Incendiile continuă să mistuie Grecia. ”Nu ştim ce ne va aduce ziua de mâine. Suntem cu toţii disperaţi”
Grecia, lovită de cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani, dă piept cu noi incendii de vegetație.
La nord-vest de Atena, un oraș a fost evacuat ieri. În timp ce pe insula Evia flăcările s-au aprins din nou.
Cu focul luptă de mai bine de trei zile și pompierii români trimiși acolo săptămâna trecută.
După ce au mistuit pădurile de pini din nord-vestul Atenei, flăcările s-au aprins în zona oraşului Vilia. Pentru că se apropiau de casele oamenilor, la ora 13:00, autorităţile locale au dat ordinul de evacuare. Imediat, 50 de pompieri au fost trimişi în zona respectivă cu 20 de maşini de stingere şi şase elicoptere, notează presa locală.
Turiștii români aflați în zona insulei Evia și a provinciei Attica au primit mai multe alerte pe telefoanele mobile. Sunt avertizați să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare și să nu intre în zonele împădurite.
Mariana Ioniţă, Asociaţia Culturală Româno - Elenă Armonia: "În momentul de faţă, Grecia îşi duce crucea. Este o mare şi interminabilă tragedie. Incendiile izbucnesc de unde nu te aştepţi şi când nu te aştepţi. Acum focul se îndreaptă spre un alt sat, nu ştiu ce ne va aduce ziua de mâine. Suntem cu toţii disperaţi, epuizaţi şi depăşiţi de situaţie."
Alături de militarii greci, luptă și pompierii noștri. Sunt 142 de oameni pe teren de dimineața până seara, în schimburi de cate șase ore.
Csilik Alexandru, comandantul român al misiunii din Grecia: "În acest moment, incendiul se manifestă pe sute de hectare. Acționăm împreună cu pompierii eleni pentru localizarea acestuia. Am localizat anumite focare în pădure, respectiv, am stins inclusiv și câteva locuințe, care au fost cuprinse de flacări".
Militarii români acționează la 40 de kilometri nord-vest de Atena, într-o zonă muntoasă și greu accesibilă. Și vegetația este diferită. În zonă cresc plante rășinoase, de tip mediteranean, care se aprind rapid și ard violent. În plus, vântul puternic și valul excesiv de căldură alimentează flacările.
Și sudul insulei Evia, a doua ca mărime din Grecia, este mistuit de noi incendii, după ce, luna aceasta, nordul a fost pârjolit mai bine de zece zile de flacări.
Până acum, mii de greci au fost forțați să fugă din calea flacărilor care au șters de pe fața pământului păduri întregi și culturi agricole.