Romania, te iubesc: Terapia ABA - o solutie pentru bolnavii de autism

28-05-2009 00:00


In Romania, persoanele cu autism n-au sansa unei viati normale. In loc sa investeasca in recuperarea lor, statul prefera sa le plateasca pensii de handicap.

 

Cativa parinti au platit terapeuti straini si si-au salvat copiii. Ceilalti autisti insa, zeci de mii la numar, risca sa ramana izolati intreaga viata, deoarece costurile terapiei ajung la sume uriase.

Tudor nu-si aude mama. N-o priveste, nu raspunde la intrebari. Nu vorbeste. E singur in lumea lui si pare ca nimeni si nimic nu l-ar putea distrage. In situatia lui sunt 30.000 de autisti in Romania, condamnati de o societate prea ocupata ca sa-i vada si de un sistem pentru care ei nu exista. Pentru ca desi putini stiu, autismul poate fi tratat.

Un copil cu o astfel de tulburare nu intelege lumea inconjuratoare ca si ceilalti copii si de aceea nu comunica. Ii este afectata vorbirea verbala si non verbala si nu interactioneaza cu cei din jur. Daca este diagnosticat inainte de 2 ani, sasele de recuperare sunt foarte mari - daca se aplica terapia ABA.

La baza acestei terapii sta principiul conditionarii. Copilul primeste ce-si doreste, daca raspunde cerintelor terapeutilor. Tehnica a fost adusa in Romania acum 5 ani, de tatal unui autist. N-a acceptat verdictul medicilor, care nu i-au dat nicio sansa, si a chemat din Angla doi terapueti ABA - care la randul lor i-au invatat pe cativa tineri psihologi tehnicile de recuperare. Baiatul lui e recuperat in proportie de 95%.

Povestea lui a incurajat si alti parinti care au inceput terapia cu copii lor. Sotii Tanasescu se intreaba si acum cum ar fi fost copilul lor daca n-ar fi aflat de aceasta forma de recuperare.

Baietii lor, gemeni, au venit pe lume in urma cu 6 ani. Copiii s-au dezvoltat normal, desi Edi parea diferit fata de fratele lui. Cand au implinit 3 ani jumatate, parintii au aflat o veste cumplita: Robert avea are cancer. Doua luni mai tarziu primeau o noua lovitura: celalalt baiat era diagnosticat cu autism.

Dupa un an si jumatate de terapie, Edi e pe drumul cel bun: a invatat sa se imbrace singur, stie care este culoarea pe care trebuie sa traverseze, iar de curand a invatat sa-i cumpere mamei flori.

Edi invata putin cate putin sa scape de stereotipii, sa vorbeasca, sa scrie - sa traiesca in lumea oamenilor pe care invata sa-i inteleaga. Incet, incet iese din lumea lui si intelege ce se intampla in jurul sau.

Eforturile copilului sunt uriase, dar parintii cred in sansa lui, chiar daca de multe ori au fost pe punctul de a renunta la terapie din cauza banilor.

Autistii au sanse la o viata normala. Depinde doar de autoritati si de noi cei din jurul lor daca le acordam aceasta sansa. Scosi din lumea lor, copiii incep sa inteleaga ce se intampla in jurul lor. Si chiar daca nu sunt empatici si nu-si arata emotiile, nu inseamna ca nu inteleg atunci cand sunt respinsi. Dovada stau noua sfaturi lasate oamenilor in cabinetul unui medic. Iata trei dintre ele: nu suparati pe nimeni, nu le ziceti copiilor ca sunt prost crescuti, nu-i chinuiti pe copii.

VIDEO PROTVPLUS.RO