(P) 4 motive pentru a te apuca de sport, chiar în acest moment

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
Sport

Exercițiile fizice, de orice fel, ajută la îmbunătățirea organismului atunci când sunt efectuate corect.

Mersul pe jos, joggingul, ciclismul, jocurile individuale sau de echipă, activitățile montane sau efortul din gospodărie te mențin în formă, te ajută să elimini toxinele și surplusul de grăsime de pe mușchi și din sânge. Într-un cuvânt, sportul crește calitatea vieții.

Cu o condiție: să adaptezi efortul la condițiile tale de vârstă, greutate și metabolism. Și, acum, să recapitulăm. Ce obții dacă faci sport? Vezi mai jos.

Sănătate

Beneficiile activităților fizice asupra stării de sănătate sunt dovedite clinic. Sunt foarte puține afecțiuni cronice din cauza cărora este interzisă, total, mișcarea. Evident că tipul și intensitatea efortului vor fi adaptate la condițiile fiecăruia, însă întărirea musculaturii duce la creșterea capacității de rezistență a întregului corp.

Practicat ca agrement, sportul te ferește de kilogramele în plus, de afecțiuni cardiovasculare, scade riscul apariției diabetului și artritei, întărește sistemul imunitar, sistemul osos și masa musculară, arde grăsimile negative și îți reglează sistemul respirator.

În cazul sportivilor, antrenamentele îmbunătățesc rezistența fizică și performanțele. Pentru cele mai multe boli, exercițiile fac parte din schema de tratament, în primul rând datorită întăririi rezistenței corpului pus la încercare de afecțiuni și medicație, dar și mulțumită îmbunătățirii condiției psihice prin care este coordonat procesul de vindecare.

Vitalitate

Starea de bine și-o doresc toți, dar puțini sunt cei care știu cum să o obțină și, mai ales, cum să o păstreze. Practicat dimineața, sportul te ajută să intri în formă și îți oferă energie pentru o zi de lucru. Câteva exerciții seara, după program, te ajută să elimini toxinele adunate în minte și în corp, la serviciu. Pe măsură ce capeți un ritm, organismul tău își va îmbunătăți capacitatea aerobă a inimii de a pompa sânge către mușchi, metodă naturală prin care corpul tău produce energie suplimentară. Pentru îmbunătățirea condiției fizice, atunci când practici sport, poți încerca și suplimente precum l-carnitina, un aminoacid ce reduce oboseala și apetitul și stimulează procesele metabolice.

O viață socială mai bună

Practicat la orice vârstă, sportul te ajută să te integrezi, social, mai ușor. Pentru copii este metoda ideală de a socializa, de a-și face prieteni, de a lucra în echipa și de a conduce un grup. Modul în care te comporți pe terenul de sport îți va defini cariera la maturitate. Pe măsură ce crești, prin intermediul sportului, vei putea cunoaște oameni și locuri noi.

Marile companii pun la dispoziția angajaților abonamente la săli de fitness sau de sport pentru a-i ajută să-și mențină condiția fizică optimă și să se cunoască, într-un mediu mult mai relaxat, pentru consolidarea relațiilor de serviciu. Pentru viața de familie, sportul ajută corpul la producerea de hormoni și îmbunătățește libidoul.

Odihnă

Lipsa somnului deteriorează sănătatea fizică și psihică. Pe măsură ce numărul nopților nedormite sau cu somn agitat crește, te simți din ce în ce mai obosit, stresat și lipsit de energie. Exercițiile fizice, practicate chiar înainte de somn, nu sunt recomandate, fiindcă energia acumulată te poate face să adormi mai greu. Însă, în special dimineața și în a doua parte a zilei, sportul te ajută să eliberezi toxinele și să-ți îmbunătățești starea de spirit. În plus, consumarea energiei prin exerciții fizice atrage, seara, un somn odihnitor.

Cel mai bun mod de a-ți menține corpul și mintea în formă maximă este sportul. Exercițiile fizice adaptate la condiția ta de viață îți păstrează sănătatea, vitalitatea și starea de bine.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO