O zi de curs intr-o scoala de tara din Vaslui. Ce s-a intamplat cu profesoara de engleza care avea probleme cu alfabetul

×
Codul embed a fost copiat

Nu este un secret pentru nimeni ca invatamantul romanesc e la pamant. Asa-zisele reforme din ultimii 25 de ani nu au adus echilibru si normalitate, ci haos.
 

In prezent, suntem pe locul trei in Europa si pe primul din estul continentului in ceea ce priveste abandonul scolar. Avem peste 300 de mii de analfabeti. Tot statisticile indica saracia ca principala cauza. Aceeasi saracie reprezinta insa acoperirea perfecta pentru incompetenta celor responsabili de binele scolii in Romania. Le este la indemana sa se ascunda in spatele ei, si greu sa vada in profunzimea fenomenului. Stirile Pro TV, intr-un demers jurnalistic intins pe multe saptamani, au cautat adevarul.

In campania "Fara carte, Fara viitor", am mers in judetul Vaslui - cea mai saraca zona a Europei, la radacina situatiei. Iar scoala din satul Hreasca ilustreaza perfect rateurile date de autoritati de la Revolutie incoace.

In Hreasca, toti copii au abandonat scoala pana in clasa a VIII-a. Asa arata realitatea in zonele rurale ale Romaniei. Cei mai multi adolescenti au grija de fratii mai mici sau de gospodarie. Trebuie sa se faca utili. Aceasta fetita care ar fi trebuit sa fie la scoala si-a luat indatoririle de mama...in serios. Statistica ,culeasa ca folclorul din gura in gura pentru ca nimeni nu s-a deranjat sa tina evidenta, arata ca in Hreasca, in ultimi cinci ani, doar un elev a ajuns la liceu. L-a abandonat insa si a plecat la munca in strainatate. In plus, nimeni nu isi aduce aminte ca cineva sa fi ajuns macar sa se intereseze de o facultate.

Pe cei care inca "pierd timpul" adica cei care inca merg la scoala din sat i-am gasit in pauza. Se jucau pe gardul de sarma ghimpata sub ... absenta supraveghere a cadrelor didactice. Cei de clasa intai spun ca au invatat “cuvantul che”, si dau ca exemplu “chenar”. Penar, adica, explica un baietel.

Citește și
cover Romania, te iubesc
Povestea lui Costica Anton, analfabetul: "Din generatie in generatie ramane prostimea!"
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Ca sa lamurim legatura dintre "chenar" si "penar" si sa aflam ce lectie s-a predat astazi am apelat la ajutorul invatatorului. Dupa ce a rasfoit, la randul sau, cartea, dascalul Paul Filimon a gasit in sfarsit lectia "la zi". I-a pus pe copii la treaba. Sunt elevi din clasele 1-4, adunati toti intr-o sala. Cei din clasa a patra s-au apucat de matematica, iar cei mai mici sa scrie dupa dictare. Izolata, parca, o fetita, tunsa baieteste, din ultima banca e singura care sta. Privirea sa tradeaza neputinta, dar si teama.

Intelegem de ce dupa o discutie cu invatatorul. Fetita nu scrie, la 10 ani, dar e obligatoriu sa vina la scoala. Se simte prost fiindca nu stie sa scrie iar invatatorul spune ca “nu o ajuta psihicul” si uita imediat literele. A pus-o in ultima banca, fiindca e galagioasa, spune el.

Cheia pe care nimeni nu s-a deranjat sa o caute se afla in trecutul Lilianei. Asistentul social care-i stie cazul spune ca agitatia, starea de neliniste sunt urmari ale unor operatii tarzii de hernie. Cu putin ajutor, fetita invata imediat o litera. Invatatorul recunoaste totusi ca ar lucra cu ea, daca ar fi fiica lui.

Liliana are, deci, ghinion: nu este fiica invatatorului. Poate i-ar fi mostenit norocul de a proveni dintr-o familie cu stare. Paul Filimon este fiul secretarului primariei comunei Coroiesti din care face parte satul Hreasca. A facut o facultate particulara de Educatie fizica la fara frecventa, insa si-a luat examenele de invatator calificat. Este casatorit cu o profesoara si are un copil de gradinita.

Gabriela Placinta, de la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, spune ca “in toamna anului 2014 am instituit acolo o inspectie si eu personal l-am vazut pe acest invatator si am avut cam aceeasi constatare in sensul ca am identificat un copil un baietel care nu stia sa citeasca aproape deloc”.

Asadar, situatia invatatorului e bine cunoscuta. Cu toate acestea dupa difuzarea reportajului in cadrul campaniei Stirle PROTV "fara carte, fara viitor" Paul Filimon a continuat sa o ignore pe Loliana. A lasat-o repetenta iar in septembrie s-a intors la catedra la scoala din Hreasca.... ca doar e cadru calificat. A obtinut o nota peste 5, asa ca poate ocupa un post in mediul rural, unde e deficit de cadre didactice.

In ultimii ani am tot fost deficitari: la strategii care sa atraga dascalii la tara, la legi care sa-i incurajeze sa se puna in slujba elevilor. Salariile lor sunt rusinoase si din cauza asta multi au luat calea pribegiei. Povestea Lilianei s-ar fi scris altfel, daca invatatorul ei i-ar fi dat macar cateva minute dintr-o ora. Are nevoie de atentie si de incurajari, iar asta se vede in felul in care se transforma chipul ei dupa ce, prima data, cineva a incurajat-o sa scrie. In prezent, Liliana, continua sa mearga la scoala in cealalta clasa unde invata dupa o programa adaptata. Sa speram ca de acesta data a avut noroc si nu va mai fi tratata ca si pana acum. In caz contrar Liliana va fi doar unul dintre cei peste 300 de mii de analfabeti din Romania.

Tot la scoala din Hreasca, in anul scolar 2014-2015 Diana Patriche preda engleza pentru elevii din clasele 1-4. Are si ore de romana la alta scoala. Gesturile copiilor tradeaza ceea ce se petrece in timpul orelor in care ar trebui sa invete limba lui Shakespeare. Sunt cu manualul de romana pe banca. Iar cand incepe lectia...intelegem de ce.

Copii raspund la “Good morning children” cu “Hello kitty”. Nu stiu alfabetul – care, de altfel, ii creaza reale probleme si profesoarei lor. Dincolo de ridicolul situatiei, tanara care pretinde ca este profesor de engleza primeste un salariu lunar pentru ceea ce...iata, nu stie sa faca. Are diplome, a trecut examenele iar in prezent legea nu permite inlaturarea ei de la catedra.

In loc sa fie un semnal de alrma pentru sefii de la judet, dupa prezentarea reportajului in campania "Fara carte, fara viitor" Diana Patriche a obtinut un post si mai bun. A reusit sa primeasca catedra de limba engleza pentru clasele 5-8 din comuna Coroiesti. Cu norma intreaga. Practic, nu mai este nevoita sa faca naveta la Hreasca sa le predea tancilor din clasele mici . Doar directoarea scolii comunale si-a pierdut functia de conducere.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
El e Petronel, unul dintre miile de elevi, fortati de parinti sa renunte la scoala, ca sa munceasca
El e Petronel, unul dintre miile de elevi, fortati de parinti sa renunte la scoala, ca sa munceasca

Numai in judetul Vaslui, anul acesta, 785 de elevi au abandonat scoala. 405 dintre ei erau in ciclul gimnazial. Romania este prima in topul european al analfabetilor: 6% dintre romani nu stiu carte, fata de 2% in Bulgaria si 1% in Ungaria.

Povestea lui Costica Anton, analfabetul:
Povestea lui Costica Anton, analfabetul: "Din generatie in generatie ramane prostimea!"

Este cetatean roman, are 45 de ani si toata viata a pastrat cu grija un mare secret. Costica Anton din satul Zorleni, judetul Vaslui traieste in Romania secolului 21, dar este la fel de inapoiat ca un om din epoca de piatra.

Romania Te Iubesc: La Fastaci se fura viitorul
Romania Te Iubesc: La Fastaci se fura viitorul

In Romania exista locuri in care banii dispar peste noapte cu acte in regula. Unii ii spun investitie, altii frauda. Depinde de unghiul din care privesti.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.