Cum ajung milioane de lei din Fondul de urgență al Guvernului să dispară. Duminică, vedeți o anchetă la "România, te iubesc"
Zeci de milioane de lei din Fondul de urgenţă al Guvernului ajung în găuri negre pentru că sunt sume atribuite direct netransparent unor firme care nu-şi onorează contractele.
Duminică la "România, te iubesc" vedeţi cum obiective distruse de calamităţi sunt în centrul investigaţiilor declanşate de procurori. Firme şi autorități sunt suspectate că au fraudat bani publici.
Fondul de rezervă al Guvernului este robinetul cu bani care se scurg spre Primarii, Consilii Județene sau alte instituții ale statului în funcție de interesul politic al celor ce controlează această resursă.
Sunt bani alocați ușor şi cheltuiți netransparent de autoritățile care ajung să atribuie lucrări de zeci de milioane de euro unor firme de casă. În urmă rămân lucrări neterminate şi uriașa dezamăgire a oamenilor sătui de corupție.
Septimius Parvu, reprezentant Expert Forum: ”Sume uriașe alocate pentru refacerea calamitaților s-au dus pe apa sâmbetei după ce decidenții au plătit unor firme lucrări neexecutate în valoare de opt milioane şi jumătate de lei în numai doi ani. Iar aceste sume aveau în multe situații culoare politică”.
Unul dintre cele mai mari dosare de abuz în funcție s-a scris la ABA Siret având actori din județul Neamț condus de Ionel Arsene. Acesta judecat în două dosare de corupție şi condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare. Un om din subordinea lui a fost detaşat la administraţia Bazinală Siret, iar sub conducerea lui două lucrări în albiile unor pâraie au fost atribuite direct unei firme din Bistriţa. Procurorii susţin însă ca directorul a ştiut că în şantier nu erau muncitorii firmei câştigătoare ci ai unei societăţi despre care presa a scris că e controlată de cumătrul lui Arsene, Gheorghe Vlasie. Acesta neagă însă şi susţine că e doar consilier juridic. Anchetatorii susţin astfel ca directorul Aba Siret, fost şef la achiziţii în consiliul judeţean Neamţ ştia că lucrarea a fost subcontractată ilegal.
Mihai Popescu, fost Director al ABA Siret: ”Cu Ionel Arsene am vrut să stăm de vorbă despre toate aceste suspiciuni legate de faptul că ar controla firmele care câştigă licitaţiile în Neamţ„.
Declaraţiile preşedintelui Consiliului Judeţean care neagă apropierea de Gheorghe Vlasie, dar şi demonstraţia că ei sunt parteneri într-o firmă din străinătate le vedeţi duminică, la România, te iubesc! când mergem şi într-o comună unde un primar e acuzat de abuz în serviciu după ce un milion de euro destinaţi reparării obiectivelor distruse de calamităţi au ajuns ilegal în conturile unei firme.
Iar într-o altă localitate, Curtea de Conturi a tot căutat un pod declarat calamitat, iar în final a scris că nu există.
Sute de milioane de euro din fondul de urgenţă al Guvernului îmbogăţesc politicieni şi firme, dar sărăcesc o Românie care aşteaptă să fie reconstruită după calamităţile lăsate de cei care au condus țara în ultimii 30 de ani.