(P) 5 Tipuri de elevatoare auto și întrebuințările lor

SEO

Elevatoarele auto sunt unul din cel mai des întâlnite tipuri de utilaje grele din atelierele auto.

Deși arată foarte diferit între ele din punct de vedere al design-ului, toate elevatoarele auto sunt create cu un singur scop și anume, elevarea autoturismelor de la sol pentru efectuarea reviziilor și reparațiilor.

Până la apariția primelor elevatoare auto, în interiorul atelierelor se săpau gropi adânci deasupra cărora mecanicii parcau mașinile ca să poată avea acces mai ușor la componentele de sub caroserie. Dar această practică, pe lângă faptul că nu era foarte comodă, era într-o oarecare măsură și periculoasă.

Peter Lunati, un mecanic american ambițios care spera că se poate și mai bine și nu s-a mulțumit cu puțin, este cel căruia îi datorăm astăzi existența elevatoarelor auto. Sătul la propriu să mai intre în pământ după mașini, Peter Lunati a inventat primul elevator auto inspirându-se din sistemul scaunului de frizer pe care cel care îi tundea părul îl acționa cu atâta ușurință. El a inventat primul utilaj în anul 1925, iar de atunci și până acum, restul este doar istorie.

Câte tipuri de elevatoare există în prezent?

În ziua de astăzi există mai multe tipuri de elevatoare auto care diferă în funcție de autoturismele pentru care au fost create și modul lor de acționare. Chiar și modelul inventat de Peter Lunati încă se folosește și este foarte apreciat de americani, dar în țara noastră, cele mai comune tipuri de elevatoare sunt următoarele:

#1 Elevatoarele auto cu două coloane

Elevatoarele auto cu două coloane sunt probabil cel mai des întâlnit tip de elevatoare auto. Ele nu costă foarte mult luând în considerare sarcina maximă de ridicare pe care o au, dar ocupă mult spațiu și atunci când sunt folosite și când nu și de aceea, este bine ca ele să fie utilizate exclusiv în atelierele auto cu o suprafață mare pentru a se evita riscul de accident. În ceea ce privește sarcina de ridicare, elevatoarele auto cu două coloane, chiar și cele mai convenabile ca preț, pot ridica autoturisme cu o masă de până la 4 tone.

#2 Elevatoarele auto cu patru coloane

Dintre toate tipurile de elevatoare auto, cele cu patru coloane sunt de departe cele mai puternice. Ele sunt special create pentru elevarea de la sol a autoturismelor grele, de până la 5-6 tone, și fixarea lor în deplină siguranță pe tot parcursul operațiilor. Utilizarea elevatoarelor auto cu patru coloane se recomandă în special pentru repararea sistemului de direcție sau suspensie.

#3 Elevatoarele auto pentru vulcanizare

Elevatoarele auto pentru vulcanizare sunt niște elevatoare de tip platformă concepute pentru ridicarea autoturismelor mici. Ele au o capacitate maximă de ridicare de până la 3 tone, dar suficientă putere pentru a ridica autoturismele la o înălțime optimă în vederea depanării lor. Ca dotări, elevatoarele pentru vulcanizări sunt prevăzute cu brațe de susținere și rampe de urcare și coborâre care fac parcarea și fixarea automobilului asupra căruia se operează extrem de facilă. În plus, sunt dotate cu un sistem pneumatic, inteligent, care reduce timpul de urcare și coborâre.

#4 Elevatoarele auto de tip foarfecă

Elevatoarele auto de tip foarfecă se numesc așa datorită structurii lor. Când se înalță sau se coboară, suportul lor se prezintă ca o foarfecă ce se deschide sau se închide. Ele nu au sarcini maxime la fel de mari ca elevatoarele auto cu două sau patru coloane, dar principalul avantaj pe care îl prezintă este posibilitatea îngropării în podea astfel încât să nu ocupe spațiu atunci când nu sunt folosite. Dintre toate tipurile de elevatoare, elevatoarele auto de tip foarfecă sunt de departe cele mai ergonomice și se recomandă pentru atelierele auto unde spațiul nu permite amplasarea unui elevator de mari dimensiuni.

#5 Elevatoarele pentru motociclete

Ultimul tip de elevatoare despre care am ales să vorbim în acest articol sunt elevatoarele pentru motociclete. Ele au o singură rampă, cu un sistem special de fixare a roții din față pentru o operare sigură și sunt mult mai reduse ca dimensiuni decât elevatoarele pentru automobile. În general, ele pot ridica vehicule cu o greutate maximă cuprinsă între 300 și 600 de kilograme în funcție de model și pot fi achiziționate de pe website-ul eqp.ro la prețuri începând de la aproximativ 6000 de lei.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Innovation IT 2022, dedicat clienților business One-IT - cel mai mare eveniment de tehnologie din Nord-Vestul României
(P) Innovation IT 2022, dedicat clienților business One-IT - cel mai mare eveniment de tehnologie din Nord-Vestul României

One-IT a organizat a opta ediție a Innovation IT, evenimentul anual dedicat clienților business ai companiei, ce a avut loc joi, 22 septembrie 2022 și a găzduit peste 130 de participanți.

Cele mai importante distincții din Comerțul Online Românesc au fost acordate în cadrul Galei Premiilor eCommerce 2022
Cele mai importante distincții din Comerțul Online Românesc au fost acordate în cadrul Galei Premiilor eCommerce 2022

eMAG, FAN Courier, Dedeman, IKEA, elefant.ro, Glovo, F64 si Dacia - printre companiile premiate la Gala Premiilor eCommerce 2022

(P) Top 3 ținute de sezon rece în 2022
(P) Top 3 ținute de sezon rece în 2022

Eventual într-un mod trendy și modern, fără a scăpa de farmecul clasic și atemporal al gecilor pe care toate le avem în dulap.

Recomandări
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”

O nouă conductă de gaze inaugurată sâmbătă în Bulgaria după un deceniu de amânări ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare.

Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali

Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.