(P) 5 băuturi bogate în antioxidanți pentru revigorarea corpului
Antioxidanții sunt compuși puternici care au ca rol protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi, contribuind astfel la prevenirea unor afecțiuni și la susținerea unei stări de sănătate optime.
Printre cele mai plăcute modalități de a asigura organismului un aport adecvat de antioxidanți se numără anumite băuturi care ne oferă o varietate de arome și numeroase beneficii pentru sănătate.
Descoperă în cele ce urmează 5 băuturi bogate în antioxidanți pe care le poți integra în rutina zilnică, precum și beneficiile remarcabile ale acestora.
După cum am menționat anterior, antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele de deteriorarea produsă în organism de radicalii liberi, molecule instabile produse în timpul proceselor metabolice normale, dar și de expunerea la factori externi precum poluarea, fumatul și radiațiile ultraviolete.
În momentul în care nivelul de radicali liberi crește, aceștia pot distruge celulele, contribuind astfel la îmbătrânirea prematură și la apariția unor afecțiuni dintre cele mai diverse, de la cele cardiovasculare și neurodegenerative la cancer.
Antioxidanții ajută la reducerea riscului de astfel de afecțiuni, dar și la îmbunătățirea sănătății pielii, a celei cognitive și la întărirea sistemului imunitar, printre altele.
Printre cei mai comuni antioxidanți se numără:
- vitamina B12 - cunoscută pentru rolul esențial pentru integritatea funcțională și structurală a neuronilor, vitamina B12 are și proprietăți antioxidante, fiind benefică pentru reducerea stresului oxidativ. Printre simptomele deficitului de vitamina B12 se numără starea de slăbiciune, anemie, dureri de cap și de oboseală
- vitamina C - aceasta neutralizează radicalii liberi din corp, ajută la întărirea sistemului imunitar prin stimularea producției de globule albe, celulele responsabile de apărarea împotriva infecțiilor, îmbunătățește sănătatea pielii și reduce inflamația
- vitamina E - în afară de reducerea stresului oxidativ și susținerea sistemului imunitar, vitamina E este benefică pentru sănătatea pielii și a părului, a sistemului cardiovascular și a celui nervos
- betacarotenul - un pigment vegetal care se găsește în fructe și legume precum mango, caise, morcovi, cartofi dulci și spanac, acesta reduce stresul oxidativ, susține sistemul imunitar și ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de expunerea la soare
- seleniul - un oligoelement care acționează drept cofactor în multe procese enzimatice, seleniul ajută la neutralizarea radicalilor liberi și susține sistemele imunitar, cardiovascular, dar și funcționarea tiroidei
- polifenolii - compuși chimici prezenți în multe alimente de origine vegetală, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și leguminoasele, aceștia ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând inflamația și riscul de boli cardiovasculare. Printre alte beneficii ale resveratrolului, flavonoidelor, curcuminei, quercetinei și antocianinelor, acestea fiind numai câteva exemple de polifenoli, se numără și susținerea sănătății creierului, dar și a funcției digestive, cât și protecția organismului împotriva cancerului.
Ceaiul verde, cafeaua și sucurile de fructe de pădure se numără printre băuturile cele mai bogate în antioxidanți, dar mai puțină lume știe că în această categorie pot fi incluse sucul de rodie ori apa de cocos. Iată mai jos ce băuturi poți consuma zilnic pentru aportul de antioxidanți:
- ceaiul verde - cunoscut din timpuri străvechi pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, acesta este bogat în catechine, compuși cu proprietăți antiinflamatoare și anticancer. De asemenea, ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care ajută la relaxarea organismului și la sporirea capacității de concentrare. Poți consuma ceai verde zilnic, fiind și o sursă bună de hidratare
- smoothie-urile cu fructe de pădure - acestea sunt printre cele mai bogate băuturi în antioxidanți, datorită conținutului ridicat de flavonoide și antociani al fructelor de pădure. Optează pentru căpșuni, afine, zmeură și mure, pentru că sunt pline de vitamine, minerale și fibre. Toți acești compuși susțin sănătatea cardiovasculară, funcția cognitivă și digestia. Smoothie-urile sunt apreciate de copii și adulți deopotrivă și pot fi consumate la micul dejun ori ca gustare în fiecare zi, cu condiția să nu fie îndulcite suplimentar
- sucul de rodie - acest fruct este bogat în punicalagine, compuși care au fost asociați cu reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, prin diminuarea tensiunii arteriale și reglarea colesterolului. În plus, rodia are proprietăți antiinflamatoare și este benefică pentru sănătatea pielii
- sucul de cireșe - bogat în antociani, antioxidanți puternici, sucul de cireșe ameliorează și calitatea somnului, pentru că el reprezintă o sursă bună de triptofan, serotonină și melatonină, hormonul care reglează ritmul circadian. În plus, sucul de cireșe poate ajuta la reducerea inflamației din organism și la ameliorarea durerilor articulare.
- apa de cocos - o băutură revigorantă, apa de cocos conține antioxidanți precum vitamina C și flavonoide, oferind protecție împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. În plus, este o băutură bună pentru hidratare după efortul fizic sau pe timp de caniculă, fiind o sursă de electroliți.
Delicioasele băuturi prezentate mai sus pot fi integrate rapid în rutina zilnică și sunt un mod simplu și plăcut de a susține sănătatea generală a organismului. Așa că răsfață-te cu ele pentru a beneficia de numeroasele avantaje ale antioxidanților pentru corpul și mintea ta.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.