In Vaslui, inspectoratul scolar i-a pus pe elevi in "silenzio stampa". Scoala de 30 de miliarde care nu e gata din 2007

×
Codul embed a fost copiat

FASTACEALA ROMANEASCA. Fastaci, un sat din Vaslui, e o oglinda a felului in care nu merg lucrurile. Acum cativa ani, acolo era o scoala in care invatau peste 100 de copii. Intr-o buna zi s-a hotarat reconsolidarea scolii. Atunci a inceput cosmarul.

"De pe scarile scolii din Fastaci domnilor de la Bucuresti va salutam. Uitati ce scoala avem! Vai de capul ei!" Era toamana lui 2007. Pe scarile unei ruine, care servea drept scoala in satul vasluian Fastaci i-am gasit pe Stefan si Nicusor. Trecuse mai bine de un an de cand scoala lor fusese daramata pentru reconsolidare. Totul arata ca dupa bombardament: din acoperis mai era doar o bucata, maldare de moloz prin toata curtea si pereti care stateau sa cada. In aceste conditii invatau mai bine de 70 de copii in doua schimburi.

In curtea scolii, cativa muncitori erau mai mult decat relaxati.Spuneau chiar ca lucrarile merg bine. O firma de constructii fusese angajata in 2006 sa repare scoala. 14 miliarde lei vechi, mai bine de 400 de mii de euro la acea vreme erau deja cheltuite pe ruinele din Fastaci. Primarul era bolnav iar viceprimarul Vasile Aporcaritei preluase puterea in sat si vorbea despre miliardele cheltuite pe nimic.

Constructorul spunea cu mana pe inima ca este in grafic si lucrarea e sub control. Pentru oamenii locului, lucrurile erau clare: lucrarile erau facute de o firma fantoma.

Au trecut 8 ani si echipa “Romania, te iubesc!” s-a intors in Fastaci pe14 septembrie 2015, ziua in care s-a deschis noul an scolar. In curtea scolii un domn se zoreste sa separe nisipul bun de cel rau. Un tanar se afunda cu o cazma intr-o groapa, iar alutul mangaie peretele scolii cu o drisca.

Citește și
oara de scoala in Vaslui
O zi de curs intr-o scoala de tara din Vaslui. Ce s-a intamplat cu profesoara de engleza care avea probleme cu alfabetul
Scandal la Euro 2024. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut eroul turcilor în meciul cu Austria

Dupa aproape 10 ani, scoala este inca in lucru. Cu greu, iarna trecuta i s-a pus acoperis. Marele castig e ca nu mai ploua in ea, asa cum ani la rand s-a intamplat. De cum pasesti in acest loc ai acelasi sentiment ca aici s-a petrecut o nenorocire. Dovada stau maldarele de pamant si scheletul unei constructii atarnat de deal. In santier sunt 5 muncitori. Si ei pe picior de plecare pentru ca de luni de zile nu si-au primit banii.

In 2007, la inceputul iernii mneam intors la pustii din Fastaci. Pe santier de saptamani bune nu mai era picior de muncitor. In clasa temperatura era la limita inghetului. Indiferenta oamenilor din sat, fastaceala autoritatilor dar mai ales conditiile mizere in care erau nevoiti sa invete i-au determinat pe copii sa se organizeze si sa isi faca povestea auzita.

Cu problemele trecute pe hartie, Stefan si Nicusor au pornit spre Bucuresti. I-am dus pe pusti in Parlament, la seful deputatilor din acea vreme. Si demersul copiilor nu a fost in pustiu. Pe 22 decembrie 2007, ulita din fata scolii s-a transformat in parcare oficiala. Mai marii tarii au poposit la Fastaci.

"Am gasit o solutie si la buget, am dat inca o data bani, o sa se apuce sa faca scoala din banii astia, sper sa se faca bine”, spunea atunci Bogdan Olteanu, presedintele camerei. “Cand s-or prinde hotii se recupereaza banii dar nu asteapta copii."

Luati la intrebari, edilii locali au gasit repede explicatii pentru modul in s-au risipit banii. "La constructii aicea ne-am impotmolit, nu ne pricepem. Cat ne-am priceput, am facut”, spune primarul de atunci, Vasile Banu. Alte 14,5 miliarde de lei vechi au fost destinate pentru scoala de la Fastaci in bugetul anului 2008. Urma ca in primavara sa se organizeze o noua licitatie, sa fie angajata o alta firma si scoala sa fie terminata in vara lui 2008.

15 septembrie 2008. Ne-am intors la Fastaci. In fata scolii, agitatie mare. Poarta scolii era zavorata. Viceprimarul Aporcaritei devenise intre timp primar. Dar lucrarile au fost continuate de aceeasi firma de constructii in acelasi ritm. Peretii erau acoperiti cu un strat de ciment. Pe copii i-am gasit in curtea ocolului silvic din sat. Asistau la infaptuirea unei minuni. Ocolul era transformat in scoala.

Neregulile au fost reclamate la acea vreme de primarul Aporcaritei la Politie si o expertiza a aratat ca din cele 14 miliarde de lei cheltuite doar 5 se regaseau in scoala. Patronul firmei de constructii, fonduri europene, Dacian Ciolos, absorbtie, UE, Banca Mondiala, pierderi, buget, avea insa alta varianta: el spunea ca Aporcaritei l-a pus sa-i cumpere lemnul, indiferent de calitate.

Lucrarile erau suspendate in toamna lui 2008 din lipsa de fonduri. Banii promisi in iarna de mai marii tarii s-au pierdut pe traseu pentru ca scoala nu avea contabil care sa se ocupe de problema. In toamna lui 2008, de voie de nevoie, unul dintre profesori a fost ridicat la rang de contabil pentru a da de urma banilor. In final, acestia s-au intors la buget.

In 2010 primarul si constructorul s-au dat in judecata. Iar lucrurile s-au blocat in instanta. Si peste peretii scolii, ani la rand a batut ploaia. Singurul care a reusit sa evadeze din toata aceasta poveste a fost Stefan. In primavara lui 2008, conditiile in care traia si invata au impresionat o tara intreaga si a castigat premiul concursului "Dansez pentru tine". Iar in toamna lui 2008 pornea catre un liceu din Bucresti si isi lua ramas bun de la ruinele scolii din Fastaci.

Stefan a crescut. E barbat in toata firea. Se uita neputincios la peretii neterminati. ”Nu s-a dat deloc inainte. Nu pot sa imi explic. Sunt pe undeva niste indivizi care nu vor sa avanseze cu nimic. Mi se pare iesit din comun. Adica nu pot sa imi explic”..

Vine rar prin sat. Lucreaza in capitala si e pe cale sa isi intemeieze o familie. Din clasa lui putini sunt cei care au reusit sa plece din acest loc. Majoritatea sunt someri sau traiesc din ajutoare sociale. Iar Nicusor e plecat de ani buni in Spania.

In scoala geamurile au fost puse cu mult inainte de acoperis si ani la rand ploaia a batut peste ele. Sacii de la ciment au fost pus deasupra claselor pe post de izolatie. Cu toate ca aici se lucreaza de un deceniu, totul pare ca este facut in graba si cu materiale refolosite. In 2015, deschiderea noul an scolar se face tot in curtea ocolului silvic. Gatita de sarbatoare, o doamna inspector face promisiuni.
“Pot sa spun ca am certitudinea ca intr-o luna, maxim doua, veti invata si voi intr-o scoala noua. Avand in vedere ca avem aceasta certitudine pot sa va spun multa sanatate”.

Ce nu stie doamna este faptul ca ani la rand copii au tot auzit acest lucru: ca vor invata intr-o scoala noua. Pana atunci, tot incaperile inguste din Ocolul silvic vor servi drept sali de clasa.

In total sunt 72 de copii. In fata lor Stefan e prezentat ca un erou pentru ca a reusit sa se desprinda de acest loc....

Cu inspectoarea si cu actulul primar am pornit intr-un tur al scolii. Chiar daca in fata copiilor promitea ca intr-o luna maxim 2 vor invata in scoala noua, stadiul lucrarilor pare ca ii mai taie din elan. Acum vorbeste de 2-3 luni.

150 de copii ar trebui sa invete aici. Multi dintre ei sunt imprastiati acum prin scolile din comunele din vecinatate. Actualul primar, Hristache Sima a facut pace cu firma de constructii, aceeasi firma condusa de Constantin Puscasu, si l-a convins sa se intoarca la treaba. Multa vreme spune ca s-a lupta cu opozitia din sat, condusa de fostul primar Aporcaritei, care nu dorea reluarea lucrarilor in scoala.

La fastaci calculele inca se fac in lei vechi. Pana acum, in pereti s-au investit 25 de miliarde de lei vechi, mai bine de 7 sute de mii de euro. Si se vor mai cheltui.

“Noroc ca am devenit majoritar in consiliul local si pot rezolva probleme”, spune Hristache Sima, “ca altfel o gaseati tot asa. Pentru ca ei orice s-ar face sunt impotriva”. Promite ca va veni la lucru o echipa de 20 de oameni. Si a semnat ordin de plata pentru inca 8,3 miliarde lei vechi.

Mai pe seara, in santier a aparut si constructorul, care spune ca e in grafic. Graficul arata ca din toamna lui 2008, aici trebuia sa fie o scoala. Pentru Puscasu, fostul edil, Aporcaritei e principalul vinovat. “N n-am vrut dau spaga. M-a amenintat de fata cu toata lumea sa ii dau cota. Si sa iau lemnul de la firmele lui la toate scolile.”

Bani multi, materiale furate si deteriorate, si ani intregi in care copii au fost chinuiti. Toate s-au pierdut fara urma la Fastaci si nicio autoritate a statului n-a fost in stare sa dezmeticeasca lucrurile. A doua zi, m-am intors la scoala in cautarea zecilor de muncitori pe care primarul si constructorul i-au anuntat ca vin la lucru. Nu au ajuns,

Fastaciul va intra cu siguranta in folclorul romanilor. Aici autoritatile s-au fastacit si n-au facut nimic. Spre exemplu, manastirea Putna. A fost construita in 3 ani acum jumatate de secol. Manastirea Curtea de Arges. Tot 3 ani. Casa Poporului, 5 ani. Aici de aproape 10 se tot chinuie sa reconstruiasca o scoala. Nu s-o construiasca de noua.

In fata ocolului Silvic, copiii canta. Asta este singura schimbare din sat. S-a infiintat o fanfara cu fosti si actuali elevi ai scolii. Din pacate, multi dintre ei, dupa terminarea scolii din ocolol silvic n-am reusit sa plece mai departe. Raman condamnati sa traiasca in acest sat uitat de lume, fara niciun viitor. Am incercat a doua zi sa mai discutam cu elevii in clase dar inspectorul general al Vasluiului Gabriela Placinta ne-a interzis accesul.

In cele din urma, am fost primiti dar copiilor si profesorilor li s-a interzis sa mai vorbeasca. “Taci!” le-a strigat directoarea elevilor. Si aceasta este situatia in multe scoli din romania. Din incompetenta si nepasarea adultilor sufera copiii. La Fastaci se stie cine sunt vinovati: contructorul, fostii primari si directori ai scolii, inspectori de la judet. N-au reusit in toti acesti ani sa se aseze la o masa, sa renunte la orgolii, sa isi faca treaba si sa le ofere copiilor un dram de civilizatie.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Citește și...
O scoala din Romania in 2015: ore tinute de preot in casa unui satean. “N-au fost in stare 3 profesori sa-l invete sa numere pana la 10”
O scoala din Romania in 2015: ore tinute de preot in casa unui satean. “N-au fost in stare 3 profesori sa-l invete sa numere pana la 10”

Aproape 40% dintre elevii care termina ciclul gimnazial sunt semi-analfabeti, arata evaluarile facute in ultimii ani. Realitatea din teren este insa mult mai dura.
 

O zi de curs intr-o scoala de tara din Vaslui. Ce s-a intamplat cu profesoara de engleza care avea probleme cu alfabetul
O zi de curs intr-o scoala de tara din Vaslui. Ce s-a intamplat cu profesoara de engleza care avea probleme cu alfabetul

Nu este un secret pentru nimeni ca invatamantul romanesc e la pamant. Asa-zisele reforme din ultimii 25 de ani nu au adus echilibru si normalitate, ci haos.
 

Romania, te iubesc! Povestea uluitoare a scolii din Fastaci
Romania, te iubesc! Povestea uluitoare a scolii din Fastaci

In toamna lui 2007, in campania "Tu stii ce mai face copilul tau?", Stirile ProTV aduceau in atentie modul in care autoritatile locale, centrale si firmele de constructii au reusit sa cheltuiasca miliarde de lei degeaba.

Recomandări
„Generația de suflet” ne-a făcut mândri la EURO 2024. Imagini memorabile care vor rămâne în istorie. GALERIE FOTO
„Generația de suflet” ne-a făcut mândri la EURO 2024. Imagini memorabile care vor rămâne în istorie. GALERIE FOTO

O țară întreagă a fost alături de „Generația de suflet”, care ne-a făcut mândri la EURO 2024.

Rezultatele la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. Vezi ce note s-au luat la Capacitate
Rezultatele la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. Vezi ce note s-au luat la Capacitate

Astăzi, 3 iulie 2024, este ziua mult așteptată de peste 160.000 de elevi și părinții lor, când se afișează rezultatele Evaluării Naționale 2024.

România, în vizorul Moscovei. Rușii și aliații lor de la Chișinău, discuții despre
România, în vizorul Moscovei. Rușii și aliații lor de la Chișinău, discuții despre "anexarea" Moldovei de către țara noastră

Oficialii ruși și oamenii lor de încredere din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Moscova, la o conferință organizată de un institut care este bănuit de legături cu FSB.