Cum a ajuns Hotelul Tineretului comunist de la BTT în proprietatea senatorului Felix Stroe, șeful PSD Constanța
”Tineretul devalizat. Moștenirea UTC”, partea a II-a. Biroul de Turism pentru Tineret avea în administrare hoteluri, baze sportive, restaurante și cluburi.
După Revoluție, multe au ajuns la privați prin contracte de asociere în participațiune, iar o lege le dădea dreptul să le cumpere în anumite condiții.
Un hotel impresionant de la mare a ajuns la senatorul Felix Stroe, în urma unei tranzacții dubioase.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De altfel, 67 de contracte au fost anulate de instanță, iar șeful BTT de la acea vreme a fost trimis la închisoare pentru șase ani.
Comori neexploatate de stat
O altă comoară neexploatată de stat este cea lăsată de Biroul de Turism pentru Tineret, înființat în 1968, prin intermediul căruia tinerii comuniști își făceau vacanțele. În 1990, Guvernul Român transforma instituția în Compania Autonomă pentru Tineret, iar un an mai târziu devine societate comercială.
În 92 își schimbă din nou denumirea în Biroul de Tranzacții și Turism, iar în acționariat intră soția premierului de atunci, Teodor Stolojan, și omul de afaceri Viorel Păunescu.
Un an mai târziu, compania începe să vândă active, însă cele mai mari scurgeri de active înspre privați au avut loc în 2000, când s-au încheiat tranzacții considerate de procurori ilegale.
Azi e societate pe acțiuni în subordinea Ministerului Familiei, care l-a preluat de la Tineret și Sport anul trecut.
Martie, 2023. Un poștaș strecoară pe sub ușa Hotelului Tineretului încă un plic ce se amestecă cu celelalte, care așteaptă să fie ridicate de proprietar. Nimeni altul decât Felix Stroe, senator al României, președintele PSD Constanța. În urmă cu 23 de ani a devenit proprietarul acestui hotel, construit în perioada comunistă din cotizațiile membrilor Uniunii Tineretului Comunist.
Cine este Felix Stroe
Ca să intrăm în poveste e nevoie să cunoaștem personajul principal: Felix Stroe. În comunism a fost ofițer în Marina Militară, iar Revoluția l-a prins pregătit să devină antreprenor.
La sfârșitul anilor 90, alături de un prieten, cumpăra de la SIF Transilvania Șantierul Naval Midia. Tot atunci, alături de câțiva asociați, se hotărăște să achiziționeze Hotelul Tineretului, aflat în administrarea BTT, care încheia acorduri de asociere în participațiune cu privați, care ar fi trebuit să aibă experiență în turism. Firma lui Stroe avea vechime de cinci zile.
Felix Stroe: „Des vorbiți de lucruri care s-au întâmplat acum 25 de ani”.
Hotelul, o clădire impresionantă aflată în centrul vechi al orașului, aproape de mare, are 68 de camere cu 148 de locuri.
Stroe se obligă prin contract să investească peste cinci miliarde de lei vechi în primii doi ani de funcționare. Firma lui cheltuiește doar un miliard și jumătate. Deși nu și-a achitat obligațiile din contract, cere BTT să-i vândă hotelul în baza legii, care dădea drept de preemțiune la cumpărare celor care administrau bunurile. Se întâmpla în anul 2000, când Stroe ajunge viceprimar în primul mandat al lui Radu Mazăre. La conducerea BTT era fostul director la FPS, Liviu Vâclea.
Felix Stroe, senator al României: „La momentul respectiv nu a fost vorba doar de hotelul BTT din Constanța, ci de zeci de active care, succesiv, au fost vândute prin proceduri de vânzare”.
Carmen Drăghici conduce Fundația Județeană pentru Tineret Constanța și, de ani de zile, încearcă să demonstreze în instanță că tranzacția a fost ilegală. Mai mult, încearcă să demonstreze că proprietarul de drept al acestor active a fost UTC, iar Fundațiile ar trebui puse în drepturi.
Carmen Drăghici: „Deși era nevoie de vechime, se duc și depun aceste documente. Condițiile erau să ai vechime, să ai experiență, să fi avut activitate în turism. Se face contractul de asociere în participațiune și se ia acest hotel. Cu metoda de manipulare, eu, un politician, mă asociez cu cineva dintr-o regie a statului și extragem pe persoană fizică acest patrimoniu”.
Felix Stroe s-a asociat în firma Dacia Tour cu Adrian Vonică, fost director la BTT Costinești, iar după un an de activitate, cer să devină proprietari.
Carmen Drăghici: „După ce se închide contractul, avea obligația în contract să facă niște investiții. Fac cerere să cumpere BTT, nu răspunde și noi nu-ți răspundem, tu ne dai în judecată, nu se prezintă BTT nici la tribunal, nici nu atacă cu apel, se emite hotărâre care obligă BTT să facă contractul de vânzare cumpărare”.
I-am solicitat un punct de vedere și lui Adrian Vonică, dar nu a dorit să comenteze.
Cu decizia instanței, reprezentanții Dacia Tour s-au dus la o notăriță care, la vremea aceea, era soția lui Vonică, asociatul lui Stroe. De altfel, la ea s-au perfectat mai multe tranzacții prin care active BTT au ajuns la privați. Am vrut să aflăm cum de și-a luat asociat un director BTT și dacă, întâmplător, tranzacția a fost parafată de soția acestuia. Stroe a plătit pentru hotel 538 de mii de euro în rate, timp de cinci ani.
Stroe a intrat astfel în posesia sediului agenției de turism BTT, a restaurantului și a hotelului cu toate dotările existente. Ulterior, Vâclea i-a vândut și terenul de sub hotel, tranzacție care, de asemenea, face obiectul unui proces. Într-un clip de promovare al hotelului realizat de Dacia Tour, se vede că în hotel nu se făcuseră investiții, iar camerele arătau ca pe vremea comuniștilor. Și fotografiile celor care se cazaseră acolo în trecut, dovedeau acest lucru.
Hotelul Tineretului, aflat în administrarea societatatii înființată de Felix Stroe, face azi obiectul unui proces în instanță. Fundația Județeană pentru Tineret cere restrituirea clădirii, pentru că la momentul vânzării n-a existat un titlu de proprietate. În acest moment, clădirea e nefuncțională pentru că, în 2018, hotelul a fost închis de protecția consumatorului.
Felix Stroe: „Nu am cumpărat printr-un proces. Am cumpărat. A existat un proces, care a fost pierdut în toate edițiile sale, ca să spun așa. De asemnea, toate fundațiile care administrează patrimoniul au pierdut. Eu știu că au pierdut”.
Când l-am întrebat de ce ține hotelul închis și ce are de gând cu el, Stroe își amintește că pe rol există un proces.
Felix Stroe: „Probabil că, fiind foarte bine documentată, știți că un activ care e obiectul unei acțiuni în instanță, nu poți să aduci modificări până când nu rămâne definitivă și irevocabilă decizia instanței”.
Clădiri emblematice ieftinite din pix, scoase la vânzare la prețuri de nimic
E momentul să-l introducem în discuție pe cel care a condus BTT între anii 1999 - 2000, când au avut loc o serie de vânzări considerate de anchetatori ilegale, Liviu Vâclea. În numai doi ani, 70 de clădiri au ieșit din administrarea BTT. În 1994, BTT Central a creat o subsidiară numită Perla Costineștiului, iar un raport al Curții de Conturi arăta că atunci au fost transferate 22 de clădiri, care au fost ieftinite din pix la prețuri de zece ori mai mici decât cele reale, iar cu aceste valori au fost scoase la vânzare șase ani mai târziu.
Cel care a condus biroul la începutul anilor 2000 a înstrăinat o parte din patrimoniu ilegal, spun procurorii. 67 de tranzacții au fost considerate dubioase, iar jumătate sunt parte a unor procese în instanță, prin care BTT încearcă acum să recupereze o parte din patrimoniul pierdut. Vâclea a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare. Vâclea a ispășit pedeapsa și azi e pensionar. Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon susține că, sub mandatul lui, s-a produs un prejudiciu de cinci miliarde de lei, iar procentul de acțiuni al BTT a scăzut de la 51 la 8%. Instanța a anulat și 22 de contracte de vânzare-cumpărare semnate de el. Printre ele, și cel cu Dacia Tour.
În 2014, BTT a cerut revizuirea sentinței prin care societatea a fost obligată să vândă către Dacia Tour, avocații referindu-se la anularea înscrisurilor, care au stat la baza sentinței prin care BTT a fost obligată de judecători să vândă hotelul lui Stroe, pentru că erau false. Un an mai târziu, tribunalul Constanța a decis schimbarea în totalitate a sentinței, care l-a ajutat cu 15 ani înainte pe Stroe să cumpere hotelul și stabilește că cererea societății Dacia Tour era nefondată. Pentru că, dacă n-ar fi existat acea sentință, în 2000, firma lui Stroe nu putea să cumpere hotelul.
Felix Stroe: „Justiția să-și spună cuvântul. De ce mai umblăm liberi dacă suntem penali?”.
Așadar, 22 de tranzacții semnate în mandatul lui Vâclea au fost declarate ilegale și anulate de instanța de judecată. Le vom lua pe rând, iar pentru început ne oprim în stațiunea Costinești. Jumătate din patrimoniul BTT se afla aici până la Revoluție. Denumită Stațiunea Tineretului în anii 70, aici au fost construite în timp record peste 100 de clădiri: hoteluri, vile, bungalouri, căsuțe de vacanță, restaurante, discoteci, terase, terenuri de tenis și apartamente pentru angajați. Mai mult de jumătate din patrimoniu a fost înstrăinat. Azi, BTT Costinești mai are 70 de clădiri, iar singurul hotel unde se pot închiria camere Forum, un obiectiv care strigă după investiții. Mugurel Călin e conslier local la Costinești și, în fiecare an, speră că stațiunea va redeveni ce a fost.
Mugurel Călin, consilier local: „BTT acționează ca un stat suverean. Oamenii vin, închiriază, o lasă în paragină. Nu aveam de unde să știu ce planuri, iar primăria nu face nimic”.
Multe dintre bunagalourile în care se cazau studenții la malul mării sunt azi adăposturi pentru oamenii străzii sau tomberoane de gunoi. Altele sunt construcții, care nu mai au nicio legătură cu spațiile inițiale. O parte dintre căsuțe sunt închiriate, iar cele aflate în administrarea BTT sunt în ultimul hal. Cel mai bine se prezintă activele preluate de cel ce a cumpărat și celebra discotecă Vox Maris, cu care BTT se afla, de asemenea, în proces. După gardul lor, e dezastru.
Biroul de Turism pentru Tineret, înstrăinat pe sume derizorii
La Costinești se construiește. Haotic, de multe ori fără autorizație. Vechea stațiune a tineretului a îmbătrânit în lungii ani de așteptare a unei soluții de revigorare. Am vrut să vorbim cu directorul de la BTT Perla Costineștiului, să înțelegem care este strategia lui de dezvoltare pentru bunurile pe care le administrează. Cele două angajate ne spun că șeful e plecat la un avocat, iar acesta ne transmite prin ele să-i solicităm interviu oficial.
Am făcut solicitare scrisă și am cerut să aflăm valoarea investițiilor, sumele încasate din chirii și strategia conducerii pentru dezvoltarea societății. Directorul Marius Dragu, fost candidat la primăria Costinești și soțul celei care a condus Senatul din partea USR, Anca Dragu, a refuzat să ne acorde un interviu, dar ne-a comunicat, în scris, că profitul brut al companiei este de 93.000 de lei, iar sumele încasate din chirii ajung la milion trei sute de mii de lei, adică apoximativ 300.000 de euro.
Biroul de Turism pentru Tineret avea patrimoniu uriaș și în țară, iar mare parte din el a fost înstrăinat pe sume derizorii. Satul de vacanță Roșu din Deltă a fost vândut în 1999 cu 62.000 de dolari către firma controlată de Sorin Ovidiu Vântu. O parte din activele complexului turistic Pârâul Rece au ajuns la firma controlată de fostul primar al orașului Predeal, Liviu Cocoș, care a plătit în anul 2000 pentru Hotelul Piatra Craiului, Teleschiul Pârâul Rece și Vila Carpați, aproape 200.000 de dolari. Și complexul Turistic Bușteni s-a vândut în mandatul lui Vâclea cu 455.000 de dolari, iar cel care l-a cumpărat avea să devină primarul orașului și, mai târziu, deputat Emanoil Savin. Hotelul Bucegi a ajuns la fostul președinte ASF Dan Radu Rușanu, care a plătit pentru el 180.000 de dolari.
Sursa: Pro TV
Etichete: Romania te iubesc, comunism, Paula Herlo, tineret,
Dată publicare:
23-04-2023 18:54