(P) Care sunt cele mai frecvent folosite conturi contabile

advertorial

Orice afacere are nevoie de contabilitate, atât pentru evidența financiară a conturilor cât și pentru a oferi o perspectivă asupra oportunităților care pot face societatea mai profitabilă.

Deși este definită ca o disciplină cu un caracter economico-social, contabilitatea reprezintă, simultan, teorie și tehnică. Este vorba despre un domeniu stufos, plin de reguli și restricții, pe care îl pot manevra fără efort doar persoanele foarte bine organizate. Nu este loc pentru folosirea imaginației și a creativității, ci trebuie ca fiecare lucru să fie respectat cu sfințenie, pentru ca o companie să funcționeze în legalitate. Totuși, există atât de multe conturi contabile, încât nu putem să nu ne întrebăm dacă o firmă le folosește în totalitate sau doar unele dintre ele sunt mai uzuale. Să vedem, mai departe, care sunt cele mai importante instrumente dintr-un plan de conturi.

Ce reprezintă conturile contabile

 

Dacă ne propunem să definim conturile contabile, putem afirma că ele reprezintă instrumentul de bază al contabilității. Mai exact, acestea sunt utilizate pentru a reflecta înregistrarea în contabilitate a existenței, mișcării, transformării și stării, la un moment dat, a elementelor de patrimoniu. Practic, nici o operație economică nu poate fi înregistrată în contabilitatea unei firme fără documente justificative și conturi contabile. Așadar, cu ajutorul conturilor ce se prezintă sub forma unor simboluri numerice, pot fi codificate elemente patrimoniale. Totalitatea conturilor contabile folosite se regăsesc într-un plan de conturi stabilit prin lege și obligatoriu pentru toți agenții economici.

De ce avem nevoie de conturile contabile

 

Denumirea sau titlul conturilor contabile reprezintă numele prin care poate fi identificat elementul patrimonial urmărit prin cont. Planul general de conturi contabile cuprinde 9 clase, respectiv clasele 1-5 (conturile de bilanț), 6-7 (conturile de rezultate), 8 (conturile de gestiune) și 9 (conturile extrabilanțiere).

Conturile contabile sunt importante fiindcă permit ținerea evidenței fiecărui element patrimonial în parte. De asemenea, asigură înregistrarea sistematică a operațiunilor, fac legătura între bilanț și balanța de verificare și oferă o imagine clară, în orice moment, asupra situației unui element din patrimoniu.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Conturile contabile folosite cel mai des

 

În general, folosirea conturilor contabile ține de tipul afacerii desfășurate. Însă, indiferent de specificul activității, orice companie folosește, frecvent, contul de casă (5311) și contul de bancă (5121), precum și pe cel de viramente interne (581). Banii intră și ies din firmă prin casă și prin intermediul băncilor, însă, aceștia vin de la clienți, respectiv contul 4111 și se duc spre furnizori, contul 401. Pe lângă acestea, orice societate este interesată de contul de profit sau pierdere (121). În cazul în care se vând mărfuri, se folosește contul 371 (mărfuri), iar dacă se vând bunuri fabricate se ține evidența cu 345 (produse finite).

În categoria celor mai des folosite conturi contabile se regăsesc și unele din clasele 6 și 7. În cazul cheltuielilor, contabilii utilizează, adesea, 627 (cheltuieli cu servicii bancare și asimilate), 626 (cheltuieli poștale și taxe de telecomunicații), 605 (energia și apa), 628 (alte cheltuieli cu serviciile executate de terți), 691 (cheltuieli cu impozitul pe profit) și 698 (cheltuieli cu impozitul pe venit și alte impozite). La acestea, se mai adaugă și conturile 601 (materii prime), 602 (materiale consumabile), 603 (obiecte de inventar), 604 (cheltuieli cu materiale nestocate) și 607 (cheltuieli privind mărfurile). Dacă vorbim de venituri, cel mai des, se lucrează cu 701 (venituri din vânzarea produselor finite), 704 (venituri din servicii prestate) și 707 (venituri din vânzarea de mărfuri).

Oricât de mică ar fi activitatea economică desfășurată, este aproape imposibil să nu folosești aceste conturi contabile. Chiar dacă par multe, pe măsură ce sunt utilizate, vor fi foarte ușor de reținut. În caz contrar, orice persoană care se ocupă de contabilitatea unei companii va avea mereu la îndemână planul de conturi, pentru a-și ușura activitatea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

(P) Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres
(P) Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres

Viața modernă, activă și agitată pe care o trăim astăzi cu toții a venit la pachet nu numai cu multiple beneficii, ci și cu anumite situații ce contribuie la resimțirea unui stres permanent la nivelul întregului organism, atât somatic cât și psihic.

 

(P) Ghid spre independența financiară prin investiții inteligente: ce poți face cu banii după ce i-ai economisit
(P) Ghid spre independența financiară prin investiții inteligente: ce poți face cu banii după ce i-ai economisit

Obținerea independenței financiare este un obiectiv pe care mulți îl urmăresc, iar investițiile inteligente joacă un rol important în atingerea acestui scop.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.