(P) Cum te pregătești de drumul de vacanță

Ultima actualizare: 22-01-2021 11:13
(P) Cum te pregătești de drumul de vacanță

Ne gândim tot anul la vacanța de iarnă, cu multă zăpadă, cadouri și preparate culinare specifice.

 

Este momentul în care ne reunim cu familia și cu prietenii în jurul mesei, povestind cu emoție întâmplările prin care am trecut în anul care tocmai se încheie și trasând planuri și dorințe pentru anul următor.

Dacă ai în față un drum lung, indiferent că mergi acasă la părinți sau într-o stațiune de munte, nu uita să pregătești câteva detalii care iți vor face călătoria mai plăcută.
Vorbim atât despre aspecte ce țin de siguranță dar și de confort. Indiferent dacă vei călători singur sau cu familia ori piretenii, cateva ore în mașină vor avea nevoie de condiții plăcute.

Pentru că urmează o perioadă foarte aglomerată, în care toată lumea pare că a ieșit la cumpărături, asigură-te că toate cadourile sunt deja la tine cu cel puțin o săptămână înainte de intrarea în vacanță.

Mașina va avea și ea nevoie de puțină atenție din partea ta, în primul rând pentru că pleci la drum lung și în al doilea rând pentru că vei circula în condiții de iarnă.
Asta înseamnă zăpadă, gheață și condiții de trafic destul de dificile. Dacă nu ți-ai schimbat încă anvelopele cu unele de iarnă, acum este momentul să o faci. Vei avea nevoie de un partener de încredere pentru a conduce în siguranță, iar mașina ta îți va fi alături dacă o echipezi cu anvelope de calitate. Dacă nu știi ce să alegi, te poți gândi și la niste anvelope de iarna tipul 195 65 r15 de pe website-ul Anvelope-Autobon.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este lichidul antigel. Cel mai bine este să faci o scurtă vizită la mecanicul auto care va rezolva foarte repede această situație. Insă poți să te ocupi chiar tu deoarece nu este nimic complicat. După ce ai deschis capota, verifici daca nivelul de antigel este până la semnul menționat pe rezervor. Dacă este mai jos, poți adăuga antigel atât cât este nevoie. Singurul detaliul mai complicat este să ai antigelul potrivit pentru mașina ta. Există două tipuri de antigel, unul pe bază de glicol monoetilen și altul pe bază de glicol monopropilen. Verifică în manualul mașinii tale ce tip de antigel recomandă producătorul.

Nu uita să verifici farurile și ștergătoarele. La drum lung ai nevoie de vizibilitate cât mai mare. Iar dacă luăm în calcul și o ninsoare abundentă, ce face condițiile de trafic dificile, este evident de ce trebuie să ai totul pus la punct.

Discurile și plăcuțele de frână vor avea și ele nevoie de atenția ta. Deoarece sunt la vedere, dacă te pricepi, poți verifica chiar tu care este nivelul lor de uzură. Dacă, însă, nu este tocmai domeniul tău, roagă un mecanic sa facă o scurtă verificare. Niște frâne bune sunt ceea ce fac diferența între o mică neplăcere în trafic și incidente majore. Cu atât mai mult în condiții de iarnă ale carosabilului, mașina trebuie să se poate opri cât mai repede.

Nu uita de sacul cu material antiderapant și de lopată. Poate nu vei avea nevoie de ele, însă nu strică niciodată să știi că te poți descurca singur în orice condiții. Dacă vom avea parte de o iarnă grea cu multă zăpadă, asta reprezintă o mare bucurii pentru turiștii care se află pe pârtie. Nu același lucru pot să spună cei care sunt încă în trafic și pentru care orice oprire poate însemna o nouă deszăpezire. Deoarece benzinăriile vor fi mult mai aglomerate ca de obicei, decât să fii nevoit să oprești pe drum să cumperi toate cele necesare, mai bine pleci cu ele de acasă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO