(P) Ce jucării sunt recomandate bebelușilor în funcție de vârstă

jucarii pentru copii

O greșeală obișnuită pe care o fac majoritatea părinților noi și entuziasmați este aceea de a „îngropa” literalmente nou-născutul într-un morman de jucării.

 

Adevărul este că, în primele săptămâni și luni de la nașterea unui copil, acest lucru nu este doar inutil și fără folos, ci chiar periculos pentru micuț care încă nu are nici simțurile, nici abilitățile de a aprecia lucrurile din jur. În primul rând, nu ar trebui să existe jucării în pătuțul nou-născutului, mai ales atunci când este nesupravegheat sau, chiar mai mult, atunci când doarme.

Prezența jucăriilor moi de pluș în pătuț poate crea condiții prealabile pentru fotografii extrem de atrăgătoare pentru albumul de familie și rețelele de socializare, dar crește și riscul de sufocare, ingestie de particule nedorite și alergie la mediu.

Când ar trebui să începem să oferim jucării bebelușilor noștrii, cum să o facem și care ar trebui să fie acestea? În acest articol vom răspunde la aceste întrebări și îți vom recomanda câteva jucării bebeluși disponibile la MicoStore, iubite de micuți, pentru că-i stimulează, fascinează și distrează.

Jucării de bebeluși după vârstă

În general prin bebeluși se înțelege copii până la vârsta de 2 ani, 24 de luni. În această categorie există nevoi diferite pentru stadii diferite de dezvoltare ale copilului. Să le luăm pe rând:

Citește și
Ramzan Kadîrov îl amenință cu o „răzbunare de sânge” pe un oligarh din cercul lui Vladimir Putin | VIDEO

0-3 Luni: jucării pentru stimularea senzorială

Primele luni din viața micuțului tău sunt presărate cu experiențe noi. La această vârstă, bebelușii își dezvoltă simțurile, în special văzul și auzul. Culoarea, sunetul și textura sunt elemente care îi vor atrage, așa că jucăriile recomandate sunt cele care le stimulează aceste simțuri.

Jucăriile potrivite bebelușilor de 0-3 luni includ:

- Jucării care emit sunete blânde: clopoței, zornăitoare, jucării muzicale care emit sunete liniștitoare sau cântece simple. Acestea le captează atenția și îi ajută să înceapă sa recunoască diferite sunete.

- Jucării colorate în culori contrastante: pentru că la această vârstă vederea nu este încă bine dezvoltată, jucăriile în culori contrastante precum alb-negru sau combinații vii (roșu, galben) sunt ideale pentru stimularea vizuală. Aici menționăm cardurile pentru stimulare vizuală.

- Jucării moi și ușor de apucat: pentru a le dezvolta abilitățile motorii, jucăriile moi, din materiale sigure, pe care le pot prinde cu mânuțele lor mici, sunt o alegere excelentă.

3-6 Luni: jucării pentru explorare

Pe măsură ce bebelușii cresc, devin tot mai activi și încep să interacționeze mai mult cu jucăriile. Ei devin curioși să exploreze diferite forme, texturi și sunete, dezvoltăndu-și abilitățile motorii grosiere.

- Jucării care foșnesc și se mișcă: covorașele de joacă cu elemente care scot sunete la atingere, zornăitoare cu texturi diferite sau jucării care pot fi scuturate sunt perfecte pentru a-i stimula și a-i ajuta să descopere noi sunete și senzații.

- Inele pentru dentiție: deoarece în această perioadă încep să apară primii dinți, bebelușii vor simți nevoia să roadă diverse obiecte. Inelele pentru dentiție, realizate din materiale sigure și moi, îi ajută să-și calmeze disconfortul cauzat de apariția dinților.

- Oglinzi pentru bebeluși: chiar dacă la început bebelușii nu îți dau seama că se privesc pe ei înșiși, sunt fascinați de imaginea lor în oglindă și de mișcările pe care le fac. Oglinzile sigure pentru bebeluși îi ajută să înceapă să-și cunoască propriile trăsături.

6-12 Luni: jucării pentru mobilitate și coordonare

La această vârstă, bebelușii încep să se miște mai mult – târâș, de-a bușilea sau chiar încercând să stea în picioare. Ei vor jucării care să îi motiveze să exploreze mediul înconjurător și să își dezvolte abilitățile motorii fine.

- Jucării care se rostogolesc sau se trag: bilele colorate, mașinuțele sau jucăriile pe roți pe care le pot trage sau împinge îi vor încuraja să se deplaseze și să-și dezvolte echilibrul.

- Cuburi de construit și jucării de stivuit: seturile de cuburi moi sau din lemn pentru construit, jucăriile de stivuit (inele, cercuri de diferite mărimi) ajută la dezvoltarea coordonării mână-ochi și a creativității.

- Cărți senzoriale și interactive: cărțile din materiale textile sau carton, cu diferite texturi, imagini colorate și pagini care foșnesc îi vor ajuta pe bebeluși să-și dezvolte simțurile și să își creeze primele asocieri între imagini și cuvinte.

12-18 Luni: jucării pentru imitație și dezvoltarea abilităților sociale

După vârsta de un an, bebelușii încep să imite comportamentele adulțiilor, să exploreze și să încerce jocuri mai complexe. Este momentul potrivit pentru jucării care să le dezvolte imaginația și abilitățile de socializare.

Iată câteva recomandări de jucării pe care le poți găsi la MicoStore, potrivite acestei vârste:

- Jucării pentru jocuri de rol: telefoane de jucărie, bucătării miniaturale, seturi de unelte sau instrumente muzicale îi vor încuraja pe cei mici să exploreze diferite roluri și să își dezvolte abilitățile sociale.

- Jucării de potrivire și sortare: jocurile de potrivire a formelor sau culorilor, puzzle-uri simple și jucării care îi provoacă să sorteze obiecte după diferite criterii îi ajută să-și dezvolte gândirea logică.

- Jucării pentru stimularea mișcării: în această etapă, bebelușii vor să fie activi și să exploreze mediul înconjurător. Jucăriile care îi încurajează să meargă (cărucioare pentru jucării, jucării de împins) îi vor ajuta să își dezvolte abilitățile motorii.

În concluzie, alegerea jucăriilor potrivite pentru bebeluși, poate contribui semnificativ la dezvoltarea lor sănătoasă și fericită. Optează pentru jucării care stimulează simțurile și oferă oportunități de explorare și interacțiune. Asigură-te întotdeauna că jucăriile sunt sigure, non-toxice și potrivite pentru vârsta bebelușului. La micostore.ro găsești tot ce ai nevoie pentru copilul tău. 

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) 5 idei de utilizare a țevii rectangulare
(P) 5 idei de utilizare a țevii rectangulare

Țeava rectangulară este un material de construcție multifuncțional, caracterizat prin secțiunea sa transversală dreptunghiulară, care îi conferă o rezistență structurală deosebită.

(P) Cum să alegi corect banda de etanșare pentru ferestre și alte produse utile casei?
(P) Cum să alegi corect banda de etanșare pentru ferestre și alte produse utile casei?

Temperaturile în continuă scădere anunță că a venit toamna și, odată cu ea, facturile la energie cresc. Într-un fel, este firesc să fie așa, temperatura în case trebuie să fie optimă.

(P) Dr. Cristian Andrei și sociologul Ema Pendiuc aduc conferința Drumul Succesului la Râmnicu Vâlcea
(P) Dr. Cristian Andrei și sociologul Ema Pendiuc aduc conferința Drumul Succesului la Râmnicu Vâlcea

Pe 11 octombrie, “Conferințele Drumul Succesului”, prima serie de evenimente gratuite din România pentru cadre didactice și părinți, care alătură educația mentală celei nutriționale, va continua la Râmnicu Vâlcea.

Recomandări
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”

Schema folosită de grupul Nordis, acuzat ca ar fi vândut din faza de proiect aceeași locuință de două ori, pare să fie o practică folosită și de alți dezvoltatorii imobiliari.  

Motivul pentru care meseriașii români nu mai vor să muncească peste hotare. „Este destul de bănoasă. O să rămân în țară”
Motivul pentru care meseriașii români nu mai vor să muncească peste hotare. „Este destul de bănoasă. O să rămân în țară”

Instalatorii, electricienii sau sudorii nu se mai grăbesc să plece la muncă în străinătate, iarr asta pentru că salariile de la noi au început să fie apropiate de cele pe care le luau în alte țări.

Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români
Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Peste 800.000 de cetățeni vor afla de la poștași că pot beneficia de ștergerea parțială a unor datorii la stat.