România vs. Israel. Avem o reţea hidrologică de care ne batem joc, în timp ce israelienii obţin apă din piatră seacă
Hrană din piatră seacă, partea a II-a. Fiecare picătură de apă este valorificata în Israel. Noi avem o reţea hidrografică şi precipitaţii abundente de care ne batem joc.
Modul în care israelienii şi-au construit reţelele de irigaţii, dar şi cum îşi folosesc apa uzată sunt o lecţie despre cum poţi să scoţi profit maxim din ce ai.
La începutul fondării statului evreu, britanicii atrăgeau atenţia că aceste tărâmuri nu pot să hrănească şi să susţină viaţa a mai mult de 800 de mii de cetăţeni. Acum sunt peste 8 milioane şi jumătate de israelieni şi alte 3 milioane şi jumătate de palestinieni care, şi ei, în parte, depind de aceleaşi resurse.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marea provocare a fost apă
Israelul a reuşit să devină lider mondial de necontestat în managementul apei, foloseşte la maxim rezervele din pânza freatică destul de săracă, aduce apa din mare şi o desalinizează şi reciclează şi ultima picătură pentru a o folosi în agricultură.
Profesor Dani Kortzman, Volcany Center: "Apa naturală nu e suficientă, mai ales pentru agricultură. Şi mai ales din anii '80 şi '90 am dezvoltat foarte puternic modul nostru de-a reutiliza apa".
Apa uzată din Tel Aviv şi din alte 25 de oraşe ajunge în rezervoare, unde este tratată.
Întins pe 57 de mii de hectare, aproape de Tel Aviv, Shaf Dan este cel mai mare complex de tratare a apei din Orientul Mijlociu.
GAL SHOHAM, Compania naţională israeliană de apa: "Vorbim de 400 de mii de m cubi în fiecare zi. Toată această apă vine din toalete. Din toaleta mea şi din industrie. Ţineţi minte 50 la sută de la oameni şi 50 de procente din industrie. Întâi o adunăm pe toată şi este un pretratament. Se curate uleiul. Apoi apele vin pe aceste canale. Noi îl numim nămol primar. Nămolul se aşează si noi luăm toată apa către reactorul biologic. Reactoarele aduc oxigen pentru bacterii în aşa fel încât toată poluarea rămâne acolo. Tot acest proces durează 15 ore".
Nimic în Israel nu se pierde, totul este transformat în profit.
Fabrica de tratare a apei uzate este un muzeu deschis pentru copiii care învaţă să facă economie la apă şi să-şi protejeze mediul înconjurător.
Toată ţara este alimentată cu apă, reţelele de irigaţii se întind pe sute de kilometri, fără pierderi, fără furturi, cu randament maxim.
În grădinile din deşert creşte salata tot timpul anului. Serele de legume împânzesc zonele deşertice, dar alături de acestea sunt plantaţii vaste de măslini.
Pentru a ajunge la un randament maxim şi a reuşi să scoată cele mai bune produse, agricultura din Israel se bazează pe tehnologie evoluată în zeci de ani de experienţă şi inovaţie de ultimă oră.
Naan Dan Jain este o companie pionier de irigaţii în Israel. Dezvoltată iniţial în kibbutul Naan, o veche comunitate agricolă evreiască, acum este o multinaţională în care este acţionară şi o companie din India şi are sucursale în 100 de ţări, inclusiv în România.
Eliyahu Ram- director marketing, Naan Dan Jain: "Apa vine cu o viteză foarte mare, dar fiecare stropiitoare da aceiaşi cantitate de apă pentru că în interiorul conductelor sunt nişte labirinte, care taie din presiunea apei. Dacă ai mizerie, particule de sol ajung la capătul conductei. Acesta este un dispozitiv unic care atunci când vine apa cu presiune, tot ceea ce este mizerie este scos afară şi de aceeea de fiecare dată când începi irigaţia, se curata sistemul".
Naan Dan Jain a fost prima companie de irigaţii din lume cu certificare ISO, iar un procent important din profit se duce anual în cercetare.
Înainte de ajunge în piaţa internaţională, sistemele de aici sunt verificate şi încercate în culturile israeliene. Iar rezultatele sunt spectaculoase.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, israel, agricultura, alimente, investitii, legume, fructe, ferme, sere,
Dată publicare:
07-10-2018 18:54