Calugarul franciscan care a trimis mii de copii la scoala prin fundatia sa. “Ii cer lui Dumnezeu sa-mi dea concurenta”
UN INGER PRINTRE OAMENI. De 20 de ani, un calugar franciscan este un adevarat tata, pentru mii de copii sarmani. Pentru ei, a cladit zeci de orfelinate, ca sa se bucure de caldura si dragostea pe care nu le-au primit acasa.
Acum 20 de ani, lui Bojte Csava i-au batut in poarta copii care cereau de lucru cu ziua. S-a hotarat sa-i ajute. "Am zis, de ce sa nu fac o tabara de un an, ca copiii astia, si asa nu merg la scoala, si am inscris toamna copiii frumos la scoala..."
A inceput cu 30 de copii, azi peste 5000 de copii ii datoreaza educatia. In Ardeal i s-a dus vestea, iar preoti si primari l-au chemat in ajutor. A deschis zeci de internate si centre de zi in toata tara. Iar multi dintre cei mici prefera sa mearga la scoala sau la gradinitia decat sa stea acasa.
Gradinita e o alta lume, de poveste, in care noroiul nu ajunge pe mocheta, in care iti impaturesti singur si frumos hainele si apoi te cufunzi in asternuturi curate sa-ti faci linistit somnul de dupa-amiaza. Rita si Erno stiu asta cel mai bine. Fiindca si ei au crescut tot aici. Si azi conduc impreuna un internat intreg. “Cred ca e datoria noastra”, spune Erno. “Pentru mine este ca si o recompensa pentru tot ce am primit de la fundatie, cumva trebuie sa ofer si eu ceva”.
Desi traiesc modest, copiii primesc o educatie aleasa. Invata ca sansa lor in viata e scoala.
Anamaria e o fetita chibzuita. Vreme de 2 ani a strans bani, ca sa-si cumpere laptop, fiindca nu ii place sa ceara. Azi, si Anamaria si colegele ei au laptopul visat, datorita unor telespectatori impresionati de povestea lor.
Ce n-a reusit statul sa faca pentru copiii sarmani, a facut calugarul franciscan. A transformat la Tusnad un hotel parasit in casa pentru copii. La Deva a cumparat un bloc intreg, in care copii traiesc alaturi de pedagogi, ca-ntr-o familie adevarata: Urmeaza sa deschida inca doua case pentru copii la Brasov si la Medias. La Sfantul Gheorghe functioneaza deja un centru pentru femei insarcinate fara ajutor.
“Fiecare copil, fiecare suflet este creatia domnului, si Dumnezeu nu face rebuturi, deci fiecare copil este o minune”, spune calugarul.
Pe cei care au incercat sa-l convinga ca acesti copii nu pot fi educati si ca nu se va alege nimic de ei, ii contrazice: La fel cum un Rembrandt, ramane o valoare oricat de prafuit ar fi, si copiii nascuti in mizerie, pot deveni oameni mari. Pe toti, calugarul ii incurajeaza sa-si dea bacalaureatul, sa-si ia carnet de sofer, cine vrea la facultate si nu ia bursa de merit poate locui intr-unul din caminele de la Cluj.
Mii de copii, carora nici parintii, nici statul nu le-au dat vreo sansa, au azi o familie, merg la scoala. Unii au terminat facultatea si sunt pe propriile lor picioare.
In 2011 calugarul a fost desemnat cetateanul European al anului. A mers la Bruxelles si a primit o medalie, nu si bani pentru fundatia sa. Asa ca tot pe propriile puteri se bazeaza. E vesnic pe drumuri, in cautare de bani, de saci de cartofi, de dentisti sau oftalmologi voluntari sau de firme dornice sa doneze detergent, pantofi si ghiozdane.
Intrebat ce cere de la Dumnezeu, Bojte Csaba are un raspuns simplu: “Concurenta cer!” Calugarul franciscan spera ca exemplul lui sa fie urmat de toate parohiile, indiferent de religie, fiindca toti suntem facuti din acelasi aluat, iar singurul ingredient care face diferenta este dragostea.