Cum arata o lectie de educatie sexuala in cele 2000 de scoli care au acceptat materia optionala
EDUCATIE SEXUALA, partea 3. Educatie sexuala se face deja la scoala: Din cele 19 mii de scoli ale tarii, peste 2000 au acceptat sa propuna parintilor aceasta materie optionala.
Insa cum cei mai multi parinti nu stiu ce inseamna educatia sexuala, o confunda adeseori cu educatia pentru sex. De teama sa nu trezeasca prea devreme curiozitati, parintii refuza sa-si lase copiii la ore.
Este obligatia noastra sa schimbam aceasta situatie, pentru sanatatea emotionala a copiilor nostri, si pana la urma a natiunii noastre.
La Diana, vin sa faca terapie fete de 11 ani, cu debut de anorexie, cu depresie, cu tentative de sinucidere… din dragoste.
„Iar adolescentii din Romania sa stiti ca nu vin la psiholog sa intrebe despre tehnici si mai sofisticate de a face sex! Ci vin sa intrebe despre emotii, despre tristete, despre dezamagire, despre a fi parasite, despre cum imi dau seama daca ma iubeste sau nu - acestea sunt curiozitatile lor.”
Fiindca nimeni dintre adulti nu-I tine de vorba pe aceasta tema - inainte ca sa li se intample ceva "rusinos".
Ne intoarcem la scoala private, in clasa a 5-a. Educatia sexuala inceputa la gradinita cu baita bebelusilor, nu mai e motiv de chicoteala. Discutia continua cu detalii despre schimbarile fizice si emotionale ale varstei.
Medicul secondat de psiholog le explica pe sleau ce sunt hormonii si ce fac ei, in aceasta etapa a vietii.
Copiii afla ca iubirea nu trebuie sa se bazeze doar pe fluturi in stomac, ci pe prietenie. Sunt invatati sa-si inteleaga sentimentele, si sa vorbeasca despre ele.
Afla ca fiecare om e unic si frumos, si ca nu trebuie sa arate ca actorii din filme.
Sunt explicatii de bun simt, care ii ajuta sa se inteleaga pe sine. Ei stiu deja cum se fac copiii, pun cap la cap informatiile primite de-a lungul anilor de scoala si sunt liberi sa decida.
Ce e riscant in varianta aleasa de doamna deputat, ne spune Iulia. O mama tanara, in parc cu bebelusul ei. De la departare, Icoana fericirii. Cand te apropii, iti dai seama ca si mama e de fapt tot un copil. S-a indragostit nebuneste, la 13 ani, de un baiat de 20.
N-a indraznit sa-I spuna mamei nimic, mai ales ca nu discutasera niciodata pe tema iubirii, daramite pe cea a relatiilor intime.
Azi, rodul dragostei ei sincere e o fetita - pe care Iulia o priveste cu sentimente amestecate:
Isi iubeste copilul ca pe ochii din cap, din instinct, dar sufleteste, nu e pregatita sa fie mama.
Ca-n orice poveste de dragoste prematura, cand s-a trezit tata, iubitul si-a luat talpasita. Claudia explica asta elevilor ei. Face parte din educatia sexuala. Iulia n-a avut de unde sa afle.
Ca mai toate fetele la prima dragoste, Iulia a crezut ca vor trai fericiti ca-n basme, pana la adanci batraneti.
Cel mai rau a fost sa indure oprobiul public - al unei societati care te judeca si te arata cu degetul.
Micuta nici nu stie cat noroc a avut. Majoritatea copiilor nascuti din copii, ajung in orfelinate. Insa mama Iuliei a ales calea grea, convinsa ca abandonarea bebelusului, ar fi avut in viitor urmari si mai cumplite pentru stima de sine si psihicul adolescentei.
Rar se intampla asta. Acum, Iulia e pregatit sa a reia clasa a 9-a, sa termine liceul, sa mearga la facultate. Dar deocamdata, mama e singurul ei ajutor.
La fel ca mii de alte fete, ea s-a aruncat fara judecata in valtoarea vietii, fara sa stie ce-o asteapta, si nu e vina ei.
Suporta susoteli pe la spate, eticheta de stricata si grija zilei de maine pentru ghemotocul pe care il strange in brate. A fost deja pusa la zid si judecata - a avut curaj sa vorbeasca deschis si ne promite ca as ava face si cu fiica ei - a inteles printr-o experienta traumatizanta ca nimic nu e mai rau decat ignoranta.
Doamna deputat isi aminteste ca primul ei contact cu cuvantul sex a fost in adolescenta.
Ne vorbeste despre scena violului, care numai despre respect fata de sexul opus nu vorbeste.
Dar educatie sexuala se face, spune ministrul educatiei. Avem cursuri optionale de "educatie pentru sanatate", inca de la clasa intai. Ministrul le prezinta drept success. Insa avem 19 mii de scoli in Romania.
Doar ca elevii nici nu afla ca pot alege aceste cursuri. De cele mai multe ori parintii refuza. Asa e si la Sibiu, unde dintr-o intreaga scoala, doar 40 de elevi fac educatie pentru sanatate. Unii de-a 5-a si cativa colegi de-a 6-a. Vorbesc despre schimbarile din pubertate.
Practic, intr-o ora, copiii reusesc sa enumere notiuni, insa niciuna nu e explicata in profunizme, programa nu prevede - iar o initiative personala a profesoarei - ar fi riscanta. Asta vara, la Constanta o diriginta si-a pierdut postul, fiindca a povestit elevilor de-a 8-a ca ii asteapta o adolescente cu trairi intense si dezamagiri in dragoste. La tara, e si mai rau.
Ajungem la facultate, sa testam cunostintele studentilor in materie de sex: Studentii recunosc, si spun ca vina e a adultilor care nu le-au spus nimic:
Deputatul Tudor Ciuhodaru a depus in parlament un proiect de lege ca educatia pentru sanatate si cea sexuala sa devina obligatorii. Nici specialistii din Ministerul Educatiei nu-I sustin.
Cand aprofundam subiectul, aflam ca ea insasi a fost o victim a lipsei de educatie si ca prima ei iubire a marcat-o profund si ireversibil.
Desi n-ai zice e deja bunica, insa fetele ei si-au primit lectia de sex in familie, au invatat din experienta mamei - care recunoaste ca daca ar fi putut allege momentul in care sa devina mama, viata ar fi fost mai usoara.
Ne intoarcem la Calarasi, in clasa a 8-a, unde se discuta fara inhibitii:
Si cu ocazia intrebarilor incomode, profesoara de sex reuseste sa sparga mituri.
Nu exista nici in occident studii clare care sa arate ca educatia sexuala este cauza desfranarii la varsta frageda. Nici studii care sa ateste ca educatia pentru abstinenta are efectul dorit. Cert este ca in Romania, din 1000 de femei care nasc 43 sunt … copile. Si la fe de adevarat este ca parintii nu vorbesc sincer cu copiii lor.
Paradoxal, cei care lupta pentru educatia sexuala in scoli si cei care se tem de ea, au acelasi argument suprem: fericirea si sanatatea emotionala a copiilor nostri. E momentul sa admitem: educatia si moralitatea pot merge mana in mana, si depinde numai de noi.