(P) Ce este osmoza inversă și de ce ai nevoie de stații și filtre osmoză inversă

Dată publicare: 19-07-2021 17:23
Dată actualizare: 19-07-2021 17:32


osmoză inversă

Multă lume a auzit probabil termenul de „osmoză inversă”, dar puțini știu exact ce este.

Deși sună ca unul dintre acele procese complexe din clasele de chimie, este de fapt, extrem de aplicabil și practic în zilele noastre. Este considerată una dintre cele mai eficiente metode de purificare a apei și este preferată în multe gospodării moderne.


Ce este osmoza inversă?

 

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să știi ce este osmoza. În acest proces, moleculele de apă trec printr-o membrană semipermeabilă, iar mișcarea naturală a soluției este de la locul cu o concentrație mai mică la cea cu una mai mare. Opusul este necesar pentru a realiza osmoza inversă. Apa netratată, care conține o mare varietate de impurități și contaminanți, trebuie să treacă prin membrană și să devină apă pură, mai puțin concentrată. Desigur, acest lucru necesită multă presiune pentru a muta apa în direcția opusă direcției sale naturale. Pe baza acestui principiu, funcționează sistemele moderne de purificare a apei, care sunt considerate astăzi cele mai eficiente metode de filtrare a apei și de înaltă calitate.


Ce se scoate din apă?


Apa este unul dintre cei mai buni solvenți din natură. Acesta este motivul pentru care conține o mare varietate de substanțe, pe lângă bine cunoscutul oxigen și hidrogen. Chiar și după tratamentul mecanic și de dezinfectare a apei de către stațiile de epurare, apa care ajunge la robinet conține multe microorganisme periculoase, substanțe anorganice și poluanți. Multe familii încearcă să purifice apa de la robinet prin distilare sau dispozitive filtrante obișnuite. Problema cu aceste metode este că nu pot crea suficientă presiune pentru a asigura o filtrare de calitate. De exemplu, aceste sistemele de filtrare purifică apa doar contaminanții cu dimensiuni cuprinse între 1 și 5 microni. Aceasta înseamnă că se ocupă cu particule mai mari, dar nu și cu pesticide dăunătoare, erbicide, endotoxine și viruși din apă. Pe de altă parte, sistemele care utilizează filtre de osmoză inversă, elimină și contaminanții mai mici de 0,001 microni, care includ toate deșeurile organice și anorganice, microorganismele și compușii periculoși. Acest lucru le face de până la 5.000 de ori mai eficiente decât filtrele convenționale de apă.


Osmoza inversă – Avantaje


Osmoza inversă este, fără îndoială, cea mai bună metodă de filtrare până în prezent. Sistemele moderne de purificare a apei sunt o modalitate ideală de a furniza apă curată și sigură pentru nevoile de băut și de uz casnic din familie. Pe lângă faptul că oferă securitate, acestea sunt convenabile și ușor de utilizat. Filtrele sunt de obicei plasate sub chiuvetă și purifică direct apa de la robinet. Acest lucru economisește spațiul și efortul de filtrare inutil. O condiție importantă pentru funcționarea corectă și fără probleme a stațiilor de osmoză inversă este aceea că, acestea sunt conectate numai pentru surse de apă rece, deoarece apa fierbinte poate deteriora elementele filtrante și, în consecință, elementele netratate pot pătrunde în apa potabilă.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO