesului, controalele legate de dezvoltarea sigură de sisteme și aplicații, controalele legate de prevenirea infestării cu malware și backup, controalele referitoare la investigarea personalului anterior angajării sau controalele privind mediile de stocare amovibile (stick-uri USB, hard-disk-uri externe, etc.).

Concluzii

Aplicarea unui sistem de management al securității informației și certificarea conform ISO/IEC 27001 reprezintă dovada faptului că organizația este decisă să investească în securitatea informației și în protejarea datelor pe care le procesează, fiind gata să facă față amenințărilor cu care se confruntă.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum să îți protejezi sănătatea ficatului și să reduci simptomele de mahmureală cu soluții naturale
(P) Cum să îți protejezi sănătatea ficatului și să reduci simptomele de mahmureală cu soluții naturale

Consumul moderat de alcool face parte din viața socială a multor persoane, fie că vorbim despre o petrecere cu prietenii, o cină festivă sau o întâlnire de afaceri.

(P) Performanță la superlativ în bucătărie: soluții pentru afaceri cu volum ridicat
(P) Performanță la superlativ în bucătărie: soluții pentru afaceri cu volum ridicat

Dacă administrezi o afacere HoReCa cu un flux mare de comenzi, știi cât de important este să ai echipamente care să țină pasul.

(P) Top 5 sfaturi pentru utilizatorii de drujbă: de la pornire rapidă la întreținere eficientă
(P) Top 5 sfaturi pentru utilizatorii de drujbă: de la pornire rapidă la întreținere eficientă

Pornirea drujbei poate fi una dintre cele mai provocatoare etape, mai ales dacă nu folosiți demarorul potrivit.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.