Efectele schimbării climei se văd dramatic și în România. Infernul din Grecia ar trebui să fie o lecție
Începe un nou sezon ”România, te iubesc!”. Se încheie o vară în care planeta ne-a dat un semnal dur: a fost oficial măsurată drept cea mai călduroasă perioadă înregistrată pe continentul nostru.
Incendii de vegetație, inundații, temperaturi greu de suportat, catastrofe produse în Europa, foarte aproape de noi. Sunt fenomene documentate în recentul raport ONU de sute de savanți și experți.
Efectele schimbării climei se văd dramatic și în țara noastră, și vor continua să se amplifice câtă vreme autoritățile nu reușesc să intervină.
Pe urmele incendiilor violente din Grecia, dar și ale ineficienței administrației române, Paul Angelescu și Mihai Bucșă au documentat clima în zodia codului roșu, pentru emisiunea „România, te iubesc!”.
Planeta arde. Din taigaua Siberiană până în pădurea Californiană. Dacă pădurile sunt plămânii planetei, aşa arata cancerul.
Anul acesta, anticiclonul Lucifer a adus temperaturi record în Europa: 48,8 grade. Iar peste Ocean, la poalele munţilor canadieni, a fost doborât alt record: 49,6 grade. Focurile s-au dezlănţuit şi în zona mediterană, inclusiv în oraşe.
Între timp, în emisfera sudică, localnicii din Madagascar indură, potrivit Naţiunilor Unite, prima foamete din istorie provocată de schimbările climatice. Unde n-au fost secete, incendii sau canicule, comunităţi întregi, din Germania sau Turcia, au fost devastate de ape.
Bogdan Antonescu – cercetător ştiinţific schimbări climatice: „E un preview…cum o să fie în viitor. La asta mă gândesc, vara asta e un exemplu foarte bun. chiar mă gândeam că nu văd cum cineva poate să nege existenta schimbărilor climatice, numai uitându-ne la vara asta.”
De cele mai multe ori, în spatele incendiilor stau neglijența omului sau nişte mâini criminale. Însă amploarea lor şi violența cu care s-au extins sunt amplificate de schimbările climatice care au creat un mediu propice pentru răspândirea focului. Aceasta a fost numitorul comun în 2021.
Bogdan Antonescu – cercetător ştiinţific schimbări climatice: „Schimbările climatice oferă doar condiţiile favorabile pentru propagarea incendiilor de vegetaţie. Faptul că ai avut o perioadă cu secetă, temperaturi foarte ridicate, atunci vegetaţia e mai uscată. Vântul cu viteze relativ mari, ai acolo o regiune în care dacă se declanşează un foc, dacă apare din cauze naturale, sau dacă e pus de cineva, condiţiile climatice creează perspectivele pentru astfel de incendii.”
În august, Grecia, o a doua casă pentru milioane de români pe timpul verii, a fost devastată de incendii.
Stăm pe un butoi de pulbere, a anunţat premierul grec după mai bine de o săptămână cu temperaturi de peste 40 de grade. Şi inevitabilul s-a produs. Pădurile au început să ardă. Sute de focare în acelaşi timp, uneori la distanţe de sute de kilometri unele de altele, multe în zone greu accesibile.
Nevoiţi să intervină pe mai multe fronturi în acelaşi timp, pompierii eleni n-au mai făcut faţă.
Plecăm spre Grecia în a 4-a zi de incendii. Norii de fum se văd din avion. Acoperă insula Evia şi capitala Atena.
În Atena, populaţia este sfătuită să rămână în case. Aerul este greu respirabil şi ninge cu funingine care acoperă totul. Noaptea, cerul devine sângeriu. Ard dealurile, iar flăcările luminează norii de fum.
Paul Angelescu, corespondent PROTV: „Sunetul flăcărilor este de-a dreptul terifiant, eu până acum, n-am mai experimentat aşa ceva, de atât de aproape. La fel şi căldura degajată. Iar fumul de-a dreptul înecăcios transformă totul într-un infern.”
Suntem la marginea localităţii Varibobi. Flăcările se apropie de case.
Paul Angelescu: „Şi tot acest incendiu trebuie ţinut sub control de o echipă formată din doar doi pompieri. Cel care manevrează furtunul şi colegul său, care trebui să stea la maşină. Sunt doar doi pentru că focul arde de 4 zile şi ce vedeţi aici se întinde pe o distanţă de 20 de kilometri în nordul Atenei.”
Cei doi pompieri duc o luptă inegală şi nedreaptă cu flăcările. Udă vegetaţia din dreapta drumului în speranţa că aşa pot opri înaintarea focului.
”Uitaţi-vă ce urmează să vină. E iadul!” spun aceștia.
Aici e problemă cu sursele de apă. Trebuie să facă zeci sute de drumuri în fiecare noapte. Acum încearcă să mute maşina puţin mai sus.
Câteva minute mai târziu, rămân fără apă şi pleacă să realimenteze. Între timp, vântul îşi schimbă direcţia, iar focul înconjoară drumul din toate părţile.
Mergem pe altă stradă, unde pompierii tocmai au dat ordinul de evacuare.
Toată lumea fuge din calea flăcărilor. „Uite ce-i acolo, un coş de fum, în spatele copacilor sunt casele, în spatele caselor, flăcările”, remarcă corespondentul PROTV.
Oamenii simpli au răspuns apelului Crucii Roșii
Doi ciobani se luptă să-şi salveze animalele. Acestea se sperie din cauza agitaţiei şi o iau fix spre flăcări. Focul se apropie rapid, din mai multe direcţii.
Paul Angelescu: „Ne mutăm în localitatea vecină, Tracomakedones. Aici ordinul de evacuare a fost dat din timpul zilei. Mii de case sunt părăsite. Într-o curte, la lumina lanternei, un localnic stropeşte copacii cu furtunul în speranţa că nu vor lua foc când se apropie vâlvătaia.
Aici atmosfera este foarte apăsătoare, mii de oameni au fost evacuaţi, curentul electric a fost tăiat, iar cei care au rămas aşteaptă acum pe întuneric, în tăcere, cel mai probabil aşteaptă să vadă în ce direcţie o să bată vântul în această noapte, dacă va împinge sau nu incendiul către casele din spatele meu.”
„Am primit ordin de evacuare la 7 seara. Soția și copii au plecat, într-un loc sigur. Eu am rămas să văd dacă pot face ceva să protejez cartierul. Nu prea cred... dar cine știe” spune bărbatul care a rămas pe poziții.
Ne întoarcem pe autostrada de centură a Atenei. Circulaţia e oprită pe zeci de kilometri. Poliţia, jandarmeria şi armata au blocat accesul către zonele periculoase. Mobilizarea oamenilor de rând este exemplară. Încearcă să nu lase pe nimeni în urmă. Om sau animal.
Paul Angelescu: „Suntem în mijlocul nopţii, sunt mobilizaţi în continuare, să dea o mână de ajutor. vin, aduc apă plată, mâncare şi medicamente pentru pompieri, dar şi pentru cei care au fost evacuaţi din case, din cauza incendiului de pe deal din spatele meu.”
Voluntar Crucea Roşie: „Arde de trei zile. A început marți și continuă să se răspândească în regiunea Attica.”
Aceasta este una dintre cele mai mari păduri de lângă Atena. Arde peste tot. Majoritatea voluntarilor sunt civili. Au răspuns apelului Crucii Roșii și ajută cu ce pot.
Tot ce aţi văzut până acum s-a întâmplat în trei puncte de pe hartă. Însă focarul din nordul Atenei a fost mult mai mare.
Suprafaţa afectată se vede cel mai bine din satelit. Culoarea gri este de la cenuşa lăsată în urmă de flăcări.
Sursa: Pro TV
Etichete: incalzire globala, incendiu grecia, Romania te iubesc,
Dată publicare:
12-09-2021 19:06