România vs. Israel. Avem o reţea hidrologică de care ne batem joc, în timp ce israelienii obţin apă din piatră seacă

×
Codul embed a fost copiat

Hrană din piatră seacă, partea a II-a. Fiecare picătură de apă este valorificata în Israel. Noi avem o reţea hidrografică şi precipitaţii abundente de care ne batem joc.

Modul în care israelienii şi-au construit reţelele de irigaţii, dar şi cum îşi folosesc apa uzată sunt o lecţie despre cum poţi să scoţi profit maxim din ce ai.

La începutul fondării statului evreu, britanicii atrăgeau atenţia că aceste tărâmuri nu pot să hrănească şi să susţină viaţa a mai mult de 800 de mii de cetăţeni. Acum sunt peste 8 milioane şi jumătate de israelieni şi alte 3 milioane şi jumătate de palestinieni care, şi ei, în parte, depind de aceleaşi resurse.

Marea provocare a fost apă

Citește și
rti drumuri
România, te iubesc: EUROPA, AŞTEAPTĂ-NE: VENIM PE JOS! Emisiunea integrală din 15 noiembrie 2018

Israelul a reuşit să devină lider mondial de necontestat în managementul apei, foloseşte la maxim rezervele din pânza freatică destul de săracă, aduce apa din mare şi o desalinizează şi reciclează şi ultima picătură pentru a o folosi în agricultură.

Profesor Dani Kortzman, Volcany Center: "Apa naturală nu e suficientă, mai ales pentru agricultură. Şi mai ales din anii '80 şi '90 am dezvoltat foarte puternic modul nostru de-a reutiliza apa".

Apa uzată din Tel Aviv şi din alte 25 de oraşe ajunge în rezervoare, unde este tratată.

Întins pe 57 de mii de hectare, aproape de Tel Aviv, Shaf Dan este cel mai mare complex de tratare a apei din Orientul Mijlociu.

GAL SHOHAM, Compania naţională israeliană de apa: "Vorbim de 400 de mii de m cubi în fiecare zi. Toată această apă vine din toalete. Din toaleta mea şi din industrie. Ţineţi minte 50 la sută de la oameni şi 50 de procente din industrie. Întâi o adunăm pe toată şi este un pretratament. Se curate uleiul. Apoi apele vin pe aceste canale. Noi îl numim nămol primar. Nămolul se aşează si noi luăm toată apa către reactorul biologic. Reactoarele aduc oxigen pentru bacterii în aşa fel încât toată poluarea rămâne acolo. Tot acest proces durează 15 ore".

Nimic în Israel nu se pierde, totul este transformat în profit.

Fabrica de tratare a apei uzate este un muzeu deschis pentru copiii care învaţă să facă economie la apă şi să-şi protejeze mediul înconjurător. 

Toată ţara este alimentată cu apă, reţelele de irigaţii se întind pe sute de kilometri, fără pierderi, fără furturi, cu randament maxim.

În grădinile din deşert creşte salata tot timpul anului. Serele de legume împânzesc zonele deşertice, dar alături de acestea sunt plantaţii vaste de măslini.

Pentru a ajunge la un randament maxim şi a reuşi să scoată cele mai bune produse, agricultura din Israel se bazează pe tehnologie evoluată în zeci de ani de experienţă şi inovaţie de ultimă oră.

Naan Dan Jain este o companie pionier de irigaţii în Israel. Dezvoltată iniţial în kibbutul Naan, o veche comunitate agricolă evreiască, acum este o multinaţională în care este acţionară şi o companie din  India şi are sucursale în 100 de ţări, inclusiv în România.

Eliyahu Ram- director marketing, Naan Dan Jain: "Apa vine cu o viteză foarte mare, dar fiecare stropiitoare da aceiaşi cantitate de apă pentru că în interiorul conductelor sunt nişte labirinte, care taie din presiunea apei. Dacă ai mizerie, particule de sol ajung la capătul conductei. Acesta este un dispozitiv unic care atunci când vine apa cu presiune, tot ceea ce este mizerie este scos afară şi de aceeea de fiecare dată când începi irigaţia, se curata sistemul".

Naan Dan Jain a fost prima companie de irigaţii din lume cu certificare ISO, iar un procent important din profit se duce anual în cercetare.

Înainte de ajunge în piaţa internaţională, sistemele de aici sunt verificate şi încercate în culturile israeliene. Iar rezultatele sunt spectaculoase.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Exemplul Israelului, ţara care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume
Exemplul Israelului, ţara care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume

Hrană din piatră seacă, partea I. Avem resurse naturale şi terenuri agricole pe care nu ştim să le exploatăm. Mai bine de un miliard şi jumătate de euro cheltuiesc romanii pentru hrana de import.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent