(P) Cum îți pregătești curtea pentru iarnă/primăvară? 5 pași esențiali

Arbuști acoperiți de zăpadă în fața unui gard
pixabay.com

Cu toții ne bucurăm de venirea iernii și ne dorim multă zăpadă, iar mai apoi așteptăm cu nerăbdare primăvara, când totul revine la viață.

Deși pentru noi este un motiv de bucurie, curtea ta poate fi serios afectată de schimbările de temperatură și de stratul de zăpadă care s-ar putea acumula. Dacă urmezi câteva sfaturi simple, curtea ta va fi pregătită pentru iarnă și primăvară.


Îngrijirea plantelor și a pomilor


Vegetația este cea mai afectată în timpul iernii și are nevoie de îngrijire specială pentru a fi pregătită de începerea primăverii. Înainte de venirea frigului și a căderii primului strat de zăpadă, este important să cureți copacii de toate uscăciunile. Astfel, vei evita ca acestea să cadă sub greutatea zăpezii și să producă daune.

Este important să strângi și toate frunzele uscate de pe jos, pentru a evita sufocarea solului și a gazonului. Acesta va trebui să fie cât mai curat și mai puțin încărcat, pentru a-l ajuta să reziste în cazul temperaturilor anormal de scăzute.

Un ultim pas important pentru îngrijirea plantelor înainte de iarnă este să le verifici “sănătatea”. Eliminând toți paraziții, acestea vor fi pregătite pentru primăvară, când vei începe noi lucrări de fertilizare și îngrijire. Odată cu reîntoarcerea temperaturilor mai ridicate, mai verifică o dată starea plantelor. Poți executa noi lucrări de toaletare, în cazul în care acestea au avut mult de suferit în urma frigului, sau poți administra noi tratamente pentru paraziții nou apăruți.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat


Aplicarea de îngrășământ


Momentul perfect pentru fertilizarea solului este sfârșitul toamnei, înainte de căderea primei zăpezi. După ce ai curățat solul bine, aplică un strat de îngrășământ, care va menține pământul roditor și sănătos. Poți face acest lucru atât pentru plante, cât și pentru gazon.

După fertilizarea de toamnă, urmează fertilizarea de primăvară. Această etapă este necesară pentru a putea începe plantarea de legume sau pomi fructiferi. De asemenea, poți schimba gazonul. Dacă acesta a fost afectat în timpul iernii, fie poți planta un nou strat folosind semințe de bună calitate, fie poți folosi binecunoscutele rulouri de gazon.


Pavarea curții


O curte pavată pentru iarnă are nenumărate avantaje și este recomandată pentru toate zonele unde nu există vegetație. Acolo unde nu este amenajat gazon sau nu sunt plantate flori și legume, mulți oameni optează pentru turnarea unui strat de beton. Totuși, acesta nu rezistă foarte bine la îngheț și se deteriorează ușor.

Folosirea pietrei naturale poate avea un aspect plăcut, dar nu este o soluție foarte prietenoasă pentru iarnă. Din cauza texturii, aceasta favorizează formarea poleiului la temperaturi scăzute și vine cu un risc mare de accidente. De aceea, soluția perfectă sunt pavelele vibropresate.

Fiind construite din materiale rezistente, de bună calitate, pavelele vibropresate nu sunt afectate de ploaie și zăpadă. Așadar, ele nu se deteriorează atât de ușor. De asemenea, ele sunt poroase, ceea ce înseamnă ca nu vor îngheța și nu vor permite formarea poleiului. În plus, aspectul lor este unul modern și nu au nevoie de prea multă întreținere.


Ai grijă de mobilierul de grădină


La fel ca plantele și gazonul, frigul va afecta și mobilierul tău de exterior. De aceea, este bine să te asiguri că îl poți depozita într-un loc ferit de frig și intemperii. În cazul în care nu îl poți muta, poți lua câteva măsuri de precauție.

Dacă ai mobilier din lemn, poți aplica un strat de lac de protecție sau de vopsea înainte de venirea iernii. De asemenea, îl poți acoperi cu o prelată sau orice material impermeabil. Odată cu începerea primăverii, te poți ocupa de eventuale reparații, în cazul în care mobila a avut de suferit în urma frigului și umezelii.


Întreținerea instalațiilor exterioare


Orice fel de instalație sau amenajare care este alimentată cu apă va trebui golită corespunzător, pentru a evita înghețul și degradarea acesteia. Țevile se pot rupe dacă încă mai există apă în ele sau, în cazul fântânilor sau piscinelor, chiar și materialele din care sunt făcute ar putea avea de suferit.

Poți realimenta aceste instalații la începutul primăverii, dar va trebui să te asiguri că au fost curățate bine înainte. De asemenea, trebuie să verifici modul lor de funcționare, pentru a putea identifica la timp eventualele defecțiuni care au apărut în timpul iernii.

Venirea sezonului rece și mai apoi trecerea la sezonul cald poate avea un mare impact asupra curții tale. Dacă vei înlocui banalul strat de beton cu pavelele vibropresate, vei îngriji plantele și solul și vei întreține corespunzător mobila și instalațiile, curtea ta va trece cu bine peste efectele frigului și ale zăpezii.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Suplimentele alimentare cu vitaminele A și E, ajutor natural pentru protecția mucoaselor gastrice și intestinale
(P) Suplimentele alimentare cu vitaminele A și E, ajutor natural pentru protecția mucoaselor gastrice și intestinale

Cele mai recente cercetări din lumea medicală relevă faptul că între sănătatea tractului digestiv și un organism echilibrat există o legătură directă și extrem de importantă.

 

(P) Cele mai impresionante grădini botanice și parcuri dendrologice din țară
(P) Cele mai impresionante grădini botanice și parcuri dendrologice din țară

Primăvara este anotimpul în care simțim că nivelul de energie crește și că avem poftă să petrecem tot mai mult timp în aer liber.

(P) Anticariatul: Aliatul tău pentru rechizitele școlare - Economie, sustenabilitate și descoperire!
(P) Anticariatul: Aliatul tău pentru rechizitele școlare - Economie, sustenabilitate și descoperire!

Începerea unui nou an școlar este, de cele mai multe ori, însoțită de cheltuieli considerabile pentru rechizitele școlare, iar manualele reprezintă o parte importantă din acest buget.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.