(P) Camerele de supraveghere, un lux accesibil

Ultima actualizare: 10-01-2022 11:04
supraveghere
StirilePROTV

Unul dintre cele mai întâlnite gadgeturi din viața noastră în ultimul timp sunt camerele de supraveghere. Le întâlnim peste tot, pe stradă, în magazine, instituții publice, în locuințe private și, mai nou, pe sosea în autovehicule.

Odata cu dezvoltarea societății și creșterea ratei de infracționalitate, nevoia de securitate a devenit tot mai mare. Iar sistemele de supraveghere sunt un aliat excelent în slujba securității: nu fac zgomot, nu ocupa spațiu, nu consumă mult curent, nu necesită întreținere și, mai nou, nu costă mult.


Oricine isi poate permite

La aparitia lor pe piață, în anii 90, sistemele de supraveghere erau destinate în principal instituțiilor importante ale statului, companiilor mari și instituțiilor financiare (bănci). Între timp, acestea au devenit tot mai accesibile, iar nevoia de siguranță a crescut. Astăzi beneficiază de echipamente de supraveghere profesionale firmele mici, microintreprinderi, magazine, unități bugetare (școli, primării, etc.), precum și persoane private care își supravegheză locuința, curtea sau mașina. Costul unei camere de supraveghere care înregistrează imagini pe card de memorie și transmite imagini live pe telefonul mobil începe de la 150 de lei.

Atenție la viața privată

Chiar dacă suntem de acord că supravegherea video este un lucru util și benefic, trebuie să avem grijă să respectăm intimitatea celor din jurul nostru. Camerele de supraveghere nu se pot monta oricum și oriunde, acest lucru fiind specificat și de legislația în vigoare. Informați-vă în prealabil din surse sigure pentru a cunoaște în ce condiții și unde puteți monta camere și dacă aveți nevoie de autorizări speciale acolo unde este cazul. De exemplu, camerele care înregistrează imagini pe spațiul public necesită aprobări de la organele abilitate ale statului.


Apelați la profesioniști

Chiar dacă pare usor de instalat o cameră sau un sistem de supraveghere, în practică e nevoie de experiență pentru a garanta eficiența sistemului în cazul unui eveniment neplăcut. De aceea recomandăm instalarea sistemelor de supraveghere de către persoane/firme specializate, care vă pot recomanda cele mai bune soluții de amplasare/instalare și se pot ocupa și de eventualele avize ce ar putea fi necesare.

Folositi echipamente de calitate

Principiul "Sunt prea sărac ca să îmi cumpăr lucruri ieftine" se aplică și în domeniul supravegherii video. Pe piață au apărut în ultima perioadă magazine care oferă sisteme de supraveghere cu rezoluții slabe, la prețuri foarte mici. Aceste sisteme fac parte din loturi produse în urmă cu 7-8 ani și au rezoluții reale D1 sau mai mici. Imaginile obținute cu astfel de sisteme sunt practic inutilizabile pentru scopuri de supraveghere. O rezoluție minimă acceptabilă în ziua de azi este 1080P (2MP). Rezoluțiile de 4MP și mai mari sunt recomandate atunci când se dorește observarea unor detalii fine cum ar fi numere de înmatriculare autoturisme sau recunoaștere de persoane aflate la mare distanță (peste 30 m).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO